Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, adoptat de Comisia Europeană în 25 martie 2021.
Copa-Cogeca informează că vor fi acordate opt premii din șapte categorii, respectiv cea mai bună femeie- fermier ecologic, cel mai bun fermier ecologic bărbat, cea mai bună regiune organică, cel mai bun oraș ecologic, cel mai bun district bio organic, cel mai bun IMM ecologic, cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente organice și cel mai bun restaurant ecologic.
Mai multe informații pot fi găsite pe pagina „EU Organic Awards”.
În calitate de fermier (bărbat sau femeie), puteți aplica prin intermediul acestui link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/organic-awards-2022
Anul acesta Copa-Cogeca va selecta cea mai bună femeie fermier, iar IFOAM Organic EU, cel mai bun fermier bărbat.
Termenul limită de depunere a cererilor este 8 iunie 2022.
O ceremonie de premiere va fi organizată pentru a anunța câștigătorii în ziua ecologică a UE, respectiv 23 septembrie 2022.
Premiile sunt organizate în comun de către Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor, IFOAM Organics Europe și COPA-COGECA.
De ce sunt importante premiile UE pentru alimente și agricultură ecologică?
Agricultura organică are efecte pozitive directe asupra climei, mediului, biodiversității și bunăstării animalelor.
O creștere a producției ecologice duce la utilizarea mai scăzută a îngrășămintelor, pesticidelor chimice și produselor antimicrobiene.
Pentru a stimula producția ecologică și cererea consumatorilor de produse ecologice, Comisia a adoptat in martie 2021, Planul de acțiune pentru Dezvoltarea Producției Ecologice. Scopul planului îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la caracteristicile și beneficiile producției ecologice, incluzând și lansarea de premii anuale, care recunosc excelența în lanțul valoric ecologic.
Acestea își propun să răsplătească cei mai buni și mai inovatori actori organici, contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului și climei și la realizarea strategiilor UE privind biodiversitatea.