Noua Politică Agricolă Comună, aprobată în Parlamentul European, criticată de Copa-Cogeca

Politica Agricolă Comună aprobată de Parlamentul European în 23 octombrie 2020, a fost criticată de COPA – COGECA, vocea fermierilor și a cooperativelor europene.

Conform unui comunicat de presă al acestei organizații, fermierii europeni și cooperativele agricole vor trebui să facă față următoarelor provocări:

• Alocarea a 30% din sprijinul acordat ecosistemelor, dedicate nu numai mediului și climei, ci și îmbunătățirii suplimentare a bunăstării animalelor – care depășește propunerea inițială făcută de Comisie.

• Realizarea de progrese viabile prin intermediul schemelor ecologice în ceea ce privește acțiunile referitoare la climă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea ecuației carbonului, îmbunătățirea calității apei, reducerea eroziunii solului, reducerea emisiilor, îmbunătățirea și protejarea biodiversității, reducerea utilizarea produselor de protecție a plantelor, îmbunătățirea bunăstării animalelor, planul de gestionare a nutrienților, îmbunătățirea diversității animalelor și a plantelor și întreținerea zonelor umede și a minelor de cărbune, printre altele.

• Dedicarea a 10% din terenul arabil elementelor peisagistice neproductive care sunt benefice biodiversității. Doar jumătate din acest obiectiv va primi sprijin prin intermediul schemelor ecologice și a măsurilor climatice agro-ecologice, cealaltă jumătate va fi obligatorie pentru toți fermierii, fără sprijin suplimentar.

• Primirea unui sprijin mai mic pentru zonele cu constrângeri naturale – o parte vitală a zonelor rurale – care rămân viabile, vibrante social și păstrate – doar prin finanțarea PAC.

• Menținerea pășunilor permanente la niveluri naționale, regionale, subregionale și de exploatație cu o variație maximă de 5% (fără sprijin suplimentar).

• Protejarea eficientă a zonelor umede și a minelor de cărbune (fără sprijin suplimentar).

• Implementarea rotației culturilor fără a lua în considerare dimensiunea fermei, culturile permanente și culturile cultivate sub apă (fără sprijin suplimentar).

• Punerea în aplicare a unor noi cerințe de gestionare a politicii de apă, pentru bolile animalelor și pentru utilizarea durabilă a pesticidelor (fără sprijin suplimentar).

Cum poate cineva care are o experiență reală pe teren să știe că acest lucru nu este nimic, că acesta susține statu quo-ul? Dacă această PAC nu ar fi fost susținută de Parlamentul European, nu s-ar fi făcut progrese în anii următori! În ciuda tuturor criticilor, în ciuda complexității provocate de schimbările climatice, în ciuda veniturilor mici, în ciuda impacturilor severe ale COVID-19 și a viitoarei înțelegeri Brexit – la sfârșitul zilei realitatea este că fermierii își măresc în mod constant eforturile.

Cu tot respectul pentru anumiți activiști, dintre care majoritatea nu au experimentat niciodată realitatea agriculturii pe teren, vom continua să apărăm cu hotărâre o tranziție care să concilieze producția agricolă și conservarea mediului pentru milioane de fermieri din UE.

Mesajele  de dezinformare apărute pe rețelele sociale și în presă (în mod deliberat) au depășit multe limite și le vom răspunde în timp util.

În ciuda tuturor presiunilor și intimidărilor, deputații europeni și-au asumat o poziție responsabilă, care va permite în curând fermierilor să lucreze într-un cadru clar, care să le ofere stabilitatea necesară pentru a-și planifica activitățile din timp, pentru a investi și pentru a răspunde cererilor societății în timp ce își câștigă existența pentru ei și pentru familiile lor.

Sursă foto: https://copa-cogeca.eu/

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]