Interpretări care „miros” în propunerea de modificare a OUG 195/2005

Datorită presiunii fermierilor vizând modificările votate în Parlament prin așa zisă Lege a mirosurilor, apar în presă interpretări îngrijorătoare, pe care le datorăm inițiatorilor și le prezentăm fermierilor, mai jos.

Amenzi de 30.000 lei pentru gospodinele de la bloc, care deranjează vecinii cu mirosuri de mâncare! Dosarele în justiție vor fi mai numeroase iar fermierii vor avea noi aliați în combaterea legii, respectiv asociațiile de propietari.

Se specifică, în sursele media din 26 iunie, că “ legea nu este dedicată fermierilor” și că “vecinii ar trebui să fie preocupați de bună conviețuire. Nici înainte de apariția legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când gătește, vecinul să deschidă ușa spre hol, să se răspândească mirosul în tot holul”.

Astăzi 29 iunie, apar alte precizări: de fapt Garda de Mediu este de vină, pentru că nu amendează o fabrică de cauciucuri neavând  bază legală și că de fapt, “ legea nu ar trebui să producă  panică în rândul gospodinelor”!?  Se renunță la mirosul de la bloc, se produce o întoarcere de 360 de grade –  firmele vor fi obligate să  investească pentru a nu mai produce disconfort olfactiv”, iar societățile de stat trebuie să fie finanțate  pentru a investi în reducerea poluării. Adică societățile care produc mâncare pentru cetățeanul european să plătească, că și până acum, tot ce inseamnă protejarea mediului. Iar societățile de stat să fie finanțate de la buget pentru protecția mediulu i- chiar dacă  fermierii privați plătesc taxe și impozite pentru susținerea bugetului!

Iar fermierul care își hrănește familia cu laptele vacii și taie un porc pe an să se bucure de sărbători, rămâne la mâna primarului care poate avea un  discofort olfactiv gen amendă sau interzicerea creșterii animalelor în bătătură.

Interpretări care se succed la interval scurt, se bat cap în cap și nu au corespondență serioasă în nevoile cetățeanului – nici de la sat, nici de la oraș.

Așteptăm cu încredere întoarcerea proiectului în Parlament, nu credem că Președintele României va promulga o lege care nu servește nimănui.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]