Unele state membre solicită un al doilea pachet de sprijin – pentru carne de pasăre și vițel.
În data de 7 mai 2020, a avut loc Comitetul special pentru agricultură, având că obiectiv principal stabilirea priorităților pentru conferința Agri Video din 13 mai 2020.
În pregătirea conferinței, Președinția croată a lansat două întrebări:
1. Considerați că măsurile propuse și adoptate ca răspuns la impactul COVID-19 asupra sectorului agricol al UE sunt eficiente și suficiente?
2. Există în opinia dumneavoastră alte măsuri care ar trebui luate în considerare? Dacă da, cum ați propune să finanțați astfel de măsuri?
Delegațiile Statelor Membre au salutat pachetele Comisiei pentru sprijinirea sectoarelor afectate de criza Covid-19, dar au solicitat mai mult sprijin.
Pentru stocarea privată, pachetul de 80 de milioane de euro este considerat insuficient.
Sectoarele care nu sunt acoperite de sprijinul financiar, cum ar fi viticultura / sectorul vinicol, au primit o atenție specifică, în special din partea FR IT și SP, care au solicitat sprijin pentru distilare.
Unele țări susțin, de asemenea, mai multe măsuri care trebuie luate pentru sectorul vitivinicol, dar nu sunt alături de Franța, Italia și Spania cu privire la măsurile propuse – România a solicitat, de exemplu, sprijin direct pentru viticultori.
Produse de origine animală: unele delegații au solicitat un al doilea pachet de măsuri pentru produsele care nu fac obiectul primului pachet, în special pentru carne de vițel și carne pasăre.
Ungaria susține pachetul pentru depozitare privată la unt, lapte praf sau brânză și extinderea pachetului cu lapte proaspăt; Belgia și Austria solicită sprijin pentru reducerea producției.
În timp ce marea majoritate a statelor membre solicită Comisiei să facă mai multe, nu există nici o întrebare privind mijloacele sau despre activarea fondului de criză. Se pare că nu există prea multe opțiuni pentru a găsi fonduri adecvate.
Comisia a reiterat totuși că fondurile pentru măsurile noi vor proveni din rezerva pentru criză, ceea ce înseamnă că va exista un impact asupra plăților directe pentru fermieri. Pentru unele State Membre, această nu este o opțiune, deoarece ar însemna redistribuirea plăților directe la nivel național.
Pentru bugetul 2021, Comisia are în vedere impactul Covid pentru a vedea impactul asupra bugetului.
În timp ce 20 de state membre au fost vocale ieri în solicitarea lor pentru mai multe fonduri și mijloace pentru a sprijini sectoarele agricole, nu există un Memorandum care să activeze rezerva de criză și nici alternative privind modalitățile de plată pentru un al doilea pachet de sprijin.