Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina alimente precum carnea, ouăle, laptele, fructele de mare și altele.
Simptomele infecției cu Salmonella – salmoneloza – sunt gastrointestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copii și persoane cu un sistem imunitar deficitar.
Mai mult de 96 % dintre infecțiile cu Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.
Urmărind sistemul European de alertă alimentară (RASFF – portalul Comisiei Europene), în perioada 09.09 – 09.10.2020, observăm o explozie a cărnii de pasăre contaminată cu Salmonella enterica var. Enteritidis, patogenă pentru om.
În ordine descrescătoare a perioadei, vă prezentăm câteva detalii:
- În doar câteva zile, au fost notificate 15 alerte cu risc înalt. Dintre acestea, două sunt datorate cărnii de pasăre din Brazilia și Cehia, iar restul au toate origine în Polonia.
- Astfel, Slovacia notifica, în 9 octombrie, prezența Salmonellei patogene în carne de pasăre (pulpe) refrigerată, după alerta trimisă de Polonia în 7 noiembrie, privind carnea afectată cu origine din Polonia și distribuită în Slovacia.
- Marea Britanie a notificat în 6 octombrie Salmonella în carne de pasăre congelată din Brazilia, carne care a fost respinsă la graniță.
- Polonia a difuzat o alertă privind carnea de pasăre din Cehia în 5 octombrie.
- Lituania, în perioada 10.09. – 01.10, a notificat de șase ori în sistemul de alertă prezența Salmonellei patogene în loturile de carne de pasăre cu origine în Polonia.
- Notificări au fost și din partea Franței, Letoniei, Poloniei – toate privind carnea de pasăre refrigerată sau congelată cu proveniență din Polonia.
În România, au intrat în această perioadă sute de tiruri de carne de pasăre din Polonia.
Faptul că nu au fost notificate loturi cu Salmonella se poate datora și lipsei controlului la destinație (depozite).
Pe lângă cel mai important lucru, și anume că această bacterie afectează sănătatea omului, există și riscul nutrițional. Valoarea nutritivă a cărnii scade în raport direct cu zilele scurse de la abatorizare și până ce aceasta ajunge în farfuria consumatorului.
Nemaivorbind de presiunea concurenței neloiale, la preț de dumping, pe care o suportă producătorul român.
Solicităm instituțiilor responsabile să își facă treaba, să adauge controalelor tematice pe care le fac și controlul pe carnea de pasăre provenită din zonele de risc evidențiate în sistemul de alertă comunitar.