Comparativ cu sfârșitul lunii mai 2019, suntem în fața unei scăderi dramatice a prețului în euro/100 kg greutate carcasă broiler, de 8.9%, respectiv 176.12 euro.
De la începutul pandemiei COVID-19, prețul a fost în declin în fiecare săptămână, între 0.5 și 0.7%.
Dacă Europa anunța în săptămâna 21 un preț de 176.12 euro/100 kg greutate carcasă, Brazilia afișa un preț de dumping, de 64.88 euro/100 kg greutate carcasă- la mare concurență cu Polonia, principalul furnizor al României de carne de pasăre și pe locul întâi European, cu 17% din producția comunitară.
Carnea de pasăre crește ca producție, an de an.
Dacă în 2009 se înregistra un procent de 101% din necesarul de consum, în mai 2020 s-a ajuns la 106% – media europeană.
România, datorită creșterii producției, dar mai ales a achizițiilor masive din alte state, a atins deja o medie de 120% din necesarul de consum, fapt care acutizează nevoia de piețe externe.
Privind sectorul exporturilor europene pe primele trei luni din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, observăm o scădere cu 18.4% către spațiul extraeuropean și o scădere și mai mare către Marea Britanie, respectiv 37.8%.
Destinația cea mai accesată a producătorilor europeni de carne pasăre în ultima perioadă, a fost Filipine, către care exporturile au crescut cu 32.2% față de primul trimestru 2019 și Ghana, cu o creștere de 12.1%.
În perioada martie – început de lună mai 2020, în România au intrat cantități considerabile de carne pasăre, fresh și congelată. Pe primul loc se situează Polonia, cu aprox. 1994 tone, apoi Ungaria, cu 1634 tone, Germania cu 466 tone, Olanda cu 222 tone și cantități mai mici, din Slovacia, Franța, Brazilia, Belgia și Italia.
Problemele cele mai importante ale sectorului avicol astăzi, sunt legate de producția pe stoc, lipsa măsurilor de sprijin European și național, extinderea deficitară a comercializării către piețele terțe mari, căderea brutală a vânzărilor către Marea Britanie, nefuncționarea legii reproducției la pasăre – care păstrează dependența de achizițiile externe de pui de o zi, invazia de carne din alte state membre – lipsa unei politici coerente privind balanța producție-import-comercializare și nu în ultimul rând, scăderea prețului de vânzare față de anul 2019.
(Dr. Mary-Eugenia Pană – date EUROSTAT și naționale).