Vineri 20 octombrie 2017, Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și a Meseriilor Cărnii (UECBV) a susținut cea de a 66-a Sesiune a Adunării Generale anuale la București in România, țară deschisă comerțului, unde ameliorarea producției primare este importantă nu numai din punct de vedere tehnologic ci și al volumelor- grație adeziunii la Uniunea Europeană din anul 2007.
Așteptările societății civile vizavi de problematica Brexit au reprezentat un subiect important al evenimentului.
„Așteptăm schimbări importante in anii care vor veni” – spunea Albert Hortmann-Scholten, economist principal al Camerei de agricultură din Landul Niedersachsen, nord-vestul Germaniei- in special in ceea ce privește bunăstarea animalelor, constrângerile legate de mediu, competitivitatea și comportamentul consumatorilor.
Abel Mariné Font, profesor emerit în nutriție și științe alimentare pe lângă Universitatea din Barcelona, a subliniat tendința schimbărilor in materie de obiceiuri alimentare – consumatorii incep a se lăsa conduși de multe ori de emoții, pe când carnea este bine cunoscută ca fiind elementul de neinlocuit in alimentație prin prezența semnificativă a vitaminei B12, a zincului, fierului și conținutului în Omega 3.
Ameliorarea bunăstării animale nu solicită inițiative noi legislative, ci un efort susținut pentru aplicarea riguroasă a normelor existente.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a pus accentul – în contextul unei societăți din ce în ce mai exigente – pe importanța unei mai bune aplicări a legislației existente și pe o aplicare integrală a angajamentelor anterioare.
Recenta platformă a Uniunii Europene pe bunăstare animală este o excelentă ilustrare a strânsei colaborări între sectorul privat, autorități competente, mediul universitar și ONG-uri.
O apropiere tematică non-legislativă nu înseamnă lipsa acțiunii ci, dimpotrivă! Comisarul European a confirmat rolul liderului executivului comunitar in domeniul bunăstării animale anunțând constituirea sub grupului bunăstarea animalelor în timpul transportului.
UECBV s-a angajat să rămână proactiv și a subscris obiectivului de punere în aplicare de o manieră superioară, prin intermediul inițiativelor non-legislative în domeniul bunăstării animalelor, dar in egală măsură și în alte domenii, ca de exemplu domeniul igienii cărnii.
UECBV a demonstrat angajamentul său prin oferirea Comisarului European a ghidului UECBV privind igiena in industria cărnii a Uniunii Europene (foto atașată). Documentul vizează furnizarea unui document util practic, complementar, cu scopul prevenirii contaminării cărnii roșii. Este vorba de un alt exemplu de parteneriat eficient între sectorul public și cel privat.
Acest ghid – care a necesitat o muncă de trei ani, a făcut obiectul unei consultări publice in perioada iunie-septembrie 2017. Va fi în curând examinat în cadrul Comitetului Permanent al Uniunii Europene (SCoPAFF).
Comisarul Andriukaitis s-a alăturat inițiativei luate în cadrul filierei pentru o mai bună aplicare a acesteia.
Privind Brexitul, Philippe Borremans – președintele UECBV – a îndemnat negociatorii să decidă, cât mai rapid cu putință, dispozițiile tranzitorii vizând să protejeze sectoarele comunitare. In timp ce șefii de Stat și de guverne evaluează progresele procedurilor legate de Brexit, industria este pusă în fața unor mari incertitudini. Anul trecut, industria alimentară a Uniunii Europene, care asigură aprovizionarea Regatului Unit, înregistra deja pierderi colosale , superioare cifrei de 500 milioane euro, datorită devalorizării lirei sterline. Astfel, numeroase state membre au suferit pierderi importante.
In curînd, UECBV va difuza un raport asupra Brexitului, intitulat BREXIT- filiera europeană a cărnii pe marginea prăpastiei.
Acest raport va demonstra că a venit timpul ca negociatorii să ia o decizie constructivă – dacă UE dorește să evite o criză mult mai severă ca cea provocată de embargoul politic al Rusiei asupra produselor agricole europene.
In numele membrilor UECBV, Jean-Luc Mériaux, Secretar General.