Situația pieței cărnii de pasăre în contextul COVID-19

Comparativ cu sfârșitul lunii mai 2019, suntem în fața unei scăderi dramatice a prețului în euro/100 kg greutate carcasă broiler, de 8.9%, respectiv 176.12 euro.

De la începutul pandemiei COVID-19, prețul a fost în declin în fiecare săptămână, între 0.5 și 0.7%.

Dacă Europa anunța în săptămâna 21 un preț de 176.12 euro/100 kg greutate carcasă, Brazilia afișa un preț de dumping, de 64.88 euro/100 kg greutate carcasă- la mare concurență cu Polonia, principalul furnizor al României de carne de pasăre și pe locul întâi European, cu 17% din producția comunitară.

Carnea de pasăre crește ca producție, an de an.

Dacă în 2009 se înregistra un procent de 101% din necesarul de consum, în mai 2020 s-a ajuns la 106% – media europeană.

România, datorită  creșterii producției, dar mai ales a achizițiilor masive din alte state, a atins deja o medie de 120% din necesarul de consum, fapt care acutizează nevoia de piețe externe.

 Privind sectorul exporturilor europene pe primele trei luni din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, observăm o scădere cu 18.4% către spațiul extraeuropean și o scădere și mai mare către Marea Britanie, respectiv 37.8%.

Destinația cea mai accesată a producătorilor europeni de carne pasăre în ultima perioadă, a fost Filipine, către care exporturile au crescut cu 32.2% față de primul trimestru 2019 și Ghana, cu o creștere de 12.1%.

În perioada martie – început de lună mai 2020, în România au intrat cantități considerabile de carne pasăre, fresh și congelată.  Pe primul loc se situează Polonia, cu aprox. 1994 tone, apoi  Ungaria, cu 1634 tone, Germania cu 466 tone, Olanda cu 222 tone și cantități mai mici, din Slovacia, Franța, Brazilia, Belgia și Italia.

Problemele cele mai importante ale sectorului avicol astăzi, sunt legate de producția pe stoc, lipsa măsurilor de sprijin European și național, extinderea deficitară a comercializării către piețele terțe mari, căderea brutală a vânzărilor către Marea Britanie, nefuncționarea legii reproducției la pasăre – care păstrează dependența de achizițiile externe de pui de o zi, invazia de carne din alte state membre – lipsa unei politici coerente privind balanța producție-import-comercializare și nu în ultimul rând, scăderea prețului de vânzare față de anul 2019.

(Dr. Mary-Eugenia Pană – date EUROSTAT și naționale).

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]