ACEBOP: România ocupă locul trei mondial la importurile de carne de porc

Minuta reuniunii CDG pork meat – Bruxelles, DG AGRI, 14 noiembrie 2019.

În data de 14 noiembrie, am participat în calitate de expert CELCAA din partea UECBV la Grupul de Dialog Civil carne porc (CDG pork meat), desfășurat la sediul DG AGRI.

Aspectele comerciale pe segmentul de carne porc au fost prezentate de experții DG AGRI G3 și DG AGRI G4.

Concluziile au fost pozitive pentru export și preț dar nu și pentru producția de carne de porc. Unele state membre se orientează voluntar spre o politică de scădere a producției, altele sunt nevoite să scadă producția – din cauza atât pestei porcine africane cât și reducerii numărului de purcei disponibili spre vânzare.

Procesatorii au solicitat protecție datorită creșterii prețurilor cărnii de porc la nivel european.

Reprezentantul DG AGRI a subliniat că se lucrează la un plan de simplificare a mișcării cărnii de porc spre segmentul de transformare.

Prezentarea privind pesta porcină africană in România de către ACEBOP a pus in discuție modul strict de redactare a hărților de către CE  privind regionalizarea, care sunt statice, adăugând localități și județe, fară a evidenția focarele stinse.

Poziția reprezentantului DG SANTE a fost mai mult decât fermă, privind planul de eradicare PPA in România, accentuând faptul că  gestionarea bolii și mișcarea porcilor nu sunt controlate, Comisia manifestând neincredere față de modul de acțiune al României pentru monitorizarea și eradicarea bolii.

Expertul COPA-COCEGA Antonio Tavares a reliefat problema mistreților, care s-a dovedit a fi sursa directă sau indirectă a bolii in multe state membre, propunând să ne aplecăm mai mult pe măsuri in silvatic, mai ales  reducere a numărului de mistreți și limitare a circulației acestora; s-a discutat asupra unui plan de gestiune european privind mistreții – o gestiune comună, fondată pe o legislație comună.

ACEBOP a apreciat progamul Belgiei, care restricționează circulația in pădure pe o perioadă determinată – și care s-a dovedit a fi o măsură eficientă, alături de reducerea efectivelor prin vânătoare, care au dus la scăderea incidenței PPA la mistreți in Belgia.

Prezentarea a cuprins situația PPA în perioada 10 august 2018 – 10 august 2019, în care din efectivul inițial de 3.978.720 capete suine, 540.906 – respectiv 13.59% au fost uciși și morți.

În exploatații necomerciale, 109.515 capete uciși, din care numai aproximativ 4000 morți – ceea ce arată că s-a mers pe ucidere preventivă, dar din păcate in zonele deja afectate – și nu în fața bolii.

Numărul mistreților morți și uciși este foarte scăzut, ca dovadă că legislația existentă pe acest capitol nu se respectă și constituie principala sursă de risc pentru propagarea virusului.

Planul de măsuri privind eradicarea, din punct de vedere al fermierilor, ar include:

-interzicerea temporară  a circulatiei în păduri pe timp de iarnă (circulația umană, a căruțelor cu lemne care pot difuza virusul prin circulația lor in satele din imprejurimi și altele);

-gospodarii necomerciale: să dețină  maxim 5 capete suine pentru ingrășare, cu interzicerea reproducției pentru cel puțin un an,  interzicerea ieșirii  din gospodărie – cu excepția neutralizării, cu aplicarea măsurilor de biosecuritate legale, animale identificate, introduse in  SNIIA și prezența unui  medic veterinar pentru examen clinic inainte de  taierea tradițională pentru consum propriu;

– cordon de 11 km în jurul fermelor mari (peste 20.000 locuri cazare), serologie prevalență 5% confidență 95%, cu sacrificare preventivă în gospodării în acest perimetru  (repopulare la 1 an), recompensarea propietarilor și vânătoare intensivă la mistreti;
– derogare la restricțiile de “ stand-still „ din Directiva CE nr. 60/2002 in exploatațiile comerciale;

– analize cu 15 zile inainte de livrare la abator (max. 60 probe sânge), culoare sigure către abator cu notificare premergătoare transportului, intre DSVSA de origine și DSVSA de destinație; condiție: prezența suinelor cel puțin 30 de zile in exploatație, inainte de livrarea la abator;

– o ștampilă diferită de cea ovală, utilizată in spațiul comercial comunitar, care să evite trecerea frauduloasă a cărnii din România in alte state membre;

– solicitare derogare de comercializare produse din carne: prelucrare la peste 80 grade sau achiziție  carne de lucru din alte State Membre , prelucrare in Ro si comert in spatiul UE (Lohn);

măsuri de biosecuritate și de protecție pentru rasele  de suine autohtone, conform planului de măsuri agreat cu ANSVSA.

