A.C.E.B.O.P trage un semnal de alarmă cu privire la sectorul cărnii din România

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Autoritățile trebuie să aibe intervenții coerente, nu avem nevoie de reacții politice fără sens.

Sunt necesare reacții clare și cineva trebuie să înțeleagă că nu țipăm degeaba.

Institutul Național de Statistică (INS) confirmă ceea ce noi tot spunem, de mult timp.

Sacrificările de animale au scăzut.

Fermierii au probleme cu marile lanțuri de retail – care nu le cumpără carnea – cât și cu abatoarele, care nu le cumpără animalele.

Preferă să aducă carne din alte țări, sub pretextul că este mai ieftină, dar de calitate nu vorbește nimeni.

Totodată, există multe abatoare care au unități de tranșare și preferă să aducă carne de pasăre grill și carcasă de porc pe care le tranșează și comercializează în marile lanțuri de supermarket.

Cu siguranță nu mai putem vorbi de produse românești în acest sector.

Cerem de urgență intervenția autorităților, guvernului, să vină cu un program clar. Nu mai avem ce face cu animalele pe care le creștem, situația degenerează de la o lună la altă.

Acum avem legi ale reproducției, dar nu avem buget pentru ele!

Rămânem cu un gust amar și cu senzația că cineva iși bate joc de noi și prin noi, de carnea noastră și de consumatorul român.

Mulți fermieri au renunțat să mai crească animale iar unitățile de producție nu mai cumpără carne din România.

Suntem de mult timp în cădere liberă și riscăm să pierdem filiera cărnii, să rămânem dependenți de alte state pentru câteva generații.

Producția de carne a scăzut pe toate palierele. Dacă la porc avem un regres de 8,1%, la bovine producția a scăzut cu 12,8% – și iată cum devenim exportatori de cereale la prețuri derizorii, în loc să le folosim în producția integrată de carne în țară.

Modul în care România iși organizează agricultură și zootehnia denotă o incoerență clară.

Așa cum celelalte state membre își susțin, prin fonduri nerambursabile, marcarea la raft a originii naționale, așa ar trebui să procedeze și România.

Consumatorul român trebuie să înțeleagă ce cumpără, să fie informat transparent. El nu înțelege că în spatele unei mărci private cumpărate, se află produse venite din alte țări europene, mai puțin proaspete. Știm cu siguranță că dacă ar fi informat, ar alege produsele românești.

Toate aceste lucruri ar trebui dezvoltate prin programe naționale, susținute de statul român, programe care să spună clar: cumpărați produse românești – iar la raft să fie produsele românești marcate separat de produsele din alte țări.

Cerem Guvernului României să se implice în aceste acțiuni, să fie vizibilă marca românească atât în marea rețea de retail, cât și în rețelele tradiționale.

Aceasta este una dintre măsurile pe care statul român o poate demara rapid, fără întârziere, alături de bugetarea legilor reproducției.

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Noi nu spunem să nu se vândă la raft, ci să fie lăsat consumatorul să decidă ce cumpără.

Uitați-vă ce se întâmplă cu muncitorii români plecați afară. De multe ori sunt tratați anormal, în comparație cu proprii muncitori. Este datoria noastră să îi sprijinim, în două luni au trecut prin scandalul sparanghel, al cărnii – și vor urma multe altele. Avem nevoie de măcelari, nu avem personal suficient să lucreze în tranșare, în producția de carne, iar ei sunt nevoiți să plece, să lucreze în condiții mizere pe salarii care nu îi mulțumesc. Haideți să ne unim forțele și să facem un program coerent pentru tot ce înseamnă agricultură, zootehnie și industrie alimentară din România, că nu degeaba se intâmplă toate aceste lucruri. Dacă zootehnia, industria alimentară sunt tratate la același nivel cu alte state europene și avem acces la drepturile pieței comune, românii nu vor mai pleca să lucreze în alte părți.

Industria românească nu-i mai poate plăti. Cu ce să îi plătim, dacă nouă nu ne cumpără nimeni produsele?

Gândiți-vă că marele retail a ajuns să dețină 60% dintre vânzări!

Nu avem nimic cu ei, comerțul este liber, noi cerem doar marcare corectă la raft, astfel incât consumatorul să fie informat și să decidă singur ce cumpără.

Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.,  30.06.2020

Ultimele articole adaugate

Noua Politică Agricolă Comună, aprobată în Parlamentul European, criticată de Copa-Cogeca.

Politica Agricolă Comună aprobată de Parlamentul European în 23 octombrie 2020, a fost criticată de COPA – COGECA, vocea fermierilor […]

Evoluția Pestei Porcine Africane în Germania

În jur de 300.000 de tone de carne de porc care trebuiau să fie exportate pe piața chineză în acest […]

Actuala criză a sănătății umane se transformă de la o zi la alta într-o criză alimentară

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-au unit forțele pentru a preveni actuala […]

Păsările și suinele ar putea fi hrănite, din nou, cu proteine animale procesate (PAP)

În cadrul unei ședințe a grupului de lucru pentru sustenabilitate al AVEC (https://www.avec-poultry.eu), DG SANTE a informat că se va […]

Analiza A.C.E.B.O.P. asupra exploziei de carne infectată cu Salmonella

Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește […]

Situație critică a zootehniei românești. Interviu cu președintele A.C.E.B.O.P. la RFI România

Mai multe asupra zootehniei la zi, alături de ceilalți invitați puteți găsi accesând link-ul de mai jos. Știrea inițială Începând […]

Sectorul zootehnic devine epicentrul dezbaterilor publice din Europa

Odată cu aceste dezbateri, apar multe mituri și stereotipuri, care prezintă o imagine care este în contrast puternic cu realitatea […]

Mary Pană: „Efectivul de porci a scăzut cu aproximativ 50% în 2020”

Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P. a dezbătut joi, 8 octombrie, în cadrul unui interviu pentru revista Piața, subiectul privind necesarul de […]

Votează pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”

Votează pe twitter pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”! Carnea este carne și salata este salată. O coaliție formată […]

Noua strategie Green Deal pentru Europa. Ce presupune?

Președintele A.C.E.B.O.P a participat luni, 5 octombrie, la videoconferința dedicată strategiei Green Deal. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o […]

Germania anunță că sprijină direct fermierii afectați de închiderea pieței asiatice

De la apariția pestei porcine africane (PPA) la mistreți, Germania a suferit pierderi importante prin suspendarea comerțului cu țările terțe […]

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]