Reciclarea materialelor generează noi oportunități de afaceri.

12 iulie 2019, a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor mediului și climei  din UE s-a axat pe extinderea economiei circulare în noi domenii. 

Miniștrii au discutat despre soluțiile oferite de economia circulară pentru a atenua schimbările climatice și pentru a opri pierderea biodiversității.

Reciclarea materialelor generează noi oportunități de afaceri.

„Schimbările climatice și pierderea biodiversității sunt cele mai mari provocări ale timpului nostru. Prin trecerea de la o cultură de unică folosință la o economie circulară, numai UE ar putea reduce la jumătate emisiile industriale de gaze cu efect de seră până în 2050. Îmbunătățirea reciclării materialelor ar reduce, de asemenea, presiunea asupra naturii cauzată de consum. Competitivitatea UE trebuie să se bazeze pe durabilitate, pe diminuarea schimbărilor climatice și pe economisirea, utilizarea pe termen lung a resurselor naturale regenerabile „, a declarat Krista Mikkonen, ministrul mediului și schimbărilor climatice.

Potrivit miniștrilor de la întâlnirea informală, obiectivul trebuie să fie o societate care nu risipește resursele naturale, ci creează noi oportunități de afaceri din cauza deficitului și rezolvării problemelor. Producția și consumul trebuie să se bazeze pe șase criterii de sustenabilitate: refuzul, reducerea, reutilizarea, repararea, refacerea și reciclarea.

Accelerarea implementării economiei circulare.

Potrivit miniștrilor, UE trebuie să-și continue politica ambițioasă care să sprijine economia circulară. Printre altele, miniștrii au discutat despre necesitatea elaborării unui nou plan de acțiune privind economia circulară, o economie circulară 2.0, care constă în accelerarea punerii în aplicare și extinderea acțiunilor circulare în toate sectoarele prioritare. Sunt necesare noi măsuri, în special în domenii legate de construcții, textile, mobilitate și alimentație.

Scopul Finlandei este de a pregăti concluziile privind economia circulară pe baza discuțiilor ministeriale, pe care Consiliul de Mediu le va discuta apoi în toamnă. Concluziile vor stabili modul în care noua Comisie ar trebui să promoveze economia circulară în următorii cinci ani.

Obiectivul cheie al soluțiilor durabile pentru Președinția Finlandei.

Finlanda va deține președinția Consiliului Uniunii Europene între 1 iulie și 31 decembrie 2019. În această calitate, Finlanda va prezida ședințele formale ale Consiliului de la Bruxelles și Luxemburg și reuniunile informale ale miniștrilor din Finlanda.

Dezvoltarea durabilă constituie un fir comun în cadrul aranjamentelor de reuniune ale Președinției. Întâlnirile au fost centralizate în capitala, Helsinki, pentru a minimiza emisiile provenite din transport. Finlanda va produce foarte puțin material fizic doar pentru Președinție și a decis o politică fără cadouri. Banii alocați cadourilor din partea Președinției vor fi utilizate în întregime pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon generate de delegațiile.

„Finlanda deține Președinția Consiliului UE într-un moment crucial. Timpul pentru a rezolva criza durabilității este acum. Colaborând, UE poate găsi soluții atât la criza climatică, cât și la stoparea celei de-a șasea dispariții în masă. Fereastra noastră de timp se închide. Trebuie să ridicăm profilul UE ca lider global în acțiunile în domeniul climei la nivelul următor „, a spus Mikkonen.

Ultimele articole adaugate

Noua Politică Agricolă Comună, aprobată în Parlamentul European, criticată de Copa-Cogeca.

Politica Agricolă Comună aprobată de Parlamentul European în 23 octombrie 2020, a fost criticată de COPA – COGECA, vocea fermierilor […]

Evoluția Pestei Porcine Africane în Germania

În jur de 300.000 de tone de carne de porc care trebuiau să fie exportate pe piața chineză în acest […]

Actuala criză a sănătății umane se transformă de la o zi la alta într-o criză alimentară

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-au unit forțele pentru a preveni actuala […]

Păsările și suinele ar putea fi hrănite, din nou, cu proteine animale procesate (PAP)

În cadrul unei ședințe a grupului de lucru pentru sustenabilitate al AVEC (https://www.avec-poultry.eu), DG SANTE a informat că se va […]

Analiza A.C.E.B.O.P. asupra exploziei de carne infectată cu Salmonella

Salmoneloza este infecția produsă de bacterii din specia Salmonella. Salmonella Enteritidis este cea mai frecventă la noi în țară, trăiește […]

Situație critică a zootehniei românești. Interviu cu președintele A.C.E.B.O.P. la RFI România

Mai multe asupra zootehniei la zi, alături de ceilalți invitați puteți găsi accesând link-ul de mai jos. Știrea inițială Începând […]

Sectorul zootehnic devine epicentrul dezbaterilor publice din Europa

Odată cu aceste dezbateri, apar multe mituri și stereotipuri, care prezintă o imagine care este în contrast puternic cu realitatea […]

Mary Pană: „Efectivul de porci a scăzut cu aproximativ 50% în 2020”

Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P. a dezbătut joi, 8 octombrie, în cadrul unui interviu pentru revista Piața, subiectul privind necesarul de […]

Votează pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”

Votează pe twitter pentru campania: „Ceci n’est pas un steak”! Carnea este carne și salata este salată. O coaliție formată […]

Noua strategie Green Deal pentru Europa. Ce presupune?

Președintele A.C.E.B.O.P a participat luni, 5 octombrie, la videoconferința dedicată strategiei Green Deal. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o […]

Germania anunță că sprijină direct fermierii afectați de închiderea pieței asiatice

De la apariția pestei porcine africane (PPA) la mistreți, Germania a suferit pierderi importante prin suspendarea comerțului cu țările terțe […]

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]