Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele ACEBOP a susținut un discurs de prezentare a poziției membrilor săi vizavi de Politică Agricolă Comună pentru perioada 2021-2027:

Conform datelor Eurostat, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, nouă din zece ferme (aprox. 92%) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

Noul Comisar European pentru Agricultură s-a arătat în favoarea unor reglementări care să fie stabilite de statele membre, cu o libertate  mai mare față de regulamentele europene.

Această libertate trebuie acordată și pentru decizia unui stat membru de a opta sau nu pentru plafonarea subvențiilor agricole.

Plafonarea este una dintre cele mai importante chestiuni, care va lua formă unei decizii politice.

Pozița Comisie Europene este astăzi pentru o plafonare voluntară: statele membre trebuie însă să decidă.

Partea bună stă în faptul că România va primi 20 de miliarde de euro prin PAC 2021-2027, iar subvenţia pe suprafaţă (SAPS) va creşte.

Depinde de noi cum vom administra acești bani, în folosul fermierilor români.

Mary Pană în cadrul Agrointeligența 2019

Înțelegem că PAC trebuie modernizată pentru a face față  provocărilor, trebuie simplificată pentru a reuși acest lucru și trebuie armonizată în  mai mare măsură cu alte politici ale UE,  pentru a se maximiza contribuția ei la realizarea celor nouă  priorități ale Comisiei și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Targetul european este o politică agricolă comună modernizată, care va trebui să sprijine tranziția spre un sector agricol  sustenabil și va furniza  alimente de înaltă calitate pentru peste 500 de milioane de consumatori.

Următoarea PAC va trece de la criterii de conformitate la performanță.

Monitorizare pe baza de indicatori de performanță, va trebui să demonstrăm că am realizat performanțe de selecție la animale, cantitatea și calitatea carcasei a crescut, condițiile de bunăstare a animalelor sunt la nivel superior, facem o producție prietenoasă cu mediul – demonstrabil, nu numai declarativ , am redus spre zero consumul de antibiotice pentru a garanta sănătatea consumatorului prin consumul de carne, lapte și altele.

În ceea ce privește distribuirea plăților directe între statele membre, se propune că procesul început în perioada 2014-2020 să continue în cazul tuturor statele membre cu un nivel al plăților directe sub 90 % din media UE, în vederea reducerii cu 50% a discrepanței existente față de procentajul de 90%.

Toate statele membre vor contribui la finanțarea acestei convergențe externe a nivelurilor plăților directe. Alocările de plăți directe destinate statelor membre în Regulamentul privind planurile strategice PAC sunt calculate pe această bază.

Fermierii români își doresc o PAC  adaptată la circumstanțele naționale,  prin eliminarea condițiilor  de eligibilitate europene pentru acordarea sprijinului.

Sperăm că aceste condiții de eligibilitate să fie definite la noi în țară, pentru a dobândi un caracter specific, pliat  pe realitățile noastre naționale.

Doar astfel vom putea produce alimente suficiente, sănătoase și hrănitoare produse prin metode sustenabile și în respectul permanent pentru mediu.

Susținem că sprijinul în PAC să fie direcționat spre fermierii veritabili, care își obțin veniturile din activități din agricultură, care își propun să progreseze și să fie susținuți pentru a reuși.

Combaterea  schimbărilor climatice și contribuția la îndeplinirea obiectivelor Uniunii legate de mediu  sunt o prioritate pentru fermierii români  de mai mulți ani.

Au fost implementate tehnologii noi pentru dejecții, găsite soluții pentru eliminarea emisiilor, cum ar fi cele de hidrogen sulfurat, au fost plantate perdele de arbori, apa freatică este monitorizată în permanență, se fac studii de aer, sol, apă și toate pe cheltuiala fermierului.

Ar trebui să ne aplecăm, în noul PAC, asupra acestor probleme existențiale, să acordăm un sprijin proporțional fermierilor pentru acoperirea acestor costuri, în continuarea unor producții prietenoase cu mediul.

Considerăm că este mult mai important că standardele  referitoare la mediu, schimbările climatice, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor, conservarea speciilor și raselor,  să fie în prim plan pentru beneficiari,  pentru a se asigura o distribuire mai echitabilă a sprijinului pe venit, fiecare activitate de producție să se conformeze unor indicatori de performanță care, în final, să asigure bunăstarea europeană în competiția globală.

Imbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric, face parte din obiectivele specifice ale noii Politici Agricole Comune.

Acest deziderat este greu de atins într-o economie bazată pe lanțuri mari de magazine, în care fermierul producător  nu este sprijinit  și care vinde la poartă de cele mai multe ori sub prețul de producție și stă mereu în prețul oferit, fără a avea loc în negocieri.

