ACEBOP: România ocupă locul trei mondial la importurile de carne de porc

Minuta reuniunii CDG pork meat – Bruxelles, DG AGRI, 14 noiembrie 2019.

În data de 14 noiembrie, am participat în calitate de expert CELCAA din partea UECBV la Grupul de Dialog Civil carne porc (CDG pork meat), desfășurat la sediul DG AGRI.

Aspectele comerciale pe segmentul de carne porc au fost prezentate de experții DG AGRI G3 și DG AGRI G4.

Concluziile au fost pozitive pentru export și preț dar nu și pentru producția de carne de porc. Unele state membre se orientează voluntar spre o politică de scădere a producției, altele sunt nevoite să scadă producția – din cauza atât pestei porcine africane cât și reducerii numărului de purcei disponibili spre vânzare.

Procesatorii au solicitat protecție datorită creșterii prețurilor cărnii de porc la nivel european.

Reprezentantul DG AGRI a subliniat că se lucrează la un plan de simplificare a mișcării cărnii de porc spre segmentul de transformare.

Prezentarea privind pesta porcină africană in România de către ACEBOP a pus in discuție modul strict de redactare a hărților de către CE  privind regionalizarea, care sunt statice, adăugând localități și județe, fară a evidenția focarele stinse.

Poziția reprezentantului DG SANTE a fost mai mult decât fermă, privind planul de eradicare PPA in România, accentuând faptul că  gestionarea bolii și mișcarea porcilor nu sunt controlate, Comisia manifestând neincredere față de modul de acțiune al României pentru monitorizarea și eradicarea bolii.

Expertul COPA-COCEGA Antonio Tavares a reliefat problema mistreților, care s-a dovedit a fi sursa directă sau indirectă a bolii in multe state membre, propunând să ne aplecăm mai mult pe măsuri in silvatic, mai ales  reducere a numărului de mistreți și limitare a circulației acestora; s-a discutat asupra unui plan de gestiune european privind mistreții – o gestiune comună, fondată pe o legislație comună.

ACEBOP a apreciat progamul Belgiei, care restricționează circulația in pădure pe o perioadă determinată – și care s-a dovedit a fi o măsură eficientă, alături de reducerea efectivelor prin vânătoare, care au dus la scăderea incidenței PPA la mistreți in Belgia.

Prezentarea a cuprins situația PPA în perioada 10 august 2018 – 10 august 2019, în care din efectivul inițial de 3.978.720 capete suine, 540.906 – respectiv 13.59% au fost uciși și morți.

În exploatații necomerciale, 109.515 capete uciși, din care numai aproximativ 4000 morți – ceea ce arată că s-a mers pe ucidere preventivă, dar din păcate in zonele deja afectate – și nu în fața bolii.

Numărul mistreților morți și uciși este foarte scăzut, ca dovadă că legislația existentă pe acest capitol nu se respectă și constituie principala sursă de risc pentru propagarea virusului.

Planul de măsuri privind eradicarea, din punct de vedere al fermierilor, ar include:

-interzicerea temporară  a circulatiei în păduri pe timp de iarnă (circulația umană, a căruțelor cu lemne care pot difuza virusul prin circulația lor in satele din imprejurimi și altele);

-gospodarii necomerciale: să dețină  maxim 5 capete suine pentru ingrășare, cu interzicerea reproducției pentru cel puțin un an,  interzicerea ieșirii  din gospodărie – cu excepția neutralizării, cu aplicarea măsurilor de biosecuritate legale, animale identificate, introduse in  SNIIA și prezența unui  medic veterinar pentru examen clinic inainte de  taierea tradițională pentru consum propriu;

– cordon de 11 km în jurul fermelor mari (peste 20.000 locuri cazare), serologie prevalență 5% confidență 95%, cu sacrificare preventivă în gospodării în acest perimetru  (repopulare la 1 an), recompensarea propietarilor și vânătoare intensivă la mistreti;
– derogare la restricțiile de “ stand-still „ din Directiva CE nr. 60/2002 in exploatațiile comerciale;

– analize cu 15 zile inainte de livrare la abator (max. 60 probe sânge), culoare sigure către abator cu notificare premergătoare transportului, intre DSVSA de origine și DSVSA de destinație; condiție: prezența suinelor cel puțin 30 de zile in exploatație, inainte de livrarea la abator;

– o ștampilă diferită de cea ovală, utilizată in spațiul comercial comunitar, care să evite trecerea frauduloasă a cărnii din România in alte state membre;

– solicitare derogare de comercializare produse din carne: prelucrare la peste 80 grade sau achiziție  carne de lucru din alte State Membre , prelucrare in Ro si comert in spatiul UE (Lohn);

măsuri de biosecuritate și de protecție pentru rasele  de suine autohtone, conform planului de măsuri agreat cu ANSVSA.

