Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul comercial complet, inclusiv  standardele de sănătate și securitate alimentară pentru toate produsele exportate  în UE.

În același timp, Comisia ar trebui să lucreze pentru a exclude “lacunele” din  tranzacțiile comerciale.

Parlamentul a convenit să modifice acordul comercial UE-Ucraina pentru carnea de pasăre, cu scopul de a reduce importurile de carne ieftină  ucraineană și care intră in spațiul comunitar și face concurență neloială producătorilor europeni.

Noul regim pentru carnea de pasăre va trata pieptul de pui dezosat și cel cu os  pe o singură linie tarifară.  După ce exportatorii ucraineni vor epuiza   cota fără taxe vamale, ei vor trebui să plătească taxe la exporturile suplimentare către UE.

Modificarea acordului comercial 2016 UE-Ucraina a devenit necesară, deoarece un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale – un produs considerat vital pentru producătorii  din UE. Deși UE dispunea de cote de import pentru a proteja fermierii săi  de importurile în exces, pieptul de pui cu o bucată din aripă să fie legal exportat in spațiul comunitar.

Se așteaptă  intrarea  în vigoare după aprobarea Consiliului (prevăzută în ședința  din 16 decembrie 2019) și după ce Parlamentul ucrainean va ratifica  acordul (în ședința  din decembrie).

Importurile de piept de pui cu osos din Ucraina au crescut de aproape cincisprezece ori, ajungând  la 55.000 de tone în perioada 2016-2018, cantitățile  vândute  de Ucraina fiind semnificativ mai ieftine față de  produsele similare din UE.

Ucraina reprezintă 0,9% din comerțul total al UE. În 2016 și 2017, carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1% din totalul importurilor de carne de pasăre al  Uniunii.

Previziunile pentru producția României pe anul 2019 sunt pozitive, așteptăm o creștere de aprox. 4% – conform raportului USDA, urmată, in 2020 de o mărire cu incă 2,5%.

In primele patru luni ale anului 2019  România a s-a situat pe locul șase ca producție, inregistrând un plus de 7,6% față de aceeași perioadă din 2018.

Consumăm în jur de 5% din consumul total de carne de pasăre din Uniunea Europeană.

Prețul la nivelul lunii iulie a fost printre cele mai scăzute din UE, după Polonia dar totuși, a reușit să urce, față de ianuarie 2019, cu 13 euro/100 kg greutate carcasă, ajungând la 153 euro/100 kg carcasă.

Producția in creștere și prețul atractiv impun găsirea urgentă de soluții comerciale pentru export.

Ultimele articole adaugate

Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul […]

Numărul oilor salvate de pe nava eșuată a ajuns la 118

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, participă personal la acțiunea de salvare a oilor de pe nava eșuată, numărul oilor a ajuns […]

Creșterea porcului în România va rămâne o amintire

La invitația Ministerului Agriculturii, alături de colegii din ACSAMB și alte organizații, am participat astăzi, 20 noiembrie, la discuții legate […]

ANSVSA propune noi norme de bunăstare la exportul animalelor în țări terțe

Ca urmare a solicitărilor repetate făcute, în principal, de ACEBOP și de unii parlamentari, ANSVSA a dat publicitatii Proiectul de […]

Numărul focarelor de pestă porcină africană crește

În primele 9 luni ale anului 2019 au fost inregistrate  1.063 de focare  la porci domestici (comparativ cu 1.335 pe […]

RAPORTUL PE ANUL 2018 – PUNEREA ÎN APLICARE a Acordurilor de Liber Schimb (ALS)

Raportul anual privind punerea în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb (ALS) pentru anul 2018 a fost publicat de Comisia […]

ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP 15 OCT. 2019 După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României […]

Pesta porcină africană: o epidemie globală

Pestea porcină africană (PPA) se extinde  în toată lumea și distruge industria cărnii de porc. China a fost una dintre […]

Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele […]