Analiza A.C.E.B.O.P. asupra exploziei de carne infectată cu Salmonella

Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina alimente precum carnea, ouăle, laptele, fructele de mare și altele.

Simptomele infecției cu Salmonella – salmoneloza – sunt gastrointestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copii și persoane cu un sistem imunitar deficitar.

Mai mult de 96 % dintre infecțiile cu Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.

Urmărind sistemul European de alertă alimentară (RASFF – portalul Comisiei Europene), în perioada 09.09 – 09.10.2020, observăm o explozie a cărnii de pasăre contaminată cu Salmonella enterica var. Enteritidis, patogenă pentru om.

În ordine descrescătoare a perioadei, vă prezentăm câteva detalii:

  • În doar câteva zile, au fost notificate 15 alerte cu risc înalt. Dintre acestea, două sunt datorate cărnii de pasăre din Brazilia și Cehia, iar restul au toate origine în Polonia.
  • Astfel, Slovacia notifica, în 9 octombrie, prezența Salmonellei patogene în carne de pasăre (pulpe) refrigerată, după alerta trimisă de Polonia în 7 noiembrie, privind carnea afectată cu origine din Polonia și distribuită în Slovacia.
  • Marea Britanie a notificat în 6 octombrie Salmonella în carne de pasăre congelată din Brazilia, carne care a fost respinsă la graniță.
  • Polonia a difuzat o alertă privind carnea de pasăre din Cehia în 5 octombrie.
  • Lituania, în perioada 10.09. – 01.10, a notificat de șase ori în sistemul de alertă prezența Salmonellei patogene în loturile de carne de pasăre cu origine în Polonia.
  • Notificări au fost și din partea Franței, Letoniei, Poloniei – toate privind carnea de pasăre refrigerată sau congelată cu proveniență din Polonia.

În România, au intrat în această perioadă sute de tiruri de carne de pasăre din Polonia.

Faptul că nu au fost notificate loturi cu Salmonella se poate datora și lipsei controlului la destinație (depozite).

Pe lângă cel mai important lucru, și anume că această bacterie afectează sănătatea omului, există și riscul nutrițional. Valoarea nutritivă a cărnii scade în raport direct cu zilele scurse de la abatorizare și până ce aceasta ajunge în farfuria consumatorului.

Nemaivorbind de presiunea concurenței neloiale, la preț de dumping, pe care o suportă producătorul român.

Solicităm instituțiilor responsabile să își facă treaba, să adauge controalelor tematice pe care le fac și controlul pe carnea de pasăre provenită din zonele de risc evidențiate în sistemul de alertă comunitar.

Ultimele articole adaugate

Noua Politică Agricolă Comună, aprobată în Parlamentul European, criticată de Copa-Cogeca.

Politica Agricolă Comună aprobată de Parlamentul European în 23 octombrie 2020, a fost criticată de COPA – COGECA, vocea fermierilor […]

Evoluția Pestei Porcine Africane în Germania

În jur de 300.000 de tone de carne de porc care trebuiau să fie exportate pe piața chineză în acest […]

Actuala criză a sănătății umane se transformă de la o zi la alta într-o criză alimentară

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-au unit forțele pentru a preveni actuala […]

Păsările și suinele ar putea fi hrănite, din nou, cu proteine animale procesate (PAP)

În cadrul unei ședințe a grupului de lucru pentru sustenabilitate al AVEC (https://www.avec-poultry.eu), DG SANTE a informat că se va […]

Analiza A.C.E.B.O.P. asupra exploziei de carne infectată cu Salmonella

Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește […]

Situație critică a zootehniei românești. Interviu cu președintele A.C.E.B.O.P. la RFI România

Mai multe asupra zootehniei la zi, alături de ceilalți invitați puteți găsi accesând link-ul de mai jos. Știrea inițială Începând […]

Sectorul zootehnic devine epicentrul dezbaterilor publice din Europa

Odată cu aceste dezbateri, apar multe mituri și stereotipuri, care prezintă o imagine care este în contrast puternic cu realitatea […]

Mary Pană: „Efectivul de porci a scăzut cu aproximativ 50% în 2020”

Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P. a dezbătut joi, 8 octombrie, în cadrul unui interviu pentru revista Piața, subiectul privind necesarul de […]

Votează pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”

Votează pe twitter pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”! Carnea este carne și salata este salată. O coaliție formată […]

Noua strategie Green Deal pentru Europa. Ce presupune?

Președintele A.C.E.B.O.P a participat luni, 5 octombrie, la videoconferința dedicată strategiei Green Deal. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o […]

Germania anunță că sprijină direct fermierii afectați de închiderea pieței asiatice

De la apariția pestei porcine africane (PPA) la mistreți, Germania a suferit pierderi importante prin suspendarea comerțului cu țările terțe […]

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]