Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru a face informațiile tarifare mai transparente pentru produsele agroalimentare.

Phil Hogan:  “ Consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente este o prioritate. 

Îmbunătățirea transparenței pieței va permite un acces egal și o mai mare claritate a informațiilor despre prețuri, făcând lanțul  alimentar mai echitabil și mai echilibrat”.

Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru a face informațiile tarifare mai transparente pentru produsele agroalimentare.

Inițiativa vizează îmbunătățirea corectitudinii lanțului de aprovizionare cu alimente.

În conformitate cu propunerea prezentată la 22 mai, fiecare stat membru va fi responsabil de colectarea datelor de preț și de piață, în țara lor, pentru lanțurile de aprovizionare selectate. 

Aceasta include ouăle, carnea, produsele lactate, fructele și legumele, culturile arabile, zahărul și uleiul de măsline.

Aceste măsuri au un domeniu de aplicare mai extins decât sistemele și procedurile existente de colectare a datelor deja existente.

Statele membre vor trebui să comunice datele colectate către Comisie, pentru portalul său de date privind produsele agroalimentare și platformele de observare a pieței din UE. 

Comisia „recomandă statelor membre să aleagă abordarea cea mai rentabilă și să nu vizeze întreprinderile mici și mijlocii pentru a reduce povara administrativă”.

Propunerea este disponibilă pentru consultare publică timp de patru săptămâni, înainte de a fi instalată în a doua jumătate a anului 2019.

Propunerea răspunde necesității unei mai bune clarități a costurilor și a prețurilor, inclusive a costurilor intermediare cum ar fi transportul, asigurarea și depozitarea.

Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a declarat că consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente este o prioritate. 

„Îmbunătățirea transparenței pieței va permite un acces egal și o mai mare claritate a informațiilor despre prețuri, făcând lanțul nostru alimentar mai echitabil și mai echilibrat.”

„Aceste noi norme vor completa directiva recent adoptată care interzice practicile comerciale neloiale, pentru a împuternici actorii mai slabi și mai mici ai lanțului de aprovizionare cu alimente, iar introducerea acestora reflectă sprijinul  semnificativ pe care îl are în întreaga UE consolidarea rolului fermierului în lanțul de aprovizionare.”

Conform unui sondaj de opinie publicat la nivelul întregii UE, publicat în februarie 2018, 88% dintre respondenți au considerat că este importantă consolidarea rolului agricultorilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Ultimele articole adaugate

Salmonella patogenă continuă circulația Europeană

Carne de pasăre cu Salmonella patogenă continuă să prezinte un risc pentru consumatorul european. Din data de 11  până în […]

Raportul videoconferinței miniștrilor Agriculturii din 13 mai

Miniștrii agriculturii din UE, au avut o video-conferință în data 13 mai 2020, ocazie cu care Ministrul agriculturii din România […]

Solicitările îndreptățite ale sectoarelor de pasăre și porc din România, pe masa Comisarului pentru Agricultură

Nr. 45/12.05.2020 Domului Comisar pentru Agricultură Janusz Wojciechowski cab-wojciechowski-contact@ec.europa.eu Rue de la Loi / Wetstraat 200 1049 Brussels Belgium În […]

Carnea de pasăre din Polonia, pericol pentru consumatorul European

Un instrument cheie pentru asigurarea  fluxului  de informații care să permită reacția rapidă atunci când sunt detectate riscuri pentru sănătatea […]

AUDIO | Temele fierbinți ale agriculturii românești cu Mary Pană la RFI România

Președintele ACEBOP la Radio France International. Ce aflăm astăzi: Salvăm sectoarele de pasăre și porc? Prima țară din UE cu […]

Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP către Ministrul Agriculturii

Nr. 44/11.05.2020 SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMÂNIA CĂTRE Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale […]

Interviu Mary Pană la Radio France International (RFI)

Președintele ACEBOP a susținut un interviu pentru emisiunea RURAL – Radio France International (RFI), în compania audio a redactorului emisiunii, […]

România solicită sprijin direct pentru sectorul de viticultură

Unele state membrie solicită un al doilea pachet de sprijin – pentru carne de pasăre și vițel. În data de […]

ACEBOP prezintă Campania „Mănâncă doar carne de pasăre produsă în România”

ACEBOP își propune ca începând de luni, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN […]

S-a adoptat legea pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului către țări terțe

Vă informăm că ieri, 5 mai,  a fost votat Proiectul de Lege privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, […]

CHAFEA – Programe europene de promovare a produselor agroalimentare

Datorită epidemiei Covid-19, termenul limită de depunere a  cererilor de propuneri pentru „Măsurile de informare și promovarea informațiilor privind produsele […]