Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul comercial complet, inclusiv  standardele de sănătate și securitate alimentară pentru toate produsele exportate  în UE.

În același timp, Comisia ar trebui să lucreze pentru a exclude “lacunele” din  tranzacțiile comerciale.

Parlamentul a convenit să modifice acordul comercial UE-Ucraina pentru carnea de pasăre, cu scopul de a reduce importurile de carne ieftină  ucraineană și care intră in spațiul comunitar și face concurență neloială producătorilor europeni.

Noul regim pentru carnea de pasăre va trata pieptul de pui dezosat și cel cu os  pe o singură linie tarifară.  După ce exportatorii ucraineni vor epuiza   cota fără taxe vamale, ei vor trebui să plătească taxe la exporturile suplimentare către UE.

Modificarea acordului comercial 2016 UE-Ucraina a devenit necesară, deoarece un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale – un produs considerat vital pentru producătorii  din UE. Deși UE dispunea de cote de import pentru a proteja fermierii săi  de importurile în exces, pieptul de pui cu o bucată din aripă să fie legal exportat in spațiul comunitar.

Se așteaptă  intrarea  în vigoare după aprobarea Consiliului (prevăzută în ședința  din 16 decembrie 2019) și după ce Parlamentul ucrainean va ratifica  acordul (în ședința  din decembrie).

Importurile de piept de pui cu osos din Ucraina au crescut de aproape cincisprezece ori, ajungând  la 55.000 de tone în perioada 2016-2018, cantitățile  vândute  de Ucraina fiind semnificativ mai ieftine față de  produsele similare din UE.

Ucraina reprezintă 0,9% din comerțul total al UE. În 2016 și 2017, carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1% din totalul importurilor de carne de pasăre al  Uniunii.

Previziunile pentru producția României pe anul 2019 sunt pozitive, așteptăm o creștere de aprox. 4% – conform raportului USDA, urmată, in 2020 de o mărire cu incă 2,5%.

In primele patru luni ale anului 2019  România a s-a situat pe locul șase ca producție, inregistrând un plus de 7,6% față de aceeași perioadă din 2018.

Consumăm în jur de 5% din consumul total de carne de pasăre din Uniunea Europeană.

Prețul la nivelul lunii iulie a fost printre cele mai scăzute din UE, după Polonia dar totuși, a reușit să urce, față de ianuarie 2019, cu 13 euro/100 kg greutate carcasă, ajungând la 153 euro/100 kg carcasă.

Producția in creștere și prețul atractiv impun găsirea urgentă de soluții comerciale pentru export.

Ultimele articole adaugate

Salmonella patogenă continuă circulația Europeană

Carne de pasăre cu Salmonella patogenă continuă să prezinte un risc pentru consumatorul european. Din data de 11  până în […]

Raportul videoconferinței miniștrilor Agriculturii din 13 mai

Miniștrii agriculturii din UE, au avut o video-conferință în data 13 mai 2020, ocazie cu care Ministrul agriculturii din România […]

Solicitările îndreptățite ale sectoarelor de pasăre și porc din România, pe masa Comisarului pentru Agricultură

Nr. 45/12.05.2020 Domului Comisar pentru Agricultură Janusz Wojciechowski cab-wojciechowski-contact@ec.europa.eu Rue de la Loi / Wetstraat 200 1049 Brussels Belgium În […]

Carnea de pasăre din Polonia, pericol pentru consumatorul European

Un instrument cheie pentru asigurarea  fluxului  de informații care să permită reacția rapidă atunci când sunt detectate riscuri pentru sănătatea […]

AUDIO | Temele fierbinți ale agriculturii românești cu Mary Pană la RFI România

Președintele ACEBOP la Radio France International. Ce aflăm astăzi: Salvăm sectoarele de pasăre și porc? Prima țară din UE cu […]

Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP către Ministrul Agriculturii

Nr. 44/11.05.2020 SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMÂNIA CĂTRE Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale […]

Interviu Mary Pană la Radio France International (RFI)

Președintele ACEBOP a susținut un interviu pentru emisiunea RURAL – Radio France International (RFI), în compania audio a redactorului emisiunii, […]

România solicită sprijin direct pentru sectorul de viticultură

Unele state membrie solicită un al doilea pachet de sprijin – pentru carne de pasăre și vițel. În data de […]

ACEBOP prezintă Campania „Mănâncă doar carne de pasăre produsă în România”

ACEBOP își propune ca începând de luni, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN […]

S-a adoptat legea pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului către țări terțe

Vă informăm că ieri, 5 mai,  a fost votat Proiectul de Lege privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, […]

CHAFEA – Programe europene de promovare a produselor agroalimentare

Datorită epidemiei Covid-19, termenul limită de depunere a  cererilor de propuneri pentru „Măsurile de informare și promovarea informațiilor privind produsele […]