Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau comercializată în spațiul UE.

Conform raportului vizând Chile:

• Obiectivul principal al auditului a fost să evalueze dacă controalele oficiale legate de aspectele de sănătate publică și sistemul de certificare asupra producției de carne de pasăre și produse din acestea, destinate exportului către Uniunea Europeană, oferă garanții adecvate că producția acestor mărfuri este  în conformitate cu cerințele prevăzute de legislația UE.

• Există un sistem de control care este conceput  în mod adecvat și, ca atare, are potențialul de a oferi garanțiile necesare de conformitate cu cerințele relevante ale UE.

• Datorită prevalenței ridicate a Salmonella spp. la nivelul fermelor și abatoarelor, până în prezent, lipsa unor măsuri eficiente pentru a reduce această prevalență și verificarea limitată de către autoritățile competente a acțiunilor de autocontrol ale operatorilor din sectorul alimentar, nu poate fi asigurat faptul că carnea de pasăre și produsele exportate de Chile respectă toate cerințele relevante ale UE.

  Ca urmare, informăm autoritățile din România că:

– nu suntem de acord cu importurile de carne pasăre din Chile sau din altă  țară terță, în contextul producției de carne de pasăre pe stoc din România datorată epidemiei Covid-19;

– în contextul problemelor grave ale filierei cărnii de pasăre și lipsei de sprijin  din partea  Comisiei Europene  pentru această filieră, solicităm măsuri de limitare a intrărilor de carne de pasăre în România de la furnizori suspicionați sau confirmați cu o calitate inferioară a cărnii față de standardele din România, indiferent unde sunt localizați. Starea de alertă ne permite protejarea consumatorului.

Pe această cale, informăm publicul consumator că nu avem o situație clară a controalelor la destinație asupra cărnii de pasăre intrată în România și că sistemul de alertă european confirmă alerte grave – în  mai multe state membre.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]