Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul comercial complet, inclusiv  standardele de sănătate și securitate alimentară pentru toate produsele exportate  în UE.

În același timp, Comisia ar trebui să lucreze pentru a exclude “lacunele” din  tranzacțiile comerciale.

Parlamentul a convenit să modifice acordul comercial UE-Ucraina pentru carnea de pasăre, cu scopul de a reduce importurile de carne ieftină  ucraineană și care intră in spațiul comunitar și face concurență neloială producătorilor europeni.

Noul regim pentru carnea de pasăre va trata pieptul de pui dezosat și cel cu os  pe o singură linie tarifară.  După ce exportatorii ucraineni vor epuiza   cota fără taxe vamale, ei vor trebui să plătească taxe la exporturile suplimentare către UE.

Modificarea acordului comercial 2016 UE-Ucraina a devenit necesară, deoarece un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale – un produs considerat vital pentru producătorii  din UE. Deși UE dispunea de cote de import pentru a proteja fermierii săi  de importurile în exces, pieptul de pui cu o bucată din aripă să fie legal exportat in spațiul comunitar.

Se așteaptă  intrarea  în vigoare după aprobarea Consiliului (prevăzută în ședința  din 16 decembrie 2019) și după ce Parlamentul ucrainean va ratifica  acordul (în ședința  din decembrie).

Importurile de piept de pui cu osos din Ucraina au crescut de aproape cincisprezece ori, ajungând  la 55.000 de tone în perioada 2016-2018, cantitățile  vândute  de Ucraina fiind semnificativ mai ieftine față de  produsele similare din UE.

Ucraina reprezintă 0,9% din comerțul total al UE. În 2016 și 2017, carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1% din totalul importurilor de carne de pasăre al  Uniunii.

Previziunile pentru producția României pe anul 2019 sunt pozitive, așteptăm o creștere de aprox. 4% – conform raportului USDA, urmată, in 2020 de o mărire cu incă 2,5%.

In primele patru luni ale anului 2019  România a s-a situat pe locul șase ca producție, inregistrând un plus de 7,6% față de aceeași perioadă din 2018.

Consumăm în jur de 5% din consumul total de carne de pasăre din Uniunea Europeană.

Prețul la nivelul lunii iulie a fost printre cele mai scăzute din UE, după Polonia dar totuși, a reușit să urce, față de ianuarie 2019, cu 13 euro/100 kg greutate carcasă, ajungând la 153 euro/100 kg carcasă.

Producția in creștere și prețul atractiv impun găsirea urgentă de soluții comerciale pentru export.

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]