România rămâne o țară net achizitoare de carne din alte state membre, nu va scădea importul – fiind și o mare consumatoare de carne de porc (aprox. 45 kg/cap/an), nefiind un competitor pentru statele membre mari producătoare de carne de porc.

Consumatorul român dorește să poată decide asupra provenienței cărnii pe care o consumă, caută mai ales carne provenită din România și  nu este de acord ca producătorii să lase să moară  porci sănătoși datorită restricțiilor de mișcare – a evidențiat ACEBOP la sfârșitul prezentării.

Dacă înainte de criza PPA (în 2017) România ocupa locul 15 mondial la importurile de carne de porc, astăzi ocupă locul trei, după China și Coreea de Sud, cu peste 63% din necesarul de consum.

Regulamentul  UE 2016/429 privind bolile transmisibile la animale (Legea Sănătății Animale – AHL) a reprezentat un alt subiect pe ordinea de zi.

Va intra în aplicare la 21 aprilie 2021, este structurat în cinci părți, respectiv: partea I: reguli generale, partea II: notificare boli, raportare, supraveghere boli, programe de eradicare, liber de boli, partea III:_conștientizare/informare boli, pregătire, control, partea IV: este imparțită in trei capitole:_inregistrare, aprobare, trasabilitate și mișcare- pentru animale terestre; capitolul  2 pentru animale  acvatice si capitolul  3 –  alte animale si produsele lor.

Partea V-a Legii cuprinde  intrarea/ accesul În UE.

S-a pus problema utilizării crotaliilor electronice sau a tatuării ca mijloace de identificare la suine, propunere combătută de reprezentantul Germaniei in EUROCOMMERCE, pe motiv că nu se imbunătățește nimic cu această măsură și că avem nevoie, mai curând, de un tabel sinoptic făcut de CE care să cuprindă legislația existentă pe identificare și propunerile de modificare vizate. CE a asigurat că este deja propus un BTSF la sfârștul lunii decembrie, pentru instruirea medicilor veterinari oficiali  pe tema identificării.

Privind baza de date – documente de mișcare, ar trebui să cuprindă :

  • pentru exploatații: număr unic de inregistrare și numele, adresa operatorului;
  • pentru fiecare mișcare: numărul de animale, numărul unic de inregistrare al exploatației de origine și al unității de destinație;
  • data plecării și sosirii;
  • pentru mișcarea documentelor:  documentele trebuie să insoțească animalele, să cuprindă informațiile relevante evidențiate mai sus, numărul de inregistrare al mijlocului de transport.

Privind programele de supraveghere, eradicare boli: au fost discutate regulile generale de supraveghere, revederea regulior privind boala lui Aujeszky și  recunoașterea statutului de liber de boală al statelor membre precum și a zonelor libere de boală.

Bunăstarea animalelor s-a axat in principal pe planul de acțiune al statelor membre privind tăierea cozii la suine, fiind propus un plan de control la nivelul abatoarelor ca  recomandare a subgrupului de lucru pentru bunăstarea suinelor – platforma UE bunăstare.

A fost invitat un fermier olandez care a reușit să implementeze creșterea suinelor fără tăierea cozii, pe efective mici de 10-15 capete scroafe, crescute în semilibertate (program de calitate a cărnii in Olanda -carne calitate „două stele”).

Export: Situația globală a evoluției PPA și mai ales explozia bolii in statele asiatice, necesarul de carne in continuă creștere al Chinei, a adus o bunăstare considerabilă – în volume și preț – exportatorilor europeni, conform situației prezentate de DG AGRI.

18.11.2019,

Dr. Mary Pană – ACEBOP.

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]