Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru a face informațiile tarifare mai transparente pentru produsele agroalimentare.

Phil Hogan:  “ Consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente este o prioritate. 

Îmbunătățirea transparenței pieței va permite un acces egal și o mai mare claritate a informațiilor despre prețuri, făcând lanțul  alimentar mai echitabil și mai echilibrat”.

Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru a face informațiile tarifare mai transparente pentru produsele agroalimentare.

Inițiativa vizează îmbunătățirea corectitudinii lanțului de aprovizionare cu alimente.

În conformitate cu propunerea prezentată la 22 mai, fiecare stat membru va fi responsabil de colectarea datelor de preț și de piață, în țara lor, pentru lanțurile de aprovizionare selectate. 

Aceasta include ouăle, carnea, produsele lactate, fructele și legumele, culturile arabile, zahărul și uleiul de măsline.

Aceste măsuri au un domeniu de aplicare mai extins decât sistemele și procedurile existente de colectare a datelor deja existente.

Statele membre vor trebui să comunice datele colectate către Comisie, pentru portalul său de date privind produsele agroalimentare și platformele de observare a pieței din UE. 

Comisia „recomandă statelor membre să aleagă abordarea cea mai rentabilă și să nu vizeze întreprinderile mici și mijlocii pentru a reduce povara administrativă”.

Propunerea este disponibilă pentru consultare publică timp de patru săptămâni, înainte de a fi instalată în a doua jumătate a anului 2019.

Propunerea răspunde necesității unei mai bune clarități a costurilor și a prețurilor, inclusive a costurilor intermediare cum ar fi transportul, asigurarea și depozitarea.

Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a declarat că consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente este o prioritate. 

„Îmbunătățirea transparenței pieței va permite un acces egal și o mai mare claritate a informațiilor despre prețuri, făcând lanțul nostru alimentar mai echitabil și mai echilibrat.”

„Aceste noi norme vor completa directiva recent adoptată care interzice practicile comerciale neloiale, pentru a împuternici actorii mai slabi și mai mici ai lanțului de aprovizionare cu alimente, iar introducerea acestora reflectă sprijinul  semnificativ pe care îl are în întreaga UE consolidarea rolului fermierului în lanțul de aprovizionare.”

Conform unui sondaj de opinie publicat la nivelul întregii UE, publicat în februarie 2018, 88% dintre respondenți au considerat că este importantă consolidarea rolului agricultorilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Ultimele articole adaugate

RAPORTUL PE ANUL 2018 – PUNEREA ÎN APLICARE a Acordurilor de Liber Schimb (ALS)

Raportul anual privind punerea în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb (ALS) pentru anul 2018 a fost publicat de Comisia […]

ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP 15 OCT. 2019 După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României […]

Pesta porcină africană: o epidemie globală

Pestea porcină africană (PPA) se extinde  în toată lumea și distruge industria cărnii de porc. China a fost una dintre […]

Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele […]