În data de 16 martie, Comisia Europeană a publicat un ghid pentru statele membre, privind măsurile de gestionare a frontierelor, în contextul situațiilor de urgență COVID-19.
Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a asigura cetățenii europeni că bunurile și serviciile esențiale rămân disponibile. Comisarii Kyriakides și Johansson, au prezentat liniile directoare miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne din statele UE la prima lor reuniune video comună, ieri, începând cu ora 11 dimineața.
Președintele von der Leyen a spus: „Măsurile noastre pentru a controla focarele de Coronavirus vor fi eficiente numai dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne și asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să existe pe piața noastră internă. Acesta este singurul mod de a preveni lipsa de echipamente medicale sau alimente. Nu este doar o problemă economică: piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre, pentru a face față acestei provocări împreună, ca Uniune. ”
Liniile directoare stabilesc principii pentru o abordare integrată a managementului eficient al frontierei pentru a proteja sănătatea, păstrând totodată integritatea pieței interne.
Persoanele identificate ca fiind expuse riscului de a răspândi COVID-19, ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui să fie coordonat între cele două țări.
Statele membre pot reintroduce controale la frontiera internă din motive de politică publică, care, în situații extrem de critice, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor adunări mari (de exemplu, cozi), care riscă să crească răspândirea virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua screeningul de sănătate doar pe o parte a frontierei.
Libera circulație a mărfurilor este crucială pentru a menține disponibilitatea mărfurilor. Acest lucru este esențial în special pentru bunurile de strictă necesitate, cum ar fi livrările de hrană, inclusiv animale vii, echipamentele medicale și de protecție.
Măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor principale de interes general, ale economiilor naționale și ale economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, „benzile verzi”).
Nu trebuie să se impună certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele sunt o de transmitere a COVID-19.
Pentru mai multe informații, accesați aici ghidul:
„Liniile directoare pentru măsurile de gestionare a frontierei cu scopul protejării sănătății și pentru a asigura disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale”.