AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz pentru o întâlnire informală în perioada 30 august – 01 septembrie.

Unul dintre subiectele importante a fost bunăstarea animalelor. Inițiativa ministrului federal de a merge mai departe cu o etichetă armonizată la nivel european pentru bunăstarea animalelor a primit sprijin general.

Au existat mesaje mixte din partea miniștrilor dornici să ofere consumatorilor mai multe informații cu privire la originea alimentelor, dorind totodată să evite atingerea  pieței unice.

Mai multe delegații au ridicat problema mierii amestecate” și a confuziei consumatorilor cu privire la originea reală a produsului.

Ministrul francez Julian Denormandie a recunoscut dreptul legitim al consumatorilor la informații cu privire la origine și ar dori o abordare europeană armonizată.

Finlandezul Jari Leppä a remarcat un interes crescut pentru mâncarea locală. „Este important ca consumatorii să poată accesa informații cu privire la originea alimentelor”, a spus el, salutând inițiativa Comisiei de a extinde etichetarea obligatorie a originii la nivelul UE.

„În opinia mea, creșterea informațiilor nu dăunează funcționării pieței interne”, a spus el, „dar îmbunătățește trasabilitatea produselor, ceea ce poate reduce în mod indirect frauda alimentară”.

Sharlo Camilleri din Malta a dorit ca etichetarea originii să devină o prioritate pentru produse precum mierea și uleiul de măsline, precum și pentru produsele din carne.

Secretarul general al Departamentului flamand pentru agricultură și pescuit, Patricia DeClercq (BE) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la orice posibilă perturbare a pieței interne, ministrul maghiar István Nagy a exprimat, de asemenea, îndoieli cu privire la piața unică, dar a dorit cerințe mai stricte pentru amestecurile de miere.

Dr. Pivec din Slovenia a evidențiat apelurile pentru norme mai puternice de etichetare a mierii, făcând totodată obiectul preocupărilor cu privire la integritatea pieței unice. Ea a ridicat la fileu utilizarea schemelor de calitate, dintre care una se aplică în mod voluntar în propria țară, pentru a contribui la garantarea calităților speciale ale produselor – cum ar fi metode de producție ecologice sau bunăstare superioară a animalelor.

La rândul său, ministrul ceh Toman a considerat că actualele cerințe limitate pentru etichetarea țării de origine sunt suficiente și s-a opus oricărei extinderi a sistemului obligatoriu. Un sistem voluntar funcționează bine în Republica Cehă și nu este de acord cu un sistem European armonizat.

Măsurile naționale privind etichetarea originii reprezintă un risc real pentru piața unică, a declarat comisarilor Janusz Wojciechowski comisarul agricol, în timp ce executivul UE va analiza etichetarea obligatorie pentru anumite produse ca parte a strategiei de la fermă la furculiță. Politicianul polonez a declarat că Comisia este „pe deplin conștientă că o mare parte dintre consumatori consideră că originea alimentelor lor este importantă”, precum și de interesul crescând pentru alimentele produse la nivel local de la începutul pandemiei. El a subliniat că există deja cerințe de etichetare a originii UE pentru „o serie de categorii de alimente, cum ar fi carne proaspătă, fructe și legume, miere sau ulei de măsline.

Eticheta bunăstării trebuie să fie bazată pe date științifice: miniștrii au susținut în general ideea etichetării bunăstării animalelor, dar au subliniat necesitatea unui sistem bazat pe știință, cu informații clare care ar fi de înțeles pentru consumatori.

Într-un sondaj al miniștrilor UE efectuat la Koblenz de către ministerul german al agriculturii, 54% au spus că bunăstarea animalelor ar putea fi îmbunătățită cel mai bine cu stimulente financiare pentru fermieri. Alte 29% au optat pentru dispoziții legale, dar doar 17% au preferat ideea etichetării. Același sondaj a constatat că miniștrii credeau că securitatea alimentară va fi o problemă mai importantă pentru consumatori decât bunăstarea animalelor, schimbările climatice, comerțul echitabil și valoarea nutrițională puse la un loc.

(Sinteză ACEBOP, info UECBV).

Ultimele articole adaugate

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]