Păsările domestice și cele sălbatice, de apă, sunt cele mai afectate de influența aviară, o boală foarte contagioasă

Se pare că rațele și gâștele crescute în sistem gospodăresc sau industrial sunt mai sensibile.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare și joacă principalul rol în răspândirea virusului.

Există două categorii mari de virusuri: slab patogene (LPAI) și înalt patogene (HPAI).

Atât HPAI, cât și LPAI se pot răspândi rapid. Virusurile LPAI pot suferi mutații spre tulpini înalt patogene, motiv pentru care este important ca focarele să fie gestionate rapid.

Al doilea sezon epidemic de HPAI a început la sfârșitul lunii octombrie 2020, când au fost raportate primele cazuri la păsări sălbatice din Țările de Jos.

S-a constatat că un număr mare de păsări sălbatice moarte și bolnave au fost infectate cu virusuri HPAI de subtipurile H5N8, H5N5, H5N1 și H5N3 în mai multe state europene și în UK.

Cele mai multe cazuri la păsările sălbatice au fost raportate în partea de nord a Germaniei, în Danemarca și în Țările de Jos.

Între octombrie și sfârșitul lunii decembrie, boala a fost confirmată și la păsări domestice din Croația, Danemarca, Franța, Irlanda, Germania, Țările de Jos, Polonia, Suedia și Regatul Unit.

De la 01.01.2022 până la 31.01.2022, au fost înregistrate 2182 de focare, 744 la păsări sălbatice – cele mai multe notificate de Germania (407 focare), Olanda (128) și Danemarca (45). România a înregistrat două cazuri, la lebede găsite moarte.

La păsările domestice, 293 de focare în Europa. Statele cele mai afectate sunt: Franța (202 focare, cele mai multe la rate și gâște), Ungaria (29), Polonia (16), Italia (14) și Germania (12). România nu a raportat focare la păsările domestice.

Ultima hartă disponibilă postată de Comisia Europeană pentru perioada 21-28 ianuarie 2022, poată fi accesată aici: https://ec.europa.eu/food/system/files/2022-01/ad_control-measures_hapai_chrono_2022_map_1.pdf

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]