ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP

15 OCT. 2019

După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României în partea a III-a la Anexa Deciziei   nr. 709/2014 privind pestă porcină africană și solicită autorităților române să fie de acord cu această propunere.

 Ne manifestăm tot sprijinul în acest sens.

Spiritul, esența Directivei nr.60/2002 – a pestei porcine africane– este de reducere a riscului  difuzării virusului spre țările europene îndemne și NU de suspendare a producției și consumului național de carne de porc

Riscul de răspandire a pestei porcine africane, circulația diferitelor produse obținute de la suine prezintă diferite niveluri de risc. 

Pentru circulația națională, putem obține derogări în Comitetului Veterinar Permanent, astfel încât să ne protejăm propriile exploatații.

Trebuie să protejăm mai ales suinele din fermele mari și să scăpam treptat de boală. 

PPA prezentă în exploatațiile mari înseamnă distrugerea filierei de carne de porc a României,  cu pagube imense pentru bugetul național, fermieri și consumatori. 

Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine că evoluând în majoritatea spațiului național, fapt care va aduce  și  schimbarea politicii de eradicare a bolii și implicit a politicii comerciale-pe mai mulți ani.

Din luna ianuarie 2019 comerțul României cu carne în spațiul internațional a fost aproape de zero, ceea ce înseamnă că putem să punem astăzi producția internă înaintea comerțului comunitar.

Trecerea la ștampila hexagonală, abatorizarea în condiții de siguranță și consumul intern al cărnii proaspete, netransformate la 80 grade Celsius se pot realiza, după informarea CE în următorul SCoPAFF.

Carnea proaspătă, rămânând pe teritoriul național, nu are nevoie să fie transformată – într-o țară aflată TOTAL în zona de protecție (roșie).

Se va utiliza marca hexagonală doar pentru a evita orice tentativă de ieșire a cărnii proaspete din România spre spațiul comunitar.

 Astăzi, CE ne propune să intrăm „în roșu”.

 Fermierii sunt de acord, sub rezerva unui program care să conțină:

  1.  Realizarea unui cordon de 11 km în jurul fermelor mari,  perimetru în care să se realizeze supravegherea de laborator – confidență 95%, prevalență 5%-în gospodării și uciderea preventivă în caz de rezultat pozitiv în tot arealul de 11 km, fără posibilitate de repopulare 1 an și despăgubiri corespunzătoare.
    În același perimetru, să se efectueze urgent vânătoarea la mistreți, așa cum este prevăzută în procedura din documentul SANTE/7113/2015-Revizia 10, “Managementul strategiei PPA în Uniunea Europeană”.
  2. Mișcarea suinelor sănătoase din fermă către abator și din fermă de reproducție către fermă de creștere și îngrășare pe baza testelor de supraveghere negative și transportul pe culoare sigure, notificate, către abator – cu excluderea timpului de așteptare și condiționarea doar de prezența suinelor timp de 30 de zile în fermă.
  3. Carnea provenită de la suinele sănătoase din exploatațiile îndemne să fie  comercializată pe teritoriul național, sub ștampila hexagonală.

Solicităm  informarea urgentă de către experții ANSVSA a celorlalte state membre în viitorul Comitet Veterinar Permanent și aplicarea  în teren a unui plan favorabil României.

CONSILIUL DIRECTOR
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România.

Ultimele articole adaugate

Semnal de alarmă pentru crescătorii de porci. Mary Pană la TVR 1

Președintele A.C.E.B.O.P a fost invitată în cadrul emisiunii Ca’n Viață (TVR 1), moderată de Laura Fronoiu, unde a dezbătut cele […]

UECBV informează despre noutățile privind Politica Agricola Comună – perioada de tranziție între actuală PAC și PAC 2021-2027 a fost stabilită la doi ani

In data de 30 iunie 2020, Consiliul a ajuns la o înțelegere comună cu Parlamentul European cu privire la continuarea […]

Reguli mai stricte privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe

Proiectul Legislativ pentru asigurarea condiţiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată în afara spaţiului […]

A.C.E.B.O.P trage un semnal de alarmă cu privire la sectorul cărnii din România

De doi ani, situația a degenerat grav iar noi ne simțim neputincioși – strigăm și nu ne aude nimeni! Autoritățile […]

Interpretări care „miros” în propunerea de modificare a OUG 195/2005

Datorită presiunii fermierilor vizând modificările votate în Parlament prin așa zisă Lege a mirosurilor, apar în presă interpretări îngrijorătoare, pe care le datorăm inițiatorilor […]

Videoconferința miniștrilor agriculturii din statele membre

Astăzi 29 iunie, are loc videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului, din statele membre. Puncte importante de pe ordinea de zi: Comunicarea […]

Comisie de anchetă europeană privind bunăstarea animalelor în timpul transportului

În ultimii trei ani, Comisia Europeană a efectuat mai multe audituri privind bunăstarea animalelor, fiind evidențiate probleme majore de bunăstare […]

Declarație Mary Pană, Agro TV, 22.06

Consiliul director al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a inițiat atât această petiție, cât […]