Planul național strategic ar trebui să cuprindă modalități de sprijin pentru activitatea acestora, astfel încât produsele lor să ajungă pe masă consumatorului.

Alt obiectiv specific, care beneficiază de un domeniu specific în nouă PAC, este bunăstarea animalelor.

Fermierii din filierele de creștere a suinelor și păsărilor au avansat enorm în ultimii ani, datorită măsurilor de susținere, prin PAC, a condițiilor superioare de bunăstare.

Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.

Ar trebui continuat și extins spre alte specii – bovine, ovine, rase autohtone de suine.

De asemenea, Statele membre pot acordă un sprijin cuplat pentru venit fermierilor veritabili în condițiile  specificate mai în detaliu în propriile planuri strategice PAC, la care sperăm să ne putem aduce și noi, ca asociație, contribuția.

Dacă sprijinul cuplat pentru venit vizează bovine sau ovine  și capre, statele membre stabilesc astăzi că o  condiție de eligibilitate, cerința  de a identifica și înregistra animalele.

Trebuie să avem însă grijă la indicatorii de performanță demonstrabili, la animalele producătoare de carne roșie – genetică, selecție, calitate și greutatea carcasei. Fără a avea că target calitatea, nu vom putea deveni competitivi.

Sprijinul cuplat pentru venit ar trebui extins și către rasele autohtone, cu aceleași drepturi și obligații de performanță ca și restul raselor care beneficiază de registru geneaologic – și bineînțeles, în noul spirit al PAC 2021-2027, o mai mare putere acordată controlului producției, pentru a demonstra indicatori de performanță pozitivi.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România consideră că PAC 2014-2020 în România este un succes, care ar trebui continuat după anul 2020.

Sprijinul acordat prin PAC 2014-2020, a prins toate structurile, de la fermele mari la fermele de familie, tineri fermieri, zootehnie, vegetal, pomicultură, condiții climatice nefavorabile, promovarea produselor și altele.

Nu trebuie însă create condiții de concurență neloială între fermieri, plățile ar trebui să urmărească toate categoriile, să existe o rotire anuală a celor care vin la plată. Controalele să fie proporționale,  să respecte principiul prevalență-confidență, primii care intră la plată să nu rămână mereu aceiași, întârzierile la plată să fie reduse spre zero.

În luna august, membrii ACEBOP au decis împreună cu membrii asociației crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna să participe la grupurile  de lucru pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027, respectiv:

  • Industrie agro-alimentară
  • Siguranța alimentară și protecția consumatorului
  • Agromediu și climă

Și bineînțeles, sub umbrela Federației din care facem parte, Federația Națională PRO AGRO.

Cele două asociații dispun de sprijinul calificat pe sectoarele de ameliorare rase, zootehnie, agricultură, silvicultură, horticultură  și medicină veterinară.

Având o experiență remercabilă în spate, ne-am  manifestat deschis și voluntar intenția de a participa la grupurile de lucru inițiate de MADR pentru construirea Programului Național Strategic din Nouă Politică Agricolă 2021-2027.

Mulțumesc pentru atenție și ținem aproape, fermieri, pentru o  nouă Politică Agricolă Comună adaptată cerințelor și nevoilor noastre, cu aceleași drepturi că și colegii din alte state membre.

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP.

Ultimele articole adaugate

Webinar – Pesta Porcină Africană

Pesta Porcină Africană (PPA) este, în prezent, principala amenințare pentru industria porcină globală. Afectează peste 50 de țări de pe […]

Spania are o nouă lege pentru protejarea drepturilor animalelor

Astăzi, animalele spaniole sunt protejate de lege, având statutul de „ființe vii înzestrate cu sensibilitate”, și nu de „lucruri”. Unul […]

Schimbările climatice, din ce în ce mai resimțite. Noile generații vor trăi de 3 ori mai multe dezastre climatice față de acum 60 ani

Faptul că efectele schimbărilor climatice vor fi în mare parte resimțite de tânăra generație este deja cunoscut. Un studiu publicat […]

De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele […]

Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. […]

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2023, prin Proiectul VACDIVA finanțat de Uniunea Europeană (buget total de 10.296.522,75 […]

Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintețe A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, […]

Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu […]

Interviu | „Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP, la BZI LIVE!

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP a participat vineri, 30 iulie, alături de Mihai Mihalache, crescător de bovine, la discuția pe […]

Raportul de perspectivă pe termen scurt – ediția de vară 2021

Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021. Raportul complet […]

Încotro se îndreaptă zootehnia din România? Discuţie cu Mihai Mihalache, crescător de bovine, și Dr. Mary Pană, președinte A.C.E.B.O.P., la BZI LIVE!

Vineri, 30 iulie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna dr. Mary Pană va participa în direct, prin Skype, începând cu ora 11:30 […]

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]