Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au invitat președintele ACEBOP să facă parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc.
Deoarece, sectorul se confruntă cu mai multe provocări, Comisia Europeană a înființat acest Grup cu scopul revizuirii unor aspecte, pentru a asigura sustenabilitatea și rezistența acestuia în termeni socio-economici, de mediu, climat, sănătate și bunăstare a animalelor.
Sectorul european al cărnii de porc din UE se află în dificultate de câteva luni din cauza unei combinații de factori, printre care:
- restricțiile impuse de epidemia Covid-19;
- reducerea exporturilor către China;
- răspândirea pestei porcine africane în mai multe țări din Europa;
- creșteri ale costurilor.
Calea de urmat necesită o reflecție aprofundată, deoarece dificultățile actuale depășesc fluctuațiile sezoniere ale ciclului porcului, după cum a anunțat Comisia.
În acest context, comisarul Wojciechowski a anunțat in data de 10 martie crearea unui Grup european de reflecție privind carnea de porc.
Acesta va lua forma unor reuniuni comune ale secțiunii de carne porc a Grupului de Dialog Civil (CDG) pentru produse de origine animală și a secțiunii de produse de origine animală a Grupului de experți CMO.
În anul 2022, sunt planificate cinci reuniuni. Fiecare va fi dedicată unui subiect specific și ar trebui să producă un rezultat în beneficiul tuturor statelor membre. Cele cinci rapoarte ale reuniunilor se vor regăsi într-un raport final, cu posibile recomandări.
Prima dintre aceste întâlniri va avea loc online, în data de 6 aprilie.
Se va concentra pe dinamica socio-economică a sectorului.
Întâlnirile ulterioare vor trata provocările de mediu și climă ale sectorului, precum și aspectele legate de sănătatea și bunăstarea animalelor.