ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP

15 OCT. 2019

După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României în partea a III-a la Anexa Deciziei   nr. 709/2014 privind pestă porcină africană și solicită autorităților române să fie de acord cu această propunere.

 Ne manifestăm tot sprijinul în acest sens.

Spiritul, esența Directivei nr.60/2002 – a pestei porcine africane– este de reducere a riscului  difuzării virusului spre țările europene îndemne și NU de suspendare a producției și consumului național de carne de porc

Riscul de răspandire a pestei porcine africane, circulația diferitelor produse obținute de la suine prezintă diferite niveluri de risc. 

Pentru circulația națională, putem obține derogări în Comitetului Veterinar Permanent, astfel încât să ne protejăm propriile exploatații.

Trebuie să protejăm mai ales suinele din fermele mari și să scăpam treptat de boală. 

PPA prezentă în exploatațiile mari înseamnă distrugerea filierei de carne de porc a României,  cu pagube imense pentru bugetul național, fermieri și consumatori. 

Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine că evoluând în majoritatea spațiului național, fapt care va aduce  și  schimbarea politicii de eradicare a bolii și implicit a politicii comerciale-pe mai mulți ani.

Din luna ianuarie 2019 comerțul României cu carne în spațiul internațional a fost aproape de zero, ceea ce înseamnă că putem să punem astăzi producția internă înaintea comerțului comunitar.

Trecerea la ștampila hexagonală, abatorizarea în condiții de siguranță și consumul intern al cărnii proaspete, netransformate la 80 grade Celsius se pot realiza, după informarea CE în următorul SCoPAFF.

Carnea proaspătă, rămânând pe teritoriul național, nu are nevoie să fie transformată – într-o țară aflată TOTAL în zona de protecție (roșie).

Se va utiliza marca hexagonală doar pentru a evita orice tentativă de ieșire a cărnii proaspete din România spre spațiul comunitar.

 Astăzi, CE ne propune să intrăm „în roșu”.

 Fermierii sunt de acord, sub rezerva unui program care să conțină:

  1.  Realizarea unui cordon de 11 km în jurul fermelor mari,  perimetru în care să se realizeze supravegherea de laborator – confidență 95%, prevalență 5%-în gospodării și uciderea preventivă în caz de rezultat pozitiv în tot arealul de 11 km, fără posibilitate de repopulare 1 an și despăgubiri corespunzătoare.
    În același perimetru, să se efectueze urgent vânătoarea la mistreți, așa cum este prevăzută în procedura din documentul SANTE/7113/2015-Revizia 10, “Managementul strategiei PPA în Uniunea Europeană”.
  2. Mișcarea suinelor sănătoase din fermă către abator și din fermă de reproducție către fermă de creștere și îngrășare pe baza testelor de supraveghere negative și transportul pe culoare sigure, notificate, către abator – cu excluderea timpului de așteptare și condiționarea doar de prezența suinelor timp de 30 de zile în fermă.
  3. Carnea provenită de la suinele sănătoase din exploatațiile îndemne să fie  comercializată pe teritoriul național, sub ștampila hexagonală.

Solicităm  informarea urgentă de către experții ANSVSA a celorlalte state membre în viitorul Comitet Veterinar Permanent și aplicarea  în teren a unui plan favorabil României.

CONSILIUL DIRECTOR
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]