Ucraina a notificat două focare de influență aviară înalt patogenă H5N8, in noiembrie 2019 și ianuarie 2020.
Măsurile de regionalizare pentru acest stat terț se iau greu – date fiind cantitățile mari de carne de pasăre achiziționate de statele membre din acest spațiu.
Cantitățile intrate in UE din Ucraina in perioada ianuarie-noiembrie 2019 au fost cu 7,2% mai mari față de aceași perioadă din 2018.
ACEBOP a comunicat un posibil risc la inceputul lunii ianuarie, accentuând faptul că riscul comercial al producătorilor de carne de pasăre din România este acum amplificat de riscul influenței aviare, cumulat cu aplicarea greoaie de către CE a măsurilor restrictive pentru Ucraina.
Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, au fost importate aproximativ 117 tone de carne pasăre congelată și refrigerată – fără taxe vamale, in contextul in care producătorii noștri se află in continuare pe supraproducție.
În data de 14 februarie, proiectul de modificare a Regulamentului de punere in aplicare a regionalizării vizavi de influența aviară a Ucrainei, a fost votat in cadrul ședinței SCoPAFF – secțiunea sănătatea și bunăstarea animalelor.
Majoritatea calificată a aprobat proiectul.
S-a ajuns la concluzia că cele două focare au fost eliminate și că nu există niciun risc asociat cu introducerea în Uniune a cărnii și produselor de carne de pasăre din zonele Ucrainei enumerate în partea 1 a anexei I a Regulamentului (CE) nr. 798/2008. Regulamentul de punere în aplicare va fi publicat în Jurnalul Oficial în aproximativ două săptămâni.