Mary Pană: „Efectivul de porci a scăzut cu aproximativ 50% în 2020”

Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P. a dezbătut joi, 8 octombrie, în cadrul unui interviu pentru revista Piața, subiectul privind necesarul de import de carne de porc pentru sezonul toamnă-iarnă, în contextul Pestei Porcine Africane.

Cum se văd efectele Pestei Porcine Africane (PPA) în efectivele de animale ce ar trebui sacrificate pentru sezonul de toamnă-iarnă?
Comparativ cu anul trecut, când cazurile de PPA apăreau frecvent la știri, în acest an, așa cum ați observat și dvs., este o lipsă de informație. Până și Autoritatea nu mai afișează periodic informații asupra noilor focare și mai ales, zicem noi, asupra focarelor stinse. De ce? Pentru că aceste focare care apar în gospodăria populației ne afectează foarte grav mișcarea la porcine. Dacă anul trecut aveam restricții numai pe livrarea porcilor spre abator, anul acesta am început să avem restricții și pe intrarea purceilor în fermele de creștere și îngrășare. Ceea ce este foarte grav. În primul rând pentru fermieri, pentru că ne afectează stabilitatea contractelor pe care le avem și, în al doilea rând, pentru faptul că atentăm la libera circulație comunitară. Să nu uităm că noi aducem în jur de 1 milion de purcei în fiecare an ca să putem să îi creștem și să îi abatorizăm la noi, din state membre în care nu evoluează PPA. Din cauza gestionării deficitare a pandemiei PPA, România a ajuns la scăderea drastică a efectivului de porci și la achiziții din alte state membre a peste 60% din necesarul nostru de consum.

ANSVSA a anunțat ceva înainte să întrerupă comunicare focarelor pe site-ul propriu?
Toate asociațiile de creștere și îngrășare a porcilor din România au o legătură WhatsApp cu Ministerul Agriculturii și, într-adevăr, primim informații zilnice. Informații, hărți … Pot să vă spun că astăzi am avut focare noi în Buzău, Teleorman și Arad. Deci, dimineața primim toate informațiile. La Ministerul Agriculturii este creat centrul de criză pentru informarea fermierilor despre PPA, unde lucrează 2 sau 3 oameni care ne pun la curent zilnic cu aceste informații și ne transmit și schimbările privind circulația animalelor.

Cum s-ar putea proteja un abator care nu este membru într-o asociație profesională?
Nu avem niciun abator infectat, majoritatea abatoarelor au conexiune directă cu fermierii, cu cei care livrează porcii vii la abator și sunt informați de către aceștia asupra noilor cazuri. În plus, Direcțiile Sanitar-Veterinare județene anunță abatoarele, fermierii în maximum 8 ore de la apariția unei zone de restricție, ca să știe exact că nu au voie să ia sau că este nevoie să trimită carnea la procesare termică.

Ați amintit de scăderea efectivului de animale. Care este situația acum în comparație cu ce era anul trecut în aceeași perioadă?
Anul trecut erau în jur de 3,5 milioane de porci, anul acesta am ajuns la aproape 2 milioane de porci. Ce este pentru noi, ca raportare, mai greu de înțeles, porcul din gospodăria populației, în sensul că avem o reținere în a crede că numărul de porci din gospodăria populației este atât de mare. Am avut multe gospodării în jurul fermelor afectate de PPA și nu înțelegem cum de numărul acestora nu a scăzut drastic. Asta înseamnă sau că nu sunt scoși din baza națională de date, sau că cetățenii respectivi și-au cumpărat rapid alți porci. Ceea ce într-adevăr deranjează pe două planuri: atât pentru PPA, care ne arde rău de tot, cât și pe partea comerțului la negru. Care iarăși ne afectează pe toți, indiferent că suntem fermier, abator sau retailer.

Din ce motive a fost introdusă restricția de circulație a purceilor pentru creștere și îngrășare ?

