Niciun stat european nu a impus o taxă pe carne. TVA în fiecare stat membru este o problemă internă

Ministrul olandez al Finanțelor, a promis în noiembrie 2019, că va fi elaborat un studiu privind prețurile corecte ale cărnii, studiu  menit să pregătească noi reforme fiscale pentru următorul guvern olandez.

În Olanda, există  un anumit entuziasm public față de propunerile „prețurilor corecte la carne” elaborate de Coaliția  TRUE ANIMAL PRICE COALITION (TAPPC), o structură apolitică, creată de curând.

Germania a făcut  o propunere internă de majorare a impozitului pe carne încă de vara trecută.

Carnea este în prezent impozitată în Germania cu  7% și s-a propus creșterea impozitului la 19%.

Se așteaptă că implementarea acestei măsuri  să reducă și mai mult consumul de carne în Germania și, prin urmare,  emisiile de gaze cu efect de seră, urmând că veniturile obținute să fie direcționate spre bunăstarea animalelor.

Conducerea  este deschisă propunerii, dar nu o consideră o măsură necesară.

Politică actuală germană  este axată pe sprijinul fermierilor, care se confruntă cu scăderea consumului de carne în Germania și  nu se dorește că fermierii să fie victimele unei suprataxări a cărnii.

Se estimează că germanii cheltuiesc în jur de 23,4 miliarde  euro pe carne și că fiecare german mănâncă în medie 60 de kilograme de carne pe an.

Dacă rată TVA la carne ar crește,  ar însemna un venit suplimentar de 5,2 miliarde euro  pentru stat, conform calculelor din 2016 ale Agenției Federale de Mediu (EURACTIV Germania).

Există critici conform cărora o creștere  a prețului nu ar avea tocmai un efect de  reducere a consumului de carne și implicit de reducere a emisiilor.

În al doilea rând, veniturile nu ar putea  fi alocate bunăstării animalelor, deoarece acestea ar intră  în bugetul federal general, conform declarației ministrului finanțelor german.

Asociația Fermierilor Germani a subliniat că „nici bunăstarea animalelor și nici protecția climei nu vor fi imbunătățite  dacă fermierii germani continuă să investească în standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor, iar piața este asigurată din importuri la  standarde mai mici de bunăstare a animalelor din alte țări ale UE, cu prețuri mici pentru că nu investesc în calitate și bunăstare”.

Acesta este de fapt adevărul cu care se confruntă  toți fermierii europeni.

De ani de zile, ridicăm standardele de calitate, pornind de la sănătatea animalelor, bunăstarea lor, regionalizarea bolilor, biosecuritatea, HACCP, … și toate pentru  sănătatea consumatorului – acel principiu de reducere al riscului de la furcă la furculiță, pe care îl aplicăm  cu toții.

Standardele  înalte de calitate  ne costă în fiecare zi mai mulți cenți pe sută de grame de carne decât cenții calculați de TAPPC – și, deși  aflați în situație de supraproducție,  creștem importurile de carne de pasăre din Ucraina, fără taxe vamale – de la 20.000 tone la 50.000 tone și ignorând influența aviară în evoluție în acest stat terț, ignorând alimentele consumate de aceste animale  – a căror compoziție este sub standardele europene, ce să mai vorbim de hormonii din carnea atât de dorită prin tratatul MERCOSUR care intră din Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay – și care nu o putem cunoaște nici măcar cantitativ, ce să mai vorbim de calitate!

Dezbaterea care stă la baza taxei pe carne este deocamdată tulbure, nu știm dacă are că scop  restricționarea consumului de carne, utilizarea veniturilor pentru bunăstarea animalelor sau virarea sumelor către surse  de proteine  alternative.

Coaliția TAPPC afirmă că a  început activitatea din 2019  cu dezvoltarea unor studii,  pentru a putea calcula un preț adevărat la  carnea de vită, carnea de porc și  de pui din Olanda și Uniunea Europeană.

Pentru echivalentele de CO2 au folosit  un preț de 90 de euro pe tonă de CO2. În medie, carnea ar trebui să devină cu 40% mai scumpă. Carnea de vită ar fi mai scumpă comparativ cu puiul, deoarece vită, spun ei,  provoacă mai multe emisii de gaze cu efect de seră.

Ei propun  o taxă medie de consum de  40 eurocenți la 100 grame carne. Veniturile rezultate ar  fi utilizate pentru:

–  prețuri mai mici la legume, fructe  și produse alternative de carne;

– plăți către fermieri pentru măsuri de protecție a mediului și bunăstării animalelor;

– compensații pentru gospodăriile cu venituri mici, pentru a echilibra prețul mai mare al cărnii (aproximativ 120 euro pe an).

Europenii au consumat  69,3 kg  carne pe cap de locuitor în 2018 (sursă Eurostat).

O dietă durabilă și sănătoasă înseamnă 10 sau 16 kg de carne pe cap de locuitor – conform  Universitatea Wageningen, dietă de referință sănătoasă EAT Lancet – Olanda.

Cei 512 milioane de cetățeni ai UE reprezintă 6,8% din populația lumii, dar sunt responsabili pentru 16% din consumul total de carne din lume. Consumul mondial de carne crește în medie cu 1,2% / an, conform FAO.

FAO se așteaptă că consumul global de carne să crească în 2050, comparativ cu 2005, cu peste 50% (carne de vită), 43% (carne de porc) și 125% (carne pui).

Ultimele articole adaugate

Webinar – Pesta Porcină Africană

Pesta Porcină Africană (PPA) este, în prezent, principala amenințare pentru industria porcină globală. Afectează peste 50 de țări de pe […]

Spania are o nouă lege pentru protejarea drepturilor animalelor

Astăzi, animalele spaniole sunt protejate de lege, având statutul de „ființe vii înzestrate cu sensibilitate”, și nu de „lucruri”. Unul […]

Schimbările climatice, din ce în ce mai resimțite. Noile generații vor trăi de 3 ori mai multe dezastre climatice față de acum 60 ani

Faptul că efectele schimbărilor climatice vor fi în mare parte resimțite de tânăra generație este deja cunoscut. Un studiu publicat […]

De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele […]

Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. […]

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2023, prin Proiectul VACDIVA finanțat de Uniunea Europeană (buget total de 10.296.522,75 […]

Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintețe A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, […]

Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu […]

Interviu | „Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP, la BZI LIVE!

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP a participat vineri, 30 iulie, alături de Mihai Mihalache, crescător de bovine, la discuția pe […]

Raportul de perspectivă pe termen scurt – ediția de vară 2021

Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021. Raportul complet […]

Încotro se îndreaptă zootehnia din România? Discuţie cu Mihai Mihalache, crescător de bovine, și Dr. Mary Pană, președinte A.C.E.B.O.P., la BZI LIVE!

Vineri, 30 iulie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna dr. Mary Pană va participa în direct, prin Skype, începând cu ora 11:30 […]

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]