Legea transportului animalelor vii

Protectia animalelor nu se opreste la granita UE. Noua initiativa legislativa pentru transportul animalelor si in tarile terte.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) a anuntat astazi 2 iulie 2019, in cadrul unei conferinte de presa, inregistrarea in circuitul legislativ a proiectului de LEGE pentru asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.
De mai bine de un an, experti veterinari din Romania, Germania, Australia, ONG-uri inernationale pentru protectia animalelor – Animals International, Animals Angels, deputati, juristi din Parlament si medici veterinari care au asistat in activitatea lor la peste 50 de transporturi maritime, plus nenumarate transporturi terestre de animale, s-au implicat in elaborarea unui astfel de proiect legislativ.

Presedintele ACEBOP, dr. Mary Pana – medic veterinar, alaturi de domnul Prof. Dr. Adrian Oros, vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, au facut astazi cunoscut proiectul de LEGE privind asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.

“Animalele sunt fiinte sensibile, carora trebuie sa le asiguram, in calatoriile de lunga durata, cel putin dreptul la alimentatie, adapare, repaos, igiena, servicii veterinare si ventilatie corespunzatoare – pentru evitarea stresului termic. Controlul respectarii conditiilor este realizat pana la incarcarea animalelor si parasirea teritoriului Uniunii Europene. Avem nevoie de mai mult, de principii internationale. Pe timpul transportului inafara granitei UE si pana la destinatia aflata intr-o tara indepartata non UE, responsabilitatile apartin transportatorilor si/sau intermediarilor, care de multe ori, sunt din diferite tari terte, cu legislatie diferita.

De asemeni, in perioada urmatoare, va fi initiata si o petitie cu scopul de a strange cat mai multe voturi pentru sustinerea aestui proiect legislativ. Protejarea animalelor este astfel pusa in pericol, la fel si comertul si imaginea Romaniei”
 – a sustinut dr. Mary Pana – presedintele ACEBOP.

In calitate de tara membra a OIE, Romania trebuie sa respecte exigentele acesteia – exigente care, in relatia cu alte tari terte, sunt prioritare. Romania, in calitate de stat membru UE, respecta si controleaza prin institutiile abilitate Regulamentul nr.1/2005 si legislatia nationala in domeniul bunastarii animalelor, in timpul transportului – pe teritoriul comunitar.

Standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor privind bunastarea acestora, au un rol important in comertul international, deoarece sunt singurele standarde globale, bazate pe stiinta, convenite de natiunile comerciale din intreaga lume. Armonizarea masurilor cu standardele internationale este un principiu al Organizatiei Mondiale a Comertului – de a facilita comertul sigur si de a evita barierele comerciale inutile. Acest lucru este la fel de adevarat in sectorul masurilor de bunastare animala.

Astazi 2 iulie, discutiile cu jurnalistii au fost purtate in principal pe obiectivele de baza, respectiv:

  • Asigurarea asistentei sanitar-veterinare pe parcursul exporturilor de animale vii peste 1000 de capete catre tari terte, de la centrul de colectare si pana la destinatie;
  • Reguli de competenta pentru medicii veterinari, realizate de autoritatea veterinara, instruirea acestora de catre Colegiul medicilor veterinary si stabilirea unor sanctiuni, instruirea voluntara de catre asociatiile de profil a fermierilor care exporta animale;
  • Includerea cheltuielilor aferente serviciilor veterinare de bunastare si tratament in cadrul noului PNDR 2012-2027, ovinele si bovinele nefiind beneficiare de ajutoare pentru bunastare in actualul PNDR;
  • Densitatea redusa a animalelor pe timpul transportului cu 10-15% in cazul temperaturilor, pe intreaga ruta, de 26-30 grade Celsius;
  • Suspendarea transporturilor inspre tarile din Golf, in perioada iunie-septembrie, cand temperatura intregistreaza 35-45 grade Celsius si inlocuirea comertului cu animale vii cu carcasa congelata.
  • Trecerea treptata de la comertul cu animale vii la comertul cu carne, protejand animalele de toate efectele negative ale transportului, care se reflecta in final, in calitatea carnii. In perioada urmatoare vom pune la dispozitia presei un studiu realizat de Animals International pe aceasta tema.


Asa cum a fost comunicat presei prezente, proiectul va urma cursul legislativ, tradus si transmis catre COPA-COCEGA, UECBV si catre ONG-uri reprezentative pentru protectia animalelor.

Animals International saluta proiectul de lege care suspenda exportul cu animale vii pe timpul verii

Organizatia internationala Animals International a luat la cunostinta continutul proiectului de lege inregistrat astazi la Parlamentul Romaniei prin care se fac primi pasi pentru reducerea suferintei inutile cauzata de exportul cu animale vii.

