Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE de câțiva ani, afectând 18 state membre.
Investigațiile epidemiologice, microbiologice și de urmărire a alimentelor au legat cazurile pozitive de consumul de ouă provenind din fermele de găini ouătoare ale unui consorțiu polonez.
O anchetă națională din Marea Britanie, a identificat legături epidemiologice între unele cazuri și consumul de ouă de masă sau produse din ouă cu origine în Polonia.
În ciuda măsurilor de control puse în aplicare, fermele consorțiului polonez au fost pozitive doi ani la rând, în 2018 și 2019, cu tulpini de focar, ceea ce sugerează o contaminare persistentă.
Riscul este prezent în continuare încă și, din moment ce nu a fost furnizată nicio dovadă că sursa de contaminare a fost eliminată, este de așteptat să apară noi focare.
La sfârșitul lunii ianuarie, Bulgaria a blocat 37.150 kg pui grill și 12.900 kg copane, controlate în direcția Samonella patogenă și diagnosticate pozitiv în laborator.
Statul membru a demarat un program de controale întărite pentru carnea de pasăre și produse din pasăre, cu proveniență Polonia dat fiind riscul major pentru consumatori.
În perioada 1 iulie – 3 august 2020, au fost notificate în sistemul European RASFF, 27 de alerte serioase pentru carne de pasăre și produse din pasăre cu Salmonella patogenă, dintre care 52% sunt cu origine în Polonia.
Ultimele două alerte raportate de Bulgaria – țară care face în continuare controale la destinație – sunt din data de 7 și 30 iulie, incluzând și carne pasăre separată mecanic congelată, pe lângă piept și pulpe, din care au fost livrate cantități și în Olanda, Slovacia.
La jumătatea lunii mai, serviciile veterinare române anunțau sechestrarea oficială a unei cantități de 21 tone carne pasăre de proveniență poloneză, pozitivă la Salmonella patogenă.
De atunci, nu au mai fost notificate alerte.
Ca urmare, A.C.E.B.O.P a solicitat rezultatul analizelor de laborator, județele controlate la destinație în direcția Salmonella – mai ales la achizițiile din Polonia și Ungaria – deoarece există suspiciunea și supărarea producătorilor autohtoni de carne de pasăre că se preferă achizițiile comunitare la limita valabilității, de o calitate necontrolată, în detrimentul producției proaspete interne.
Există mari suspiciuni și privind prețul de intrare în România al cărnii din Polonia, la o raportare Eurostat de aprox. 9,25 Ron pe kg greutate carcasă, prețul la “mâna a doua” la puiul grill polonez distribuit la noi este de aprox. 4.11 Ron, fapt care crează concurență neloială și sufocă producătorul român, deja grav afectat de epidemie.