Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul comercial complet, inclusiv standardele de sănătate și securitate alimentară pentru toate produsele exportate în UE.
În același timp, Comisia ar trebui să lucreze pentru a exclude “lacunele” din tranzacțiile comerciale.
Parlamentul a convenit să modifice acordul comercial UE-Ucraina pentru carnea de pasăre, cu scopul de a reduce importurile de carne ieftină ucraineană și care intră in spațiul comunitar și face concurență neloială producătorilor europeni.
Noul regim pentru carnea de pasăre va trata pieptul de pui dezosat și cel cu os pe o singură linie tarifară. După ce exportatorii ucraineni vor epuiza cota fără taxe vamale, ei vor trebui să plătească taxe la exporturile suplimentare către UE.
Modificarea acordului comercial 2016 UE-Ucraina a devenit necesară, deoarece un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale – un produs considerat vital pentru producătorii din UE. Deși UE dispunea de cote de import pentru a proteja fermierii săi de importurile în exces, pieptul de pui cu o bucată din aripă să fie legal exportat in spațiul comunitar.
Se așteaptă intrarea în vigoare după aprobarea Consiliului (prevăzută în ședința din 16 decembrie 2019) și după ce Parlamentul ucrainean va ratifica acordul (în ședința din decembrie).
Importurile de piept de pui cu osos din Ucraina au crescut de aproape cincisprezece ori, ajungând la 55.000 de tone în perioada 2016-2018, cantitățile vândute de Ucraina fiind semnificativ mai ieftine față de produsele similare din UE.
Ucraina reprezintă 0,9% din comerțul total al UE. În 2016 și 2017, carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1% din totalul importurilor de carne de pasăre al Uniunii.
Previziunile pentru producția României pe anul 2019 sunt pozitive, așteptăm o creștere de aprox. 4% – conform raportului USDA, urmată, in 2020 de o mărire cu incă 2,5%.
In primele patru luni ale anului 2019 România a s-a situat pe locul șase ca producție, inregistrând un plus de 7,6% față de aceeași perioadă din 2018.
Consumăm în jur de 5% din consumul total de carne de pasăre din Uniunea Europeană.
Prețul la nivelul lunii iulie a fost printre cele mai scăzute din UE, după Polonia dar totuși, a reușit să urce, față de ianuarie 2019, cu 13 euro/100 kg greutate carcasă, ajungând la 153 euro/100 kg carcasă.
Producția in creștere și prețul atractiv impun găsirea urgentă de soluții comerciale pentru export.