În ultimele luni, DG AGRI și Comisia Europeană au întreprins mai multe acțiuni in sprijinul funcționării de o manieră transparentă și echitabilă a lanțului alimentar in Uniunea Europeană
Primul pas a fost Regulamentul Omnibus (derogare de la norme și contractul de concurență).
Cel de-al doilea pas a fost reprezentat de propunerea Comisiei Europene privind o directivă cu target pe practicile comerciale neloiale, trimisă către Consiliul de Miniștri al UE și către Parlamentul European.
Al treilea pas va fi legat de transparența pieței și mai ales transparența prețurilor.
Se pregătește un atelier de lucru la Bruxelles, in 30 și 31 mai 2018 – prezentat ca un „atelier de lucru științific” al DG AGRI și organizat impreună cu Centrul Comun de Cercetare, denumit „De ce este necesară transparența pieței?”.
Experți din statele membre ale UE și din SUA sunt invitați să susțină prezentări pe această temă.
Nu va fi un atelier cu acces liber. Cu toate acestea, UECBV și reprezentanți ai Copa – Cogeca vor participa la acest atelier important.
Inainte de vacanța de vară va fi organizată o consultare publică, după care serviciile Comisiei Europene vor elabora fie un act delegat (AD) , fie un act de punere în aplicare (AA), care va fi transmis statelor membre – prin intermediul unui grup de experți naționali (in cazul AD) sau prin comitetul de gestionare a aspectelor orizontale (dacă va fi un proiect de AA) – înainte de sfârșitul anului 2018.
Acțiunile anului 2018 sunt promițătoare.
Probabil efectele vor apare in prima jumătate a anului 2019- când România va asigura președinția Consiliului European.