Analiza A.C.E.B.O.P. asupra exploziei de carne infectată cu Salmonella

Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina alimente precum carnea, ouăle, laptele, fructele de mare și altele.

Simptomele infecției cu Salmonella – salmoneloza – sunt gastrointestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copii și persoane cu un sistem imunitar deficitar.

Mai mult de 96 % dintre infecțiile cu Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.

Urmărind sistemul European de alertă alimentară (RASFF – portalul Comisiei Europene), în perioada 09.09 – 09.10.2020, observăm o explozie a cărnii de pasăre contaminată cu Salmonella enterica var. Enteritidis, patogenă pentru om.

În ordine descrescătoare a perioadei, vă prezentăm câteva detalii:

  • În doar câteva zile, au fost notificate 15 alerte cu risc înalt. Dintre acestea, două sunt datorate cărnii de pasăre din Brazilia și Cehia, iar restul au toate origine în Polonia.
  • Astfel, Slovacia notifica, în 9 octombrie, prezența Salmonellei patogene în carne de pasăre (pulpe) refrigerată, după alerta trimisă de Polonia în 7 noiembrie, privind carnea afectată cu origine din Polonia și distribuită în Slovacia.
  • Marea Britanie a notificat în 6 octombrie Salmonella în carne de pasăre congelată din Brazilia, carne care a fost respinsă la graniță.
  • Polonia a difuzat o alertă privind carnea de pasăre din Cehia în 5 octombrie.
  • Lituania, în perioada 10.09. – 01.10, a notificat de șase ori în sistemul de alertă prezența Salmonellei patogene în loturile de carne de pasăre cu origine în Polonia.
  • Notificări au fost și din partea Franței, Letoniei, Poloniei – toate privind carnea de pasăre refrigerată sau congelată cu proveniență din Polonia.

În România, au intrat în această perioadă sute de tiruri de carne de pasăre din Polonia.

Faptul că nu au fost notificate loturi cu Salmonella se poate datora și lipsei controlului la destinație (depozite).

Pe lângă cel mai important lucru, și anume că această bacterie afectează sănătatea omului, există și riscul nutrițional. Valoarea nutritivă a cărnii scade în raport direct cu zilele scurse de la abatorizare și până ce aceasta ajunge în farfuria consumatorului.

Nemaivorbind de presiunea concurenței neloiale, la preț de dumping, pe care o suportă producătorul român.

Solicităm instituțiilor responsabile să își facă treaba, să adauge controalelor tematice pe care le fac și controlul pe carnea de pasăre provenită din zonele de risc evidențiate în sistemul de alertă comunitar.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]