AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz pentru o întâlnire informală în perioada 30 august – 01 septembrie.

Unul dintre subiectele importante a fost bunăstarea animalelor. Inițiativa ministrului federal de a merge mai departe cu o etichetă armonizată la nivel european pentru bunăstarea animalelor a primit sprijin general.

Au existat mesaje mixte din partea miniștrilor dornici să ofere consumatorilor mai multe informații cu privire la originea alimentelor, dorind totodată să evite atingerea  pieței unice.

Mai multe delegații au ridicat problema mierii amestecate” și a confuziei consumatorilor cu privire la originea reală a produsului.

Ministrul francez Julian Denormandie a recunoscut dreptul legitim al consumatorilor la informații cu privire la origine și ar dori o abordare europeană armonizată.

Finlandezul Jari Leppä a remarcat un interes crescut pentru mâncarea locală. „Este important ca consumatorii să poată accesa informații cu privire la originea alimentelor”, a spus el, salutând inițiativa Comisiei de a extinde etichetarea obligatorie a originii la nivelul UE.

„În opinia mea, creșterea informațiilor nu dăunează funcționării pieței interne”, a spus el, „dar îmbunătățește trasabilitatea produselor, ceea ce poate reduce în mod indirect frauda alimentară”.

Sharlo Camilleri din Malta a dorit ca etichetarea originii să devină o prioritate pentru produse precum mierea și uleiul de măsline, precum și pentru produsele din carne.

Secretarul general al Departamentului flamand pentru agricultură și pescuit, Patricia DeClercq (BE) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la orice posibilă perturbare a pieței interne, ministrul maghiar István Nagy a exprimat, de asemenea, îndoieli cu privire la piața unică, dar a dorit cerințe mai stricte pentru amestecurile de miere.

Dr. Pivec din Slovenia a evidențiat apelurile pentru norme mai puternice de etichetare a mierii, făcând totodată obiectul preocupărilor cu privire la integritatea pieței unice. Ea a ridicat la fileu utilizarea schemelor de calitate, dintre care una se aplică în mod voluntar în propria țară, pentru a contribui la garantarea calităților speciale ale produselor – cum ar fi metode de producție ecologice sau bunăstare superioară a animalelor.

La rândul său, ministrul ceh Toman a considerat că actualele cerințe limitate pentru etichetarea țării de origine sunt suficiente și s-a opus oricărei extinderi a sistemului obligatoriu. Un sistem voluntar funcționează bine în Republica Cehă și nu este de acord cu un sistem European armonizat.

Măsurile naționale privind etichetarea originii reprezintă un risc real pentru piața unică, a declarat comisarilor Janusz Wojciechowski comisarul agricol, în timp ce executivul UE va analiza etichetarea obligatorie pentru anumite produse ca parte a strategiei de la fermă la furculiță. Politicianul polonez a declarat că Comisia este „pe deplin conștientă că o mare parte dintre consumatori consideră că originea alimentelor lor este importantă”, precum și de interesul crescând pentru alimentele produse la nivel local de la începutul pandemiei. El a subliniat că există deja cerințe de etichetare a originii UE pentru „o serie de categorii de alimente, cum ar fi carne proaspătă, fructe și legume, miere sau ulei de măsline.

Eticheta bunăstării trebuie să fie bazată pe date științifice: miniștrii au susținut în general ideea etichetării bunăstării animalelor, dar au subliniat necesitatea unui sistem bazat pe știință, cu informații clare care ar fi de înțeles pentru consumatori.

Într-un sondaj al miniștrilor UE efectuat la Koblenz de către ministerul german al agriculturii, 54% au spus că bunăstarea animalelor ar putea fi îmbunătățită cel mai bine cu stimulente financiare pentru fermieri. Alte 29% au optat pentru dispoziții legale, dar doar 17% au preferat ideea etichetării. Același sondaj a constatat că miniștrii credeau că securitatea alimentară va fi o problemă mai importantă pentru consumatori decât bunăstarea animalelor, schimbările climatice, comerțul echitabil și valoarea nutrițională puse la un loc.

(Sinteză ACEBOP, info UECBV).

Ultimele articole adaugate

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]