AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz pentru o întâlnire informală în perioada 30 august – 01 septembrie.

Unul dintre subiectele importante a fost bunăstarea animalelor. Inițiativa ministrului federal de a merge mai departe cu o etichetă armonizată la nivel european pentru bunăstarea animalelor a primit sprijin general.

Au existat mesaje mixte din partea miniștrilor dornici să ofere consumatorilor mai multe informații cu privire la originea alimentelor, dorind totodată să evite atingerea  pieței unice.

Mai multe delegații au ridicat problema mierii amestecate” și a confuziei consumatorilor cu privire la originea reală a produsului.

Ministrul francez Julian Denormandie a recunoscut dreptul legitim al consumatorilor la informații cu privire la origine și ar dori o abordare europeană armonizată.

Finlandezul Jari Leppä a remarcat un interes crescut pentru mâncarea locală. „Este important ca consumatorii să poată accesa informații cu privire la originea alimentelor”, a spus el, salutând inițiativa Comisiei de a extinde etichetarea obligatorie a originii la nivelul UE.

„În opinia mea, creșterea informațiilor nu dăunează funcționării pieței interne”, a spus el, „dar îmbunătățește trasabilitatea produselor, ceea ce poate reduce în mod indirect frauda alimentară”.

Sharlo Camilleri din Malta a dorit ca etichetarea originii să devină o prioritate pentru produse precum mierea și uleiul de măsline, precum și pentru produsele din carne.

Secretarul general al Departamentului flamand pentru agricultură și pescuit, Patricia DeClercq (BE) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la orice posibilă perturbare a pieței interne, ministrul maghiar István Nagy a exprimat, de asemenea, îndoieli cu privire la piața unică, dar a dorit cerințe mai stricte pentru amestecurile de miere.

Dr. Pivec din Slovenia a evidențiat apelurile pentru norme mai puternice de etichetare a mierii, făcând totodată obiectul preocupărilor cu privire la integritatea pieței unice. Ea a ridicat la fileu utilizarea schemelor de calitate, dintre care una se aplică în mod voluntar în propria țară, pentru a contribui la garantarea calităților speciale ale produselor – cum ar fi metode de producție ecologice sau bunăstare superioară a animalelor.

La rândul său, ministrul ceh Toman a considerat că actualele cerințe limitate pentru etichetarea țării de origine sunt suficiente și s-a opus oricărei extinderi a sistemului obligatoriu. Un sistem voluntar funcționează bine în Republica Cehă și nu este de acord cu un sistem European armonizat.

Măsurile naționale privind etichetarea originii reprezintă un risc real pentru piața unică, a declarat comisarilor Janusz Wojciechowski comisarul agricol, în timp ce executivul UE va analiza etichetarea obligatorie pentru anumite produse ca parte a strategiei de la fermă la furculiță. Politicianul polonez a declarat că Comisia este „pe deplin conștientă că o mare parte dintre consumatori consideră că originea alimentelor lor este importantă”, precum și de interesul crescând pentru alimentele produse la nivel local de la începutul pandemiei. El a subliniat că există deja cerințe de etichetare a originii UE pentru „o serie de categorii de alimente, cum ar fi carne proaspătă, fructe și legume, miere sau ulei de măsline.

Eticheta bunăstării trebuie să fie bazată pe date științifice: miniștrii au susținut în general ideea etichetării bunăstării animalelor, dar au subliniat necesitatea unui sistem bazat pe știință, cu informații clare care ar fi de înțeles pentru consumatori.

Într-un sondaj al miniștrilor UE efectuat la Koblenz de către ministerul german al agriculturii, 54% au spus că bunăstarea animalelor ar putea fi îmbunătățită cel mai bine cu stimulente financiare pentru fermieri. Alte 29% au optat pentru dispoziții legale, dar doar 17% au preferat ideea etichetării. Același sondaj a constatat că miniștrii credeau că securitatea alimentară va fi o problemă mai importantă pentru consumatori decât bunăstarea animalelor, schimbările climatice, comerțul echitabil și valoarea nutrițională puse la un loc.

(Sinteză ACEBOP, info UECBV).

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]