Nr. 17/23.03.2020
Către,
UECBV,
Mr. Karsten Maier
Secretary General
Stimate domnule Karsten Mayer,
REGULAMENTUL (CE) NR. 1/2005 AL CONSILIULUI din 22 decembrie 2004
privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 care prevede dispoziții în cazul transporturilor de lungă durată de animale vii, respectiv repausul într-un centru, armonizat cu Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, pentru anumite dispoziții privind transportul rutier și care prevede perioadele maxime de conducere și perioadele minime de repaus pentru conducătorii de vehicule rutiere, reprezintă baza legală pentru transportul de animale vii.
Datorită impactului situației de criză declanșată de epidemia cu COVID-19, Comisia Europeană a publicat în data de 16 martie “COVID-19 Guidelines for border management measures to protect health and ensure the availability of goods and essential services”, în care se vorbește despre realizarea unor culoare verzi, de transport rapid, care să reducă riscul de afectare a siguranței alimentare a consumatorului european.
Astfel, transporturile de animale vii și produse agroalimentare ar urma să fie prioritizate, pentru a nu aduce atingere Regulamentelor de mai sus.
Tot în ghid, se face referire la colaborarea între statele membre, astfel încât să nu se aducă atingere liberei circulații de animale vii și mărfuri alimentare.
Membrii ACEBOP au întâmpinat, încă de săptămâna trecută, disfuncționalități în achizițiile de purcei din Germania, datorate interzicerii repausului pentru animalele vii din Ungaria.
Odată apărute interdicțiile serviciilor veterinare din Ungaria, medicii oficiali din Germania au refuzat încărcarea camioanelor cu purcei și camioanele s-au întors goale în România.
Apelăm la sprijinul dumneavoastră, domnule Secretar General al UECBV pentru informarea de urgență a serviciilor Comisiei Europene asupra situației îngrijorătoare a crescătorilor de porci din România.
Restricțiile COVID-19 vin să adâncească criza filierei porcului din România, în contextul în care achiziționăm aproximativ 60% din necesarul de carne de porc pentru consum și fermele de scroafe sunt închise de evoluția ASF și avem contracte importante în derulare cu Germania, de peste 1 milion de capete anual.
Vă rugăm să aveți amabilitatea de a lua în considerare semnalul nostru de alarmă și de a solicita Comisiei Europene o rezolvare a situației cu care ne confruntăm.
Cu toată considerația,
Președinte ACEBOP,
Dr. Mary-Eugenia PANĂ