Bunăstarea animală – noua inițiativă a Comisiei Europene. Brexit – deja pierderi importante și mari incertitudini.

Vineri 20 octombrie 2017, Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și a Meseriilor Cărnii (UECBV) a susținut cea de a 66-a Sesiune a Adunării Generale anuale la București in România, țară deschisă comerțului, unde ameliorarea producției primare este importantă nu numai din punct de vedere tehnologic ci și al volumelor- grație adeziunii la Uniunea Europeană din anul 2007.

Așteptările societății civile vizavi de problematica Brexit au reprezentat un subiect important al evenimentului.

„Așteptăm schimbări importante in anii care vor veni” – spunea Albert Hortmann-Scholten, economist principal al Camerei de agricultură din Landul Niedersachsen, nord-vestul Germaniei- in special in ceea ce privește bunăstarea animalelor, constrângerile legate de mediu, competitivitatea și comportamentul consumatorilor.

Abel Mariné Font, profesor emerit în nutriție și științe alimentare pe lângă Universitatea din Barcelona, a subliniat tendința schimbărilor in materie de obiceiuri alimentare – consumatorii incep a se lăsa conduși de multe ori de emoții, pe când carnea este bine cunoscută ca fiind elementul de neinlocuit in alimentație prin prezența semnificativă a vitaminei B12, a zincului, fierului și conținutului în Omega 3.

Ameliorarea bunăstării animale nu solicită inițiative noi legislative, ci un efort susținut pentru aplicarea riguroasă a normelor existente.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a pus accentul – în contextul unei societăți din ce în ce mai exigente – pe importanța unei mai bune aplicări a legislației existente și pe o aplicare integrală a angajamentelor anterioare.

Recenta platformă a Uniunii Europene pe bunăstare animală este o excelentă ilustrare a strânsei colaborări între sectorul privat, autorități competente, mediul universitar și ONG-uri.

O apropiere tematică non-legislativă nu înseamnă lipsa acțiunii ci, dimpotrivă! Comisarul European a confirmat rolul liderului executivului comunitar in domeniul bunăstării animale anunțând constituirea sub grupului bunăstarea animalelor în timpul transportului.

UECBV s-a angajat să rămână proactiv și a subscris obiectivului de punere în aplicare de o manieră superioară, prin intermediul inițiativelor non-legislative în domeniul bunăstării animalelor, dar in egală măsură și în alte domenii, ca de exemplu domeniul igienii cărnii.

UECBV a demonstrat angajamentul său prin oferirea Comisarului European a ghidului UECBV privind igiena in industria cărnii a Uniunii Europene (foto atașată). Documentul vizează furnizarea unui document util practic, complementar, cu scopul prevenirii contaminării cărnii roșii. Este vorba de un alt exemplu de parteneriat eficient între sectorul public și cel privat.

Acest ghid – care a necesitat o muncă de trei ani, a făcut obiectul unei consultări publice in perioada iunie-septembrie 2017. Va fi în curând examinat în cadrul Comitetului Permanent al Uniunii Europene (SCoPAFF).

Comisarul Andriukaitis s-a alăturat inițiativei luate în cadrul filierei pentru o mai bună aplicare a acesteia.

Privind Brexitul, Philippe Borremans – președintele UECBV –  a îndemnat negociatorii să decidă, cât mai rapid cu putință, dispozițiile tranzitorii vizând să protejeze sectoarele comunitare. In timp ce șefii de Stat și de guverne evaluează progresele procedurilor legate de Brexit,  industria este pusă în fața unor mari incertitudini. Anul trecut, industria alimentară a Uniunii Europene, care asigură aprovizionarea Regatului Unit, înregistra deja pierderi colosale , superioare cifrei de 500 milioane euro, datorită devalorizării lirei sterline. Astfel, numeroase state membre au suferit pierderi importante.

In curînd, UECBV va difuza un raport asupra Brexitului, intitulat BREXIT- filiera europeană a cărnii pe marginea prăpastiei.

Acest raport va demonstra că a venit timpul ca negociatorii să ia o decizie constructivă – dacă UE dorește să evite o criză mult mai severă ca cea provocată de embargoul politic al Rusiei asupra produselor agricole europene.

In numele membrilor UECBV, Jean-Luc Mériaux, Secretar General.

Ultimele articole adaugate

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]