Politica Agricolă Comună aprobată de Parlamentul European în 23 octombrie 2020, a fost criticată de COPA – COGECA, vocea fermierilor și a cooperativelor europene.
Conform unui comunicat de presă al acestei organizații, fermierii europeni și cooperativele agricole vor trebui să facă față următoarelor provocări:
• Alocarea a 30% din sprijinul acordat ecosistemelor, dedicate nu numai mediului și climei, ci și îmbunătățirii suplimentare a bunăstării animalelor – care depășește propunerea inițială făcută de Comisie.
• Realizarea de progrese viabile prin intermediul schemelor ecologice în ceea ce privește acțiunile referitoare la climă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea ecuației carbonului, îmbunătățirea calității apei, reducerea eroziunii solului, reducerea emisiilor, îmbunătățirea și protejarea biodiversității, reducerea utilizarea produselor de protecție a plantelor, îmbunătățirea bunăstării animalelor, planul de gestionare a nutrienților, îmbunătățirea diversității animalelor și a plantelor și întreținerea zonelor umede și a minelor de cărbune, printre altele.
• Dedicarea a 10% din terenul arabil elementelor peisagistice neproductive care sunt benefice biodiversității. Doar jumătate din acest obiectiv va primi sprijin prin intermediul schemelor ecologice și a măsurilor climatice agro-ecologice, cealaltă jumătate va fi obligatorie pentru toți fermierii, fără sprijin suplimentar.
• Primirea unui sprijin mai mic pentru zonele cu constrângeri naturale – o parte vitală a zonelor rurale – care rămân viabile, vibrante social și păstrate – doar prin finanțarea PAC.
• Menținerea pășunilor permanente la niveluri naționale, regionale, subregionale și de exploatație cu o variație maximă de 5% (fără sprijin suplimentar).
• Protejarea eficientă a zonelor umede și a minelor de cărbune (fără sprijin suplimentar).
• Implementarea rotației culturilor fără a lua în considerare dimensiunea fermei, culturile permanente și culturile cultivate sub apă (fără sprijin suplimentar).
• Punerea în aplicare a unor noi cerințe de gestionare a politicii de apă, pentru bolile animalelor și pentru utilizarea durabilă a pesticidelor (fără sprijin suplimentar).
Cum poate cineva care are o experiență reală pe teren să știe că acest lucru nu este nimic, că acesta susține statu quo-ul? Dacă această PAC nu ar fi fost susținută de Parlamentul European, nu s-ar fi făcut progrese în anii următori! În ciuda tuturor criticilor, în ciuda complexității provocate de schimbările climatice, în ciuda veniturilor mici, în ciuda impacturilor severe ale COVID-19 și a viitoarei înțelegeri Brexit – la sfârșitul zilei realitatea este că fermierii își măresc în mod constant eforturile.
Cu tot respectul pentru anumiți activiști, dintre care majoritatea nu au experimentat niciodată realitatea agriculturii pe teren, vom continua să apărăm cu hotărâre o tranziție care să concilieze producția agricolă și conservarea mediului pentru milioane de fermieri din UE.
Mesajele de dezinformare apărute pe rețelele sociale și în presă (în mod deliberat) au depășit multe limite și le vom răspunde în timp util.
În ciuda tuturor presiunilor și intimidărilor, deputații europeni și-au asumat o poziție responsabilă, care va permite în curând fermierilor să lucreze într-un cadru clar, care să le ofere stabilitatea necesară pentru a-și planifica activitățile din timp, pentru a investi și pentru a răspunde cererilor societății în timp ce își câștigă existența pentru ei și pentru familiile lor.
Sursă foto: https://copa-cogeca.eu/