Bunăstarea animală – noua inițiativă a Comisiei Europene. Brexit – deja pierderi importante și mari incertitudini.

Vineri 20 octombrie 2017, Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și a Meseriilor Cărnii (UECBV) a susținut cea de a 66-a Sesiune a Adunării Generale anuale la București in România, țară deschisă comerțului, unde ameliorarea producției primare este importantă nu numai din punct de vedere tehnologic ci și al volumelor- grație adeziunii la Uniunea Europeană din anul 2007.

Așteptările societății civile vizavi de problematica Brexit au reprezentat un subiect important al evenimentului.

„Așteptăm schimbări importante in anii care vor veni” – spunea Albert Hortmann-Scholten, economist principal al Camerei de agricultură din Landul Niedersachsen, nord-vestul Germaniei- in special in ceea ce privește bunăstarea animalelor, constrângerile legate de mediu, competitivitatea și comportamentul consumatorilor.

Abel Mariné Font, profesor emerit în nutriție și științe alimentare pe lângă Universitatea din Barcelona, a subliniat tendința schimbărilor in materie de obiceiuri alimentare – consumatorii incep a se lăsa conduși de multe ori de emoții, pe când carnea este bine cunoscută ca fiind elementul de neinlocuit in alimentație prin prezența semnificativă a vitaminei B12, a zincului, fierului și conținutului în Omega 3.

Ameliorarea bunăstării animale nu solicită inițiative noi legislative, ci un efort susținut pentru aplicarea riguroasă a normelor existente.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a pus accentul – în contextul unei societăți din ce în ce mai exigente – pe importanța unei mai bune aplicări a legislației existente și pe o aplicare integrală a angajamentelor anterioare.

Recenta platformă a Uniunii Europene pe bunăstare animală este o excelentă ilustrare a strânsei colaborări între sectorul privat, autorități competente, mediul universitar și ONG-uri.

O apropiere tematică non-legislativă nu înseamnă lipsa acțiunii ci, dimpotrivă! Comisarul European a confirmat rolul liderului executivului comunitar in domeniul bunăstării animale anunțând constituirea sub grupului bunăstarea animalelor în timpul transportului.

UECBV s-a angajat să rămână proactiv și a subscris obiectivului de punere în aplicare de o manieră superioară, prin intermediul inițiativelor non-legislative în domeniul bunăstării animalelor, dar in egală măsură și în alte domenii, ca de exemplu domeniul igienii cărnii.

UECBV a demonstrat angajamentul său prin oferirea Comisarului European a ghidului UECBV privind igiena in industria cărnii a Uniunii Europene (foto atașată). Documentul vizează furnizarea unui document util practic, complementar, cu scopul prevenirii contaminării cărnii roșii. Este vorba de un alt exemplu de parteneriat eficient între sectorul public și cel privat.

Acest ghid – care a necesitat o muncă de trei ani, a făcut obiectul unei consultări publice in perioada iunie-septembrie 2017. Va fi în curând examinat în cadrul Comitetului Permanent al Uniunii Europene (SCoPAFF).

Comisarul Andriukaitis s-a alăturat inițiativei luate în cadrul filierei pentru o mai bună aplicare a acesteia.

Privind Brexitul, Philippe Borremans – președintele UECBV –  a îndemnat negociatorii să decidă, cât mai rapid cu putință, dispozițiile tranzitorii vizând să protejeze sectoarele comunitare. In timp ce șefii de Stat și de guverne evaluează progresele procedurilor legate de Brexit,  industria este pusă în fața unor mari incertitudini. Anul trecut, industria alimentară a Uniunii Europene, care asigură aprovizionarea Regatului Unit, înregistra deja pierderi colosale , superioare cifrei de 500 milioane euro, datorită devalorizării lirei sterline. Astfel, numeroase state membre au suferit pierderi importante.

In curînd, UECBV va difuza un raport asupra Brexitului, intitulat BREXIT- filiera europeană a cărnii pe marginea prăpastiei.

Acest raport va demonstra că a venit timpul ca negociatorii să ia o decizie constructivă – dacă UE dorește să evite o criză mult mai severă ca cea provocată de embargoul politic al Rusiei asupra produselor agricole europene.

In numele membrilor UECBV, Jean-Luc Mériaux, Secretar General.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]