Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme alimentare durabile.

Codul de conduită pentru afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing este unul dintre primele rezultate ale strategiei Uniunii Europene “FARM TO FORK” și face parte integrantă din planul de acțiune al acesteia.

Sunt stabilite astfel aspirații comune și acțiuni la care actorii „între fermă și furculiță”, cum ar fi producătorii de alimente, operatorii de servicii alimentare și comercianții cu amănuntul, pot alinia, angaja și contribui voluntar în sprijinul tranziției către sisteme alimentare durabile.

Codul se aplică semnatarilor săi, care pot fi asociații europene, operatori din sectorul alimentar și alți actori din sistemele alimentare sau în conexiune cu acestea, care pot susține în mod semnificativ obiectivele stabilite.

Aplicarea acestui cod este voluntară și complementară respectării obligațiilor legale existente.

European Livestock and Meat Trades Union (UECBV), Uniune în care Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) este membră din anul 2015, a fost implicată activ, acționând în calitate de raportor pentru Grupul 3 în procesul de elaborare a Codului de conduită.

Printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, UECBV informează că are onoarea să facă parte dintre semnatarii Codului de conduită.

În același timp, UECBV  încurajează membrii să își alinieze acțiunile de sustenabilitate și practicile de afaceri la obiectivele și țintele Codului și îi invită să adere, în mod voluntar, la acesta.


În data de 5 iulie, între orele 10:00 și 11:30 (ora Bruxelles-ului), Comisia Europeană organizează un eveniment la nivel înalt, prilej cu care se va face o prezentare a CODULUI DE CONDUITĂ AL UE PRIVIND AFACERILE RESPONSABILE CU ALIMENTE ȘI PRACTICI DE MARKETING și vor fi anunțați semnatarii, printre care și European Livestock and Meat Traders (UECBV).

Declarația UECBV aici:

Pentru cei interesați să urmărească evenimentul, regăsiți aici link-ul: https://bit.ly/2V1kuPa

Agenda evenimentului o puteți vedea aici:

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]