Animalele sunt finite sensibile, carora trebuie sa le asiguram, in calatoriile de lunga durata, cel putin dreptul la alimentatie, adapare, repaos, igiena, servicii veterinare si ventilatie corespunzatoare- pentru evitarea stresului termic.
De mai bine de un an, experti veterinari din Romania, Germania, Australia, ONG-uri inernationale pentru protectia animalelor- Animals International, Animals Angels, deputati, juristi din Parlament, medici veterinari care au asistat in activitatea lor peste 50 de transporturi maritime si nenumarate transporturi terestre de animale, au lucrat un proiect legislativ care este in curs de inregistrare.
Astazi 2 iulie,presedintele ACEBOP, dr. Mary Pana medic veterinar, alaturi de domnul profesor Dr. Adrian Oros, vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, au organizat o intalnire cu presa de profil, pentru a face cunoscut proiectul legislativ si a initia observatii asupra acestuia.
Discutiile au fost purtate mai ales pe obiectivele de baza, respectiv:
- Asigurarea asistentei sanitar-veterinare pe parcursul exporturilor de animale vii peste 1000 de capete catre tari terte de la centrul de colectare si pana la destinatie;
- Reguli de competenta pentru medicii veterinar realizate de autoritatea veterinara, instruirea acestora de catre Colegiul medicilor veterinari, sanctiuni, instruirea voluntara de catre asociatiile de profil a fermierilor care exporta animale;
- Includerea cheltuielilor aferente serviciilor veterinare de bunastare si tratament in cadrul noului PNDR 2012-2027, ovinele si bovinele nefiind beneficiare de ajutoare pentru bunastare in actualul PNDR;
- Densitate redusa a animalelor pe timpul transportului cu 10-15% in cazul temperaturilor pe intreaga ruta de 26-30 grade Celsius;
- Suspendarea transporturilor in spre tarile din Golf in perioada iunie-septembrie, cand temperatura intregistreaza 35-45 grade Celsius si inlocuirea comertului cu animale vii cu carcasa congelata.
- Trecerea treptata de la comertul cu animale vii la comertul cu carne, protejand animalele de toate efectele negative ale transportului care se reflecta, in final, in calitatea carnii.
Asa cum a fost comunicat presei prezente, proiectul va urma cursul legislativ, tradus si transmis catre COPA-COCEGA, UECBV, ONG-uri representative pentru protectia animalelor.
De asemeni, in perioada urmatoare, va fi realizata o petitie cu scopul de a strange cat mai multe voturi pentru proiectul legislativ.