”Gata cu exporturile pe timpul verii. Gata cu vapoarele mortii fara veterinari la bord in restul anului. Problema generala a bunastarii animalelor exportate nu se rezolva prin aceasta lege, ci prin inlocuirea exportului in viu cu produse congelate, dar cu siguranta ca acest proiect legislativ reprezinta un pas inainte pe care orice membru al parlamentului cu bun simt il va face.”, a spus Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

Proiectul de lege vine atat pe fondul unei perioade foarte calduroase cu luna iunie fiind cea mai fierbinte pe intreaga Planeta, cat si in contextul sensibilizarii exportatorilor (ACEBOP) si a Parlamentului in urma campaniei de lunga durata a organizatiei Animals International care a expus in repetate randuri suferinta inutila a animalelor exportate pe durata transportului si in tarile terte la sacrificare.

Indignarea publicului din Romania a atins cote maxime in urma anuntului MADR de la inceputul anului acesta potrivit caruia va incepe exportul cu animale vii catre Golful Persic a adunat peste 28.000 de semnaturi care su sensibilizat mai multi membri ai Parlamentului: https://www.animalsinternational.org/take_action/al-mawashi-romania/int 

Acelasi anunt a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru ca reprezinta o cruzime nejustificata si cer verificarea independenta a situatiei.

Animals International a atras atentia MADR inca de vara trecuta ca o companie de comert din Golf (Al Mawashi) care a fost interzisa in Australia pentru tortura inutila asupra animalelor. Dar MADR a invitat exact aceeasi companie la Bucuresti: https://www.madr.ro/comunicare/4958-primele-rezultate-ale-unei-colaborari-de-durata-privind-exportul-de-ovine-in-golf.html 

Putin timp mai tarziu, exportul catre Golf a inceput: https://www.madr.ro/comunicare/5002-schimburile-comerciale-in-domeniul-agroalimentar-cu-republica-iran-in-remarcabil-progres.html 

In zona Golfului se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi, cu nopti de peste 35 grade Celsius si zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legislatia UE nu permite transportul animalelor vii daca temperatura depaseste 30 de grade pe intreaga ruta sau chiar pe portiuni din ruta. Legislatia se aplica pana la destinatie chiar daca aceasta ete in tarile terte.

”Practic Romania incalca legislatia UE din 2007 in fiecare vara. Proiectul de lege initiat astazi de deputatul medic veterinar Adrian Oros si sustinut de exportatori (ACEBOP), nu face decat sa determine autoritatile cu rol de control sa respecte Regulamentul UE 1/2005 care este oricum direct aplicabil si in Romania”, a adaugat Paun.

In plus, prin noua initiativa legislativa se cere prezenta unui medic veterinar, instruit pentru transportul maritim de lunga durata, pe nava cu care sunt transportate animalele, pe toata durata cursei, de la imbarcare si pana la destinatie, care sa monitorizeze si sa realizeze rapoarte zilnice si finale privind conditiile de transport. La fiecare 1000 de animale va fi prezent de asemenea un technician veterinar.

”Pe vaporul pe care au murit de sete 14.800 de oi in cursa de la Midia spre Iordania in vara anului 2015 nu era niciun veterinar. Iordania nu a dat socoteala nici Romaniei si nici Comisiei Europene pentru catastrofa. Prin noua lege astfel de tragedii vor putea fi evitate”, a incheiat Paun.

Ultimele articole adaugate

Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul […]

Numărul oilor salvate de pe nava eșuată a ajuns la 118

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, participă personal la acțiunea de salvare a oilor de pe nava eșuată, numărul oilor a ajuns […]

Creșterea porcului în România va rămâne o amintire

La invitația Ministerului Agriculturii, alături de colegii din ACSAMB și alte organizații, am participat astăzi, 20 noiembrie, la discuții legate […]

ANSVSA propune noi norme de bunăstare la exportul animalelor în țări terțe

Ca urmare a solicitărilor repetate făcute, în principal, de ACEBOP și de unii parlamentari, ANSVSA a dat publicitatii Proiectul de […]

Numărul focarelor de pestă porcină africană crește

În primele 9 luni ale anului 2019 au fost inregistrate  1.063 de focare  la porci domestici (comparativ cu 1.335 pe […]

RAPORTUL PE ANUL 2018 – PUNEREA ÎN APLICARE a Acordurilor de Liber Schimb (ALS)

Raportul anual privind punerea în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb (ALS) pentru anul 2018 a fost publicat de Comisia […]

ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP 15 OCT. 2019 După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României […]

Pesta porcină africană: o epidemie globală

Pestea porcină africană (PPA) se extinde  în toată lumea și distruge industria cărnii de porc. China a fost una dintre […]

Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele […]