Comisia Europeană a publicat ghidul pentru măsurile de gestionare a frontierelor în contextul COVID-19

În data de 16 martie, Comisia Europeană  a publicat un ghid pentru statele membre, privind măsurile de gestionare a frontierelor,  în contextul situațiilor de urgență COVID-19.

Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a asigura cetățenii europeni că bunurile și serviciile esențiale rămân disponibile. Comisarii Kyriakides și Johansson, au prezentat liniile directoare miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne din statele  UE la prima lor reuniune video comună, ieri, începând cu ora 11 dimineața.

Președintele von der Leyen a spus: „Măsurile noastre pentru a controla  focarele de Coronavirus vor fi eficiente numai dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne și asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să existe pe piața noastră internă. Acesta este singurul mod de a preveni lipsa de echipamente medicale sau alimente. Nu este doar o problemă economică: piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre, pentru a face față acestei provocări împreună, ca Uniune. ”

Liniile directoare stabilesc principii pentru o abordare integrată a managementului  eficient al frontierei pentru a proteja sănătatea, păstrând totodată integritatea pieței interne.

Persoanele identificate ca fiind expuse riscului de a răspândi COVID-19, ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui să fie coordonat între cele două țări.

Statele membre pot reintroduce controale la frontiera internă din motive de politică publică, care, în situații extrem de critice, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor adunări mari (de exemplu, cozi), care riscă să crească răspândirea virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua screeningul de sănătate doar pe o parte a frontierei.

Libera circulație a mărfurilor este crucială pentru a menține disponibilitatea mărfurilor. Acest lucru este esențial în special pentru bunurile de strictă necesitate, cum ar fi livrările de hrană, inclusiv animale vii, echipamentele medicale și de protecție.

Măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor principale de interes general, ale economiilor naționale și ale economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu,  „benzile verzi”).

Nu trebuie să se impună certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele sunt o de transmitere a COVID-19.

Pentru mai multe informații, accesați aici ghidul:

Liniile directoare pentru măsurile de gestionare a frontierei cu scopul protejării sănătății  și pentru a asigura disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]