Există o precizare în Directiva 60 care spune că în zona afectată sunt interzise mișcările „în sau din fermă”. Pe baza acestei precizări fiecare Direcție Sanitar-Veterinară a înțeles cum a dorit, deci unele au impus restricții, altele nu. Noi am sesizat Autoritatea Sanitar-Veterinară și dânșii au făcut niște proceduri care vor fi transmise prin notă de serviciu la toate DSV-urile astfel încât procedurile să se aplice unitar. Este adevărat că este târziu, dar bine că s-a făcut. Este practic o modificare a viziunii sanitar-veterinare privind monitorizarea și combaterea PPA.

Deci practic porcii care vor intra de acum, de la sfârșit de septembrie, nu vor avea timp să iasă pe piață în decembrie pentru consum?
Ba da, au timp, pentru că în decembrie trebuie să iasă, dar sunt foarte puțini. Asta este problema, sunt foarte puțini. De la 60% achiziții intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom crește acest necesar la 70-80%. În plus, prețul este nesatisfăcător. Și la ora actuală fermierii preferă să mai țină porcul în fermă în speranța că vor avea un preț mai bun.

Am văzut acest punct de vedere exprimat des de dvs. referitor la prețul carcaselor pe piața internă comparativ cu prețurile de import. La ce ar trebui să se uite un achizitor, ce ar trebui să știe?
Chiar dacă nu sunt exigențe unitare, ar trebui ca România să facă o etichetare voluntară a cărnii, cu toate precizările în clar pentru consumatori. Dar este dificil. Iau ca exemplu Germania, în momentul în care prețul kilogramului de carne la raft este mare și ajunge în România cu un preț la 50% mai jos. Și noi ne întrebăm oare cum este posibil acest lucru. Teoria noastră și cred că nu numai a noastră a fost că această carne care ajunge la noi este pe ultimul drum de valabilitate, în sensul de a primi ce nu se vinde în afară. În acest sens, am purtat discuții cu Comisia de Agricultură, unde a fost prezent și președintele Autorității Veterinare și s-a făcut în această discuție o propunere interesantă din partea Comisiei de Agricultură să încercăm să facem niște analize nutriționale și să vedem dacă calitatea cărnii care intră la noi în țară este corespunzătoare. Pentru că în momentul de față nu se face un control de laborator din punct de vedere nutrițional, ci numai pentru anumite boli. Pentru Salmonella, e-Coli, dar din punct de vedere nutrițional nu se face nimic, așa putem demonstra că având o calitate slabă carnea nu este corespunzătoare pentru consumatorul roman și putem să o suspendăm de la intrare. Dar asta va afecta piața de carne achiziționată din afară și dacă consumatorul va fi fericit, procesatorul nu cred, pentru că nu își va putea aduce el o carne ieftină, pe care să o prelucreze în România. Deci, oricum o dai, trebuie întotdeauna să găsești o balanță și această balanță este actualmente foarte greu de găsit. Totuși, este un pas înainte faptul că Autoritatea Veterinară a fost de acord cu aceste analize nutriționale și vor căuta modalitatea să le bugeteze, să le facă. Dacă nu vor putea să le bugeteze o să vedem cam la ce valoare se vor ridica și vom încerca să ne asumăm o parte din cheltuieli.

În ceea ce privește prețurile, puteți să faceți o prognoză?

Prețul la carnea de porc cu siguranță va crește. Și va crește din cauza prețului la furaje. Știm foarte bine că prețul la furaje este în continuă mișcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Șrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preț cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranță și prețul la carne va fi mare.

Cum apreciați că vor evolua prețurile cărnii provenite de pe piața internă, de la fermele românești?

La noi depinde foarte mult de evoluția PPA. Și de HORECA. Suntem prinși între două probleme majore. Prețul cu siguranță va crește și vorbesc de prețul la poarta fermei, nu știu ce se va întâmpla mai departe. Achizițiile din alte state membre vor crește și ele. Prețurile totale din Europa vor crește din cauza problemelor globale. La nivel european, suntem legați mai ales de Germania, de problemele pe care le are acum China, care a interzis achizițiile din Germania și acest lucru ne va afecta pe toți.

