Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau comercializată în spațiul UE.
Conform raportului vizând Chile:
• Obiectivul principal al auditului a fost să evalueze dacă controalele oficiale legate de aspectele de sănătate publică și sistemul de certificare asupra producției de carne de pasăre și produse din acestea, destinate exportului către Uniunea Europeană, oferă garanții adecvate că producția acestor mărfuri este în conformitate cu cerințele prevăzute de legislația UE.
• Există un sistem de control care este conceput în mod adecvat și, ca atare, are potențialul de a oferi garanțiile necesare de conformitate cu cerințele relevante ale UE.
• Datorită prevalenței ridicate a Salmonella spp. la nivelul fermelor și abatoarelor, până în prezent, lipsa unor măsuri eficiente pentru a reduce această prevalență și verificarea limitată de către autoritățile competente a acțiunilor de autocontrol ale operatorilor din sectorul alimentar, nu poate fi asigurat faptul că carnea de pasăre și produsele exportate de Chile respectă toate cerințele relevante ale UE.
Ca urmare, informăm autoritățile din România că:
– nu suntem de acord cu importurile de carne pasăre din Chile sau din altă țară terță, în contextul producției de carne de pasăre pe stoc din România datorată epidemiei Covid-19;
– în contextul problemelor grave ale filierei cărnii de pasăre și lipsei de sprijin din partea Comisiei Europene pentru această filieră, solicităm măsuri de limitare a intrărilor de carne de pasăre în România de la furnizori suspicionați sau confirmați cu o calitate inferioară a cărnii față de standardele din România, indiferent unde sunt localizați. Starea de alertă ne permite protejarea consumatorului.
Pe această cale, informăm publicul consumator că nu avem o situație clară a controalelor la destinație asupra cărnii de pasăre intrată în România și că sistemul de alertă european confirmă alerte grave – în mai multe state membre.