Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, adoptat de Comisia Europeană în 25 martie 2021.

Copa-Cogeca informează că vor fi acordate opt premii din șapte categorii, respectiv cea mai bună femeie- fermier ecologic, cel mai bun fermier ecologic bărbat, cea mai bună regiune organică, cel mai bun oraș ecologic, cel mai bun district bio organic, cel mai bun IMM ecologic, cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente organice și cel mai bun restaurant ecologic.

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina „EU Organic Awards”.

În calitate de fermier (bărbat sau femeie), puteți aplica prin intermediul acestui link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/organic-awards-2022  

Anul acesta Copa-Cogeca va selecta cea mai bună femeie fermier, iar IFOAM Organic EU, cel mai bun fermier bărbat.

Termenul limită de depunere a cererilor este 8 iunie 2022.

O ceremonie de premiere va fi organizată pentru a anunța câștigătorii în ziua ecologică a UE, respectiv 23 septembrie 2022.

Premiile sunt organizate în comun de către Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor, IFOAM Organics Europe și COPA-COGECA.

De ce sunt importante premiile UE pentru alimente și agricultură ecologică?

Agricultura organică are efecte pozitive directe asupra climei, mediului, biodiversității și bunăstării animalelor.

O creștere a producției ecologice duce la utilizarea mai scăzută a îngrășămintelor, pesticidelor chimice și produselor antimicrobiene.

Pentru a stimula producția ecologică și cererea consumatorilor de produse ecologice, Comisia a adoptat in martie 2021,  Planul de acțiune pentru Dezvoltarea Producției Ecologice. Scopul planului îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la caracteristicile și beneficiile producției ecologice, incluzând și  lansarea de premii anuale, care recunosc excelența în lanțul valoric ecologic.

Acestea își propun să răsplătească cei mai buni și mai inovatori actori organici, contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului și climei și la realizarea strategiilor UE privind biodiversitatea.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]