Funcționarea lanțului alimentar, transparența pieței in UE – priorități pentru 2018.

În ultimele luni, DG AGRI și Comisia Europeană au întreprins mai multe acțiuni in sprijinul funcționării de o manieră transparentă și echitabilă a lanțului alimentar in Uniunea Europeană

Primul pas a fost Regulamentul Omnibus (derogare de la norme și contractul de concurență).

Cel de-al doilea pas a fost reprezentat de propunerea Comisiei Europene privind o directivă cu target pe practicile comerciale neloiale, trimisă către Consiliul de Miniștri al UE și către Parlamentul European.

Al treilea pas va fi legat de transparența pieței și mai ales transparența prețurilor.

Se pregătește un atelier de lucru la Bruxelles, in 30 și 31 mai 2018 – prezentat ca un „atelier de lucru științific” al DG AGRI și organizat impreună cu Centrul Comun de Cercetare, denumit „De ce este necesară transparența pieței?”.

Experți din statele membre ale UE și din SUA sunt invitați să susțină prezentări pe această temă.

Nu va fi un atelier cu acces liber. Cu toate acestea, UECBV și reprezentanți ai Copa – Cogeca vor participa la acest atelier important.

Inainte de vacanța de vară va fi organizată o consultare publică, după care serviciile Comisiei Europene vor elabora fie un act delegat (AD) , fie un act de punere în aplicare (AA), care va fi transmis statelor membre – prin intermediul unui grup de experți naționali (in cazul AD) sau prin comitetul de gestionare a aspectelor orizontale (dacă va fi un proiect de AA) – înainte de sfârșitul anului 2018.

Acțiunile anului 2018 sunt promițătoare.

Probabil efectele vor apare in prima jumătate a anului 2019- când România va asigura președinția Consiliului European.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]