Comunicarea Comisiei Europene privind planul de urgență în perioade de criză

Vineri, 12 noiembrie, Comisia Europeană (CE) a publicat „Comunicarea privind Planul de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în perioade de criză”.

Inițiativa este una dintre acțiunile prevăzute de Strategia „Farm to Fork” privind pandemia  COVID-19.

Responsabilitățile sunt delegate către Agricultură și Dezvoltare Rurală, Afaceri Maritime și Pescuit și Sănătate și Siguranța Alimentară.

Comunicarea recunoaște rezistența generală a lanțului de aprovizionare cu alimente al UE în timpul pandemiei, identifică deficiențele existente și propune acțiuni.

Pentru a face acest lucru posibil, Comisia va institui un mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză pentru securitatea alimentară (EFSCM).

Mai jos, câteva dintre caracteristicile EFSCM propuse:

  • Componență: reprezentanți ai statelor membre (câte o Autoritate unică/stat). Părțile interesate vor fi invitate.
  • Principii de urmat:

1) Coordonează elaborarea de recomandări pentru abordarea crizelor și asistă Comisia în pregătirea inițiativelor de politică de criză, dacă este necesar;

2) Cooperarea cu actorii privați, pentru a facilita un răspuns coordonat atât din partea sectorului public, cât și a celui privat.

  • Întâlnire:

1) Periodic, pentru a spori nivelul de pregătire al UE;

2) În caz de urgență, fără întârziere;

3) Declanșat în cazul unor evenimente sau riscuri excepționale, imprevizibile și la scară largă – fie că sunt endogene sau exogene lanțului de aprovizionare cu alimente – care au potențialul de a amenința aprovizionarea cu alimente sau securitatea alimentară a UE.

  • Acțiuni:

1) Studiu pentru a revizui în continuare vulnerabilitățile și infrastructura critică a lanțului de aprovizionare cu alimente;

2) Tablouri de bord specifice pentru monitorizarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare care le completează pe cele deja existente;

3) Comisia va reflecta asupra potențialului noilor tehnologii în îmbunătățirea pregătirii pentru crize de securitate alimentară.

Copa-Cogeca, vocea fermierilor și a cooperativelor, a salutat inițiativa și se pregătește să contribuie cu expertiza ei – subliniind în același timp provocările și incertitudinile în curs legate de strategia Farm to Fork.

Comunicarea va fi prezentată de Comisie la reuniunea de astăzi a Consiliului Agricultură și Pescuit.

Ultimele articole adaugate

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]