Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau comercializată în spațiul UE.

Conform raportului vizând Chile:

• Obiectivul principal al auditului a fost să evalueze dacă controalele oficiale legate de aspectele de sănătate publică și sistemul de certificare asupra producției de carne de pasăre și produse din acestea, destinate exportului către Uniunea Europeană, oferă garanții adecvate că producția acestor mărfuri este  în conformitate cu cerințele prevăzute de legislația UE.

• Există un sistem de control care este conceput  în mod adecvat și, ca atare, are potențialul de a oferi garanțiile necesare de conformitate cu cerințele relevante ale UE.

• Datorită prevalenței ridicate a Salmonella spp. la nivelul fermelor și abatoarelor, până în prezent, lipsa unor măsuri eficiente pentru a reduce această prevalență și verificarea limitată de către autoritățile competente a acțiunilor de autocontrol ale operatorilor din sectorul alimentar, nu poate fi asigurat faptul că carnea de pasăre și produsele exportate de Chile respectă toate cerințele relevante ale UE.

  Ca urmare, informăm autoritățile din România că:

– nu suntem de acord cu importurile de carne pasăre din Chile sau din altă  țară terță, în contextul producției de carne de pasăre pe stoc din România datorată epidemiei Covid-19;

– în contextul problemelor grave ale filierei cărnii de pasăre și lipsei de sprijin  din partea  Comisiei Europene  pentru această filieră, solicităm măsuri de limitare a intrărilor de carne de pasăre în România de la furnizori suspicionați sau confirmați cu o calitate inferioară a cărnii față de standardele din România, indiferent unde sunt localizați. Starea de alertă ne permite protejarea consumatorului.

Pe această cale, informăm publicul consumator că nu avem o situație clară a controalelor la destinație asupra cărnii de pasăre intrată în România și că sistemul de alertă european confirmă alerte grave – în  mai multe state membre.

Ultimele articole adaugate

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]