A.C.E.B.O.P trage un semnal de alarmă cu privire la sectorul cărnii din România

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Autoritățile trebuie să aibe intervenții coerente, nu avem nevoie de reacții politice fără sens.

Sunt necesare reacții clare și cineva trebuie să înțeleagă că nu țipăm degeaba.

Institutul Național de Statistică (INS) confirmă ceea ce noi tot spunem, de mult timp.

Sacrificările de animale au scăzut.

Fermierii au probleme cu marile lanțuri de retail – care nu le cumpără carnea – cât și cu abatoarele, care nu le cumpără animalele.

Preferă să aducă carne din alte țări, sub pretextul că este mai ieftină, dar de calitate nu vorbește nimeni.

Totodată, există multe abatoare care au unități de tranșare și preferă să aducă carne de pasăre grill și carcasă de porc pe care le tranșează și comercializează în marile lanțuri de supermarket.

Cu siguranță nu mai putem vorbi de produse românești în acest sector.

Cerem de urgență intervenția autorităților, guvernului, să vină cu un program clar. Nu mai avem ce face cu animalele pe care le creștem, situația degenerează de la o lună la altă.

Acum avem legi ale reproducției, dar nu avem buget pentru ele!

Rămânem cu un gust amar și cu senzația că cineva iși bate joc de noi și prin noi, de carnea noastră și de consumatorul român.

Mulți fermieri au renunțat să mai crească animale iar unitățile de producție nu mai cumpără carne din România.

Suntem de mult timp în cădere liberă și riscăm să pierdem filiera cărnii, să rămânem dependenți de alte state pentru câteva generații.

Producția de carne a scăzut pe toate palierele. Dacă la porc avem un regres de 8,1%, la bovine producția a scăzut cu 12,8% – și iată cum devenim exportatori de cereale la prețuri derizorii, în loc să le folosim în producția integrată de carne în țară.

Modul în care România iși organizează agricultură și zootehnia denotă o incoerență clară.

Așa cum celelalte state membre își susțin, prin fonduri nerambursabile, marcarea la raft a originii naționale, așa ar trebui să procedeze și România.

Consumatorul român trebuie să înțeleagă ce cumpără, să fie informat transparent. El nu înțelege că în spatele unei mărci private cumpărate, se află produse venite din alte țări europene, mai puțin proaspete. Știm cu siguranță că dacă ar fi informat, ar alege produsele românești.

Toate aceste lucruri ar trebui dezvoltate prin programe naționale, susținute de statul român, programe care să spună clar: cumpărați produse românești – iar la raft să fie produsele românești marcate separat de produsele din alte țări.

Cerem Guvernului României să se implice în aceste acțiuni, să fie vizibilă marca românească atât în marea rețea de retail, cât și în rețelele tradiționale.

Aceasta este una dintre măsurile pe care statul român o poate demara rapid, fără întârziere, alături de bugetarea legilor reproducției.

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni!

Noi nu spunem să nu se vândă la raft, ci să fie lăsat consumatorul să decidă ce cumpără.

Uitați-vă ce se întâmplă cu muncitorii români plecați afară. De multe ori sunt tratați anormal, în comparație cu proprii muncitori. Este datoria noastră să îi sprijinim, în două luni au trecut prin scandalul sparanghel, al cărnii – și vor urma multe altele. Avem nevoie de măcelari, nu avem personal suficient să lucreze în tranșare, în producția de carne, iar ei sunt nevoiți să plece, să lucreze în condiții mizere pe salarii care nu îi mulțumesc. Haideți să ne unim forțele și să facem un program coerent pentru tot ce înseamnă agricultură, zootehnie și industrie alimentară din România, că nu degeaba se intâmplă toate aceste lucruri. Dacă zootehnia, industria alimentară sunt tratate la același nivel cu alte state europene și avem acces la drepturile pieței comune, românii nu vor mai pleca să lucreze în alte părți.

Industria românească nu-i mai poate plăti. Cu ce să îi plătim, dacă nouă nu ne cumpără nimeni produsele?

Gândiți-vă că marele retail a ajuns să dețină 60% dintre vânzări!

Nu avem nimic cu ei, comerțul este liber, noi cerem doar marcare corectă la raft, astfel incât consumatorul să fie informat și să decidă singur ce cumpără.

Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.,  30.06.2020

Ultimele articole adaugate

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]