Niciun stat european nu a impus o taxă pe carne. TVA în fiecare stat membru este o problemă internă

Ministrul olandez al Finanțelor, a promis în noiembrie 2019, că va fi elaborat un studiu privind prețurile corecte ale cărnii, studiu  menit să pregătească noi reforme fiscale pentru următorul guvern olandez.

În Olanda, există  un anumit entuziasm public față de propunerile „prețurilor corecte la carne” elaborate de Coaliția  TRUE ANIMAL PRICE COALITION (TAPPC), o structură apolitică, creată de curând.

Germania a făcut  o propunere internă de majorare a impozitului pe carne încă de vara trecută.

Carnea este în prezent impozitată în Germania cu  7% și s-a propus creșterea impozitului la 19%.

Se așteaptă că implementarea acestei măsuri  să reducă și mai mult consumul de carne în Germania și, prin urmare,  emisiile de gaze cu efect de seră, urmând că veniturile obținute să fie direcționate spre bunăstarea animalelor.

Conducerea  este deschisă propunerii, dar nu o consideră o măsură necesară.

Politică actuală germană  este axată pe sprijinul fermierilor, care se confruntă cu scăderea consumului de carne în Germania și  nu se dorește că fermierii să fie victimele unei suprataxări a cărnii.

Se estimează că germanii cheltuiesc în jur de 23,4 miliarde  euro pe carne și că fiecare german mănâncă în medie 60 de kilograme de carne pe an.

Dacă rată TVA la carne ar crește,  ar însemna un venit suplimentar de 5,2 miliarde euro  pentru stat, conform calculelor din 2016 ale Agenției Federale de Mediu (EURACTIV Germania).

Există critici conform cărora o creștere  a prețului nu ar avea tocmai un efect de  reducere a consumului de carne și implicit de reducere a emisiilor.

În al doilea rând, veniturile nu ar putea  fi alocate bunăstării animalelor, deoarece acestea ar intră  în bugetul federal general, conform declarației ministrului finanțelor german.

Asociația Fermierilor Germani a subliniat că „nici bunăstarea animalelor și nici protecția climei nu vor fi imbunătățite  dacă fermierii germani continuă să investească în standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor, iar piața este asigurată din importuri la  standarde mai mici de bunăstare a animalelor din alte țări ale UE, cu prețuri mici pentru că nu investesc în calitate și bunăstare”.

Acesta este de fapt adevărul cu care se confruntă  toți fermierii europeni.

De ani de zile, ridicăm standardele de calitate, pornind de la sănătatea animalelor, bunăstarea lor, regionalizarea bolilor, biosecuritatea, HACCP, … și toate pentru  sănătatea consumatorului – acel principiu de reducere al riscului de la furcă la furculiță, pe care îl aplicăm  cu toții.

Standardele  înalte de calitate  ne costă în fiecare zi mai mulți cenți pe sută de grame de carne decât cenții calculați de TAPPC – și, deși  aflați în situație de supraproducție,  creștem importurile de carne de pasăre din Ucraina, fără taxe vamale – de la 20.000 tone la 50.000 tone și ignorând influența aviară în evoluție în acest stat terț, ignorând alimentele consumate de aceste animale  – a căror compoziție este sub standardele europene, ce să mai vorbim de hormonii din carnea atât de dorită prin tratatul MERCOSUR care intră din Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay – și care nu o putem cunoaște nici măcar cantitativ, ce să mai vorbim de calitate!

Dezbaterea care stă la baza taxei pe carne este deocamdată tulbure, nu știm dacă are că scop  restricționarea consumului de carne, utilizarea veniturilor pentru bunăstarea animalelor sau virarea sumelor către surse  de proteine  alternative.

Coaliția TAPPC afirmă că a  început activitatea din 2019  cu dezvoltarea unor studii,  pentru a putea calcula un preț adevărat la  carnea de vită, carnea de porc și  de pui din Olanda și Uniunea Europeană.

Pentru echivalentele de CO2 au folosit  un preț de 90 de euro pe tonă de CO2. În medie, carnea ar trebui să devină cu 40% mai scumpă. Carnea de vită ar fi mai scumpă comparativ cu puiul, deoarece vită, spun ei,  provoacă mai multe emisii de gaze cu efect de seră.

Ei propun  o taxă medie de consum de  40 eurocenți la 100 grame carne. Veniturile rezultate ar  fi utilizate pentru:

–  prețuri mai mici la legume, fructe  și produse alternative de carne;

– plăți către fermieri pentru măsuri de protecție a mediului și bunăstării animalelor;

– compensații pentru gospodăriile cu venituri mici, pentru a echilibra prețul mai mare al cărnii (aproximativ 120 euro pe an).

Europenii au consumat  69,3 kg  carne pe cap de locuitor în 2018 (sursă Eurostat).

O dietă durabilă și sănătoasă înseamnă 10 sau 16 kg de carne pe cap de locuitor – conform  Universitatea Wageningen, dietă de referință sănătoasă EAT Lancet – Olanda.

Cei 512 milioane de cetățeni ai UE reprezintă 6,8% din populația lumii, dar sunt responsabili pentru 16% din consumul total de carne din lume. Consumul mondial de carne crește în medie cu 1,2% / an, conform FAO.

FAO se așteaptă că consumul global de carne să crească în 2050, comparativ cu 2005, cu peste 50% (carne de vită), 43% (carne de porc) și 125% (carne pui).

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]