A.C.E.B.O.P trage un semnal de alarmă cu privire la sectorul cărnii din România

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Autoritățile trebuie să aibe intervenții coerente, nu avem nevoie de reacții politice fără sens.

Sunt necesare reacții clare și cineva trebuie să înțeleagă că nu țipăm degeaba.

Institutul Național de Statistică (INS) confirmă ceea ce noi tot spunem, de mult timp.

Sacrificările de animale au scăzut.

Fermierii au probleme cu marile lanțuri de retail – care nu le cumpără carnea – cât și cu abatoarele, care nu le cumpără animalele.

Preferă să aducă carne din alte țări, sub pretextul că este mai ieftină, dar de calitate nu vorbește nimeni.

Totodată, există multe abatoare care au unități de tranșare și preferă să aducă carne de pasăre grill și carcasă de porc pe care le tranșează și comercializează în marile lanțuri de supermarket.

Cu siguranță nu mai putem vorbi de produse românești în acest sector.

Cerem de urgență intervenția autorităților, guvernului, să vină cu un program clar. Nu mai avem ce face cu animalele pe care le creștem, situația degenerează de la o lună la altă.

Acum avem legi ale reproducției, dar nu avem buget pentru ele!

Rămânem cu un gust amar și cu senzația că cineva iși bate joc de noi și prin noi, de carnea noastră și de consumatorul român.

Mulți fermieri au renunțat să mai crească animale iar unitățile de producție nu mai cumpără carne din România.

Suntem de mult timp în cădere liberă și riscăm să pierdem filiera cărnii, să rămânem dependenți de alte state pentru câteva generații.

Producția de carne a scăzut pe toate palierele. Dacă la porc avem un regres de 8,1%, la bovine producția a scăzut cu 12,8% – și iată cum devenim exportatori de cereale la prețuri derizorii, în loc să le folosim în producția integrată de carne în țară.

Modul în care România iși organizează agricultură și zootehnia denotă o incoerență clară.

Așa cum celelalte state membre își susțin, prin fonduri nerambursabile, marcarea la raft a originii naționale, așa ar trebui să procedeze și România.

Consumatorul român trebuie să înțeleagă ce cumpără, să fie informat transparent. El nu înțelege că în spatele unei mărci private cumpărate, se află produse venite din alte țări europene, mai puțin proaspete. Știm cu siguranță că dacă ar fi informat, ar alege produsele românești.

Toate aceste lucruri ar trebui dezvoltate prin programe naționale, susținute de statul român, programe care să spună clar: cumpărați produse românești – iar la raft să fie produsele românești marcate separat de produsele din alte țări.

Cerem Guvernului României să se implice în aceste acțiuni, să fie vizibilă marca românească atât în marea rețea de retail, cât și în rețelele tradiționale.

Aceasta este una dintre măsurile pe care statul român o poate demara rapid, fără întârziere, alături de bugetarea legilor reproducției.

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Noi nu spunem să nu se vândă la raft, ci să fie lăsat consumatorul să decidă ce cumpără.

Uitați-vă ce se întâmplă cu muncitorii români plecați afară. De multe ori sunt tratați anormal, în comparație cu proprii muncitori. Este datoria noastră să îi sprijinim, în două luni au trecut prin scandalul sparanghel, al cărnii – și vor urma multe altele. Avem nevoie de măcelari, nu avem personal suficient să lucreze în tranșare, în producția de carne, iar ei sunt nevoiți să plece, să lucreze în condiții mizere pe salarii care nu îi mulțumesc. Haideți să ne unim forțele și să facem un program coerent pentru tot ce înseamnă agricultură, zootehnie și industrie alimentară din România, că nu degeaba se intâmplă toate aceste lucruri. Dacă zootehnia, industria alimentară sunt tratate la același nivel cu alte state europene și avem acces la drepturile pieței comune, românii nu vor mai pleca să lucreze în alte părți.

Industria românească nu-i mai poate plăti. Cu ce să îi plătim, dacă nouă nu ne cumpără nimeni produsele?

Gândiți-vă că marele retail a ajuns să dețină 60% dintre vânzări!

Nu avem nimic cu ei, comerțul este liber, noi cerem doar marcare corectă la raft, astfel incât consumatorul să fie informat și să decidă singur ce cumpără.

Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.,  30.06.2020

Ultimele articole adaugate

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]