Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-au unit forțele pentru a preveni actuala criză a sănătății.
O serie de măsuri comerciale au fost adoptate în Europa și Asia Centrală ca răspuns la epidemia COVID-19, dintre care multe au fost de scurtă durată iar altele pot avea consecințe mai îndelungate.
În acest scop, experții și-au împărtășit opiniile cu privire la astfel de politici comerciale la un seminar web comun FAO-OMC.
Evenimentul virtual „Politici comerciale agroalimentare în Europa și Asia Centrală în timpul pandemiei COVID-19 și nu numai” desfășurat în data de 21 octombrie 2020, a avut ca scop susținerea unui dialog internațional prin evaluarea și analiza diferitelor măsuri comerciale:
Puteți viziona evenimentul aici: https://www.youtube.com/watch?v=unIsHvsZz28
Semnificația comerțului în Europa și Asia Centrală, afectate de diferite tipuri de măsuri de sprijin intern, a fost discutată și de către vorbitori, inclusiv Gloria Abraham Peralta, președintele negocierilor comerciale agricole din cadrul OMC, Maximo Torero, economistul șef al FAO și Alan Matthews, profesor emerit al politicii agricole europene Trinity College Dublin.
„Lucrăm cu toții din greu pentru a evita un scenariu în care această criză a sănătății umane se transformă într-o criză alimentară; asigurarea unui flux liber de mărfuri și aprovizionare cu alimente este un element crucial în acest sens”, a declarat Vladimir Rakhmanin, director general adjunct și reprezentant regional al FAO .
„Micii fermieri – coloana vertebrală a zonelor rurale – au nevoie de acces la piețe și predictibilitate, iar astfel de întâlniri pot contribui la asigurarea acestora.”
FAO monitorizează continuu funcționarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente în Europa și Asia Centrală din aprilie.
În ciuda întreruperilor lanțurilor de aprovizionare cu alimente, sistemele alimentare au demonstrat reziliența care ne protejează de o criză alimentară majoră.
Cu toate acestea, această rezistență este astăzi întinsă la limită. Datorită crizei prelungite situația financiară a operatorilor din lanțul de aprovizionare cu alimente s-a deteriorat îngrijorător.
Nu toate guvernele sunt dispuse sau capabile să susțină agricultura și, atunci când se adoptă măsuri, acestea variază foarte mult de la o țară la alta.
Prin urmare, sprijinul depinde și de capacitatea guvernelor de a transfera resurse către agricultură din alte sectoare ale economiei și de angajamentele bilaterale și multilaterale.
„Comerțul nu ar trebui să fie o sursă a problemei, ci o parte a soluției”, a adăugat Rakhmanin – în cadrul evenimentului comun FAO-OMC desfășurat în 21 octombrie 2020.