Semnal de alarmă privind transportul de purcei din Germania

Nr. 17/23.03.2020

Către,

UECBV,

Mr. Karsten Maier

Secretary General

Stimate domnule Karsten Mayer,

REGULAMENTUL (CE) NR. 1/2005 AL CONSILIULUI din 22 decembrie 2004

privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 care prevede dispoziții în cazul transporturilor de lungă durată de animale vii, respectiv repausul într-un centru, armonizat cu Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, pentru anumite dispoziții privind transportul rutier și  care prevede perioadele maxime de conducere și perioadele minime de repaus pentru conducătorii de vehicule rutiere, reprezintă baza legală pentru transportul de animale vii.

Datorită impactului situației de criză declanșată de epidemia cu COVID-19, Comisia Europeană a publicat în data de 16 martie “COVID-19 Guidelines for border management measures to protect health and ensure the availability of goods and essential services”, în care se vorbește despre realizarea unor culoare verzi, de transport rapid, care să reducă riscul de afectare a siguranței alimentare a consumatorului european.

Astfel, transporturile de animale vii și produse agroalimentare ar urma să fie prioritizate, pentru a nu aduce atingere Regulamentelor de mai sus.

Tot în ghid, se face referire la colaborarea între statele membre, astfel încât să nu se aducă atingere liberei circulații de animale vii și mărfuri alimentare.

Membrii ACEBOP au întâmpinat, încă de săptămâna trecută, disfuncționalități în achizițiile de purcei din Germania, datorate interzicerii repausului pentru animalele vii din Ungaria.

Odată apărute interdicțiile serviciilor veterinare din Ungaria, medicii oficiali din Germania au refuzat încărcarea camioanelor cu purcei și camioanele s-au întors goale în România.

Apelăm la sprijinul dumneavoastră, domnule Secretar General al UECBV pentru informarea de urgență a serviciilor Comisiei Europene asupra situației îngrijorătoare a crescătorilor de porci din România.

Restricțiile COVID-19 vin să adâncească criza filierei porcului din România, în contextul în care achiziționăm aproximativ 60% din necesarul de carne de porc pentru consum și fermele de scroafe sunt închise de evoluția ASF și avem contracte importante în derulare cu Germania, de peste 1 milion de capete anual.

Vă rugăm să aveți amabilitatea de a lua în considerare semnalul nostru de alarmă și de a solicita Comisiei Europene o rezolvare a situației cu care ne confruntăm.

Cu toată considerația,

Președinte ACEBOP,

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Ultimele articole adaugate

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]