Într-o discuție pe care am avut-o anul trecut cu un cercetător de la un institut de referință pentru PPA, i-am pus o întrebare – ce considerați că se va întâmpla cu România dacă intră PPA în Germania? Și a spus că sunt două soluții: sau celelalte state membre nu vor mai primi sprijin pentru combaterea PPA sau se vor relaxa atât de mult condițiile de mișcare a porcului încât nu vom mai avea probleme, pentru că trebuie să fie o politică comună și coerentă. Noi ne-am bucura dacă ar fi a doua variantă, în sensul de a pune în evidență faptul că România nu a avut niciun caz de PPA în abator și a relaxa această mișcare a porcului către abator, care astăzi ne ucide. Deci, relaxarea mișcării ne interesează cel mai mult.

Conform normelor actuale, România va importa în continuare carne de porc din Germania?

Da, pentru că România este stat membru și există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În același timp, sunt foarte multe țări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecție, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creștere și îngrășare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg.

Care considerați că sunt soluțiile de evitare a acestor blocaje, care acum se întrevăd în această industrie?

În primul rând, demararea programului de reproducție la porc. Practic a fost o luptă de mai bine de 2 ani, în care, în sfârșit, avem o bază legală, avem norme de aplicare, dar legea nu este bugetată. Și aici nu vorbesc decât de 300 milioane de euro cheltuiți, dacă ar fi cheltuiți. Am ajunge la achiziții din alte state membre de la apoximativ 60% pentru necesarul de consum, la 15-20% în 3-4 ani.
În momentul în care în China a fost un preț foarte bun la carnea de porc, majoritatea statelor membre mari producătoare de porc au evitat să mai vândă purcei, și-au crescut porcii singuri, i-au tăiat și i-au trimis în China. Am avut perioade întregi când nu am avut de unde să cumpărăm purcei. Sunt niște jocuri de piață pe care nu le facem noi, le fac marii producători de carne de porc. Noi de exportat nu exportăm și vorbim tot timpul de consum pentru că din cauza evoluției PPA exportul a rămas o poveste pentru nepoți.

Totuși, în contextul mondial, ar trebui să ne uităm în curtea noastră și să ne asigurăm necesarul de carne. Și asta nu numai pentru porc, este valabil și la pasăre. Nici legea reproducției la pasăre nu funcționează pentru că nu a fost bugetată. Avem și contextul epidemiei de Covid 19, care a consumat mulți bani și este dificil să asiguri toate cerințele, numai că partea alimentară este parte de siguranță națională. Și nu facem nimic pentru ea.

Sursa: Revista Piața

Ultimele articole adaugate

Webinar – Pesta Porcină Africană

Pesta Porcină Africană (PPA) este, în prezent, principala amenințare pentru industria porcină globală. Afectează peste 50 de țări de pe […]

Spania are o nouă lege pentru protejarea drepturilor animalelor

Astăzi, animalele spaniole sunt protejate de lege, având statutul de „ființe vii înzestrate cu sensibilitate”, și nu de „lucruri”. Unul […]

Schimbările climatice, din ce în ce mai resimțite. Noile generații vor trăi de 3 ori mai multe dezastre climatice față de acum 60 ani

Faptul că efectele schimbărilor climatice vor fi în mare parte resimțite de tânăra generație este deja cunoscut. Un studiu publicat […]

De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele […]

Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. […]

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2023, prin Proiectul VACDIVA finanțat de Uniunea Europeană (buget total de 10.296.522,75 […]

Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintețe A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, […]

Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu […]

Interviu | „Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP, la BZI LIVE!

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP a participat vineri, 30 iulie, alături de Mihai Mihalache, crescător de bovine, la discuția pe […]

Raportul de perspectivă pe termen scurt – ediția de vară 2021

Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021. Raportul complet […]

Încotro se îndreaptă zootehnia din România? Discuţie cu Mihai Mihalache, crescător de bovine, și Dr. Mary Pană, președinte A.C.E.B.O.P., la BZI LIVE!

Vineri, 30 iulie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna dr. Mary Pană va participa în direct, prin Skype, începând cu ora 11:30 […]

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]