România rămâne o țară net achizitoare de carne din alte state membre, nu va scădea importul – fiind și o mare consumatoare de carne de porc (aprox. 45 kg/cap/an), nefiind un competitor pentru statele membre mari producătoare de carne de porc.

Consumatorul român dorește să poată decide asupra provenienței cărnii pe care o consumă, caută mai ales carne provenită din România și  nu este de acord ca producătorii să lase să moară  porci sănătoși datorită restricțiilor de mișcare – a evidențiat ACEBOP la sfârșitul prezentării.

Dacă înainte de criza PPA (în 2017) România ocupa locul 15 mondial la importurile de carne de porc, astăzi ocupă locul trei, după China și Coreea de Sud, cu peste 63% din necesarul de consum.

Regulamentul  UE 2016/429 privind bolile transmisibile la animale (Legea Sănătății Animale – AHL) a reprezentat un alt subiect pe ordinea de zi.

Va intra în aplicare la 21 aprilie 2021, este structurat în cinci părți, respectiv: partea I: reguli generale, partea II: notificare boli, raportare, supraveghere boli, programe de eradicare, liber de boli, partea III:_conștientizare/informare boli, pregătire, control, partea IV: este imparțită in trei capitole:_inregistrare, aprobare, trasabilitate și mișcare- pentru animale terestre; capitolul  2 pentru animale  acvatice si capitolul  3 –  alte animale si produsele lor.

Partea V-a Legii cuprinde  intrarea/ accesul În UE.

S-a pus problema utilizării crotaliilor electronice sau a tatuării ca mijloace de identificare la suine, propunere combătută de reprezentantul Germaniei in EUROCOMMERCE, pe motiv că nu se imbunătățește nimic cu această măsură și că avem nevoie, mai curând, de un tabel sinoptic făcut de CE care să cuprindă legislația existentă pe identificare și propunerile de modificare vizate. CE a asigurat că este deja propus un BTSF la sfârștul lunii decembrie, pentru instruirea medicilor veterinari oficiali  pe tema identificării.

Privind baza de date – documente de mișcare, ar trebui să cuprindă :

  • pentru exploatații: număr unic de inregistrare și numele, adresa operatorului;
  • pentru fiecare mișcare: numărul de animale, numărul unic de inregistrare al exploatației de origine și al unității de destinație;
  • data plecării și sosirii;
  • pentru mișcarea documentelor:  documentele trebuie să insoțească animalele, să cuprindă informațiile relevante evidențiate mai sus, numărul de inregistrare al mijlocului de transport.

Privind programele de supraveghere, eradicare boli: au fost discutate regulile generale de supraveghere, revederea regulior privind boala lui Aujeszky și  recunoașterea statutului de liber de boală al statelor membre precum și a zonelor libere de boală.

Bunăstarea animalelor s-a axat in principal pe planul de acțiune al statelor membre privind tăierea cozii la suine, fiind propus un plan de control la nivelul abatoarelor ca  recomandare a subgrupului de lucru pentru bunăstarea suinelor – platforma UE bunăstare.

A fost invitat un fermier olandez care a reușit să implementeze creșterea suinelor fără tăierea cozii, pe efective mici de 10-15 capete scroafe, crescute în semilibertate (program de calitate a cărnii in Olanda -carne calitate „două stele”).

Export: Situația globală a evoluției PPA și mai ales explozia bolii in statele asiatice, necesarul de carne in continuă creștere al Chinei, a adus o bunăstare considerabilă – în volume și preț – exportatorilor europeni, conform situației prezentate de DG AGRI.

18.11.2019,

Dr. Mary Pană – ACEBOP.

Ultimele articole adaugate

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]