Actuala criză a sănătății umane se transformă de la o zi la alta într-o criză alimentară

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-au unit forțele pentru a preveni actuala criză a sănătății.

O serie de măsuri comerciale au fost adoptate în Europa și Asia Centrală ca răspuns la epidemia COVID-19, dintre care multe au fost de scurtă durată iar altele  pot avea consecințe mai îndelungate.

În acest scop, experții și-au împărtășit opiniile cu privire la astfel de politici comerciale la un seminar web comun FAO-OMC.

Evenimentul virtual „Politici comerciale agroalimentare în Europa și Asia Centrală în timpul pandemiei COVID-19 și nu numai” desfășurat în data de 21 octombrie 2020, a avut ca scop susținerea unui dialog internațional prin evaluarea și analiza diferitelor măsuri comerciale:

Puteți viziona evenimentul aici:  https://www.youtube.com/watch?v=unIsHvsZz28

Semnificația comerțului în Europa și Asia Centrală, afectate de diferite tipuri de măsuri de sprijin intern, a fost discutată și de către vorbitori, inclusiv Gloria Abraham Peralta, președintele negocierilor comerciale agricole din cadrul OMC, Maximo Torero, economistul șef al FAO și Alan Matthews, profesor emerit al politicii agricole europene Trinity College Dublin.

„Lucrăm cu toții din greu pentru a evita un scenariu în care această criză a sănătății umane se transformă într-o criză alimentară; asigurarea unui flux liber de mărfuri și aprovizionare cu alimente este un element crucial în acest sens”, a declarat Vladimir Rakhmanin, director general adjunct și reprezentant regional al FAO .

„Micii fermieri – coloana vertebrală a zonelor rurale – au nevoie de acces la piețe și predictibilitate, iar astfel de întâlniri pot contribui la asigurarea acestora.”

FAO monitorizează continuu funcționarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente în Europa și Asia Centrală din aprilie.

În ciuda întreruperilor lanțurilor de aprovizionare cu alimente, sistemele alimentare au demonstrat reziliența care ne protejează de o criză alimentară majoră.

Cu toate acestea, această rezistență este astăzi întinsă la limită. Datorită crizei prelungite  situația financiară  a operatorilor din lanțul de aprovizionare cu alimente s-a deteriorat îngrijorător.

Nu toate guvernele sunt dispuse sau capabile să susțină agricultura și, atunci când se adoptă măsuri, acestea variază foarte mult de la o țară la alta.

Prin urmare, sprijinul depinde și de capacitatea guvernelor de a transfera resurse către agricultură din alte sectoare ale economiei și de  angajamentele bilaterale și multilaterale.

„Comerțul nu ar trebui să fie o sursă a problemei, ci o parte a soluției”, a adăugat Rakhmanin – în cadrul evenimentului comun FAO-OMC desfășurat în 21 octombrie 2020.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]