Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene.

Miniștrii agriculturii europeni vor examina propunerea Germaniei din Consiliul informal Agrifish.

Danemarca a introdus prima etichetă pentru bunăstarea animalelor în anul 2017, inițial doar pentru carne de porc. Rapid, eticheta a fost extinsă la carnea de pasăre,  vită, vițel și produse lactate.

Astăzi, în jur de 1.000 de fermieri produc  alimente acreditate cu eticheta de bunăstare.

Ministrul agriculturii din Danemarca, Mogens Jensen, a cerut Comisiei Europene să îndeplinească angajamentul luat în strategia Farm to Fork, de a  îmbunătăți regulile comunitare privind bunăstarea animalelor, adăugând că Comisia ar trebui să vină  cu o propunere concretă pentru o etichetă de bunăstare a animalelor – cât mai curând posibil.

Intenția etichetei daneze este de a îmbunătăți bunăstarea animalelor a cât mai multor porci și pui de carne. Eticheta privind bunăstarea animalelor permite consumatorilor să identifice ce produse îndeplinesc cerințele pentru o bună bunăstare a animalelor. Prin selectarea produselor cu bunăstare animală mai bună la un cost puțin mai ridicat, consumatorul contribuie la asigurarea producerii unui număr mai mare de animale în condiții îmbunătățite. Este bunăstarea animalelor conduse de piață, un concept interesant care se dorește a fi implementat la nivel european, în strategia Farm to Fork.

Eticheta privind bunăstarea animalelor se bazează pe cerințele centrale selectate de experții în bunăstarea animalelor. Aceste cerințe de bază îndeplinesc condiții care depășesc cu mult cerințele legale actuale:

Eticheta de bunăstare a animalelor are trei  niveluri, cu cerințe crescătoare de bunăstare a animalelor. Cerințele mai stricte duc la costuri și la prețuri mai mari – aceasta înseamnă că vor exista produse etichetate pentru toate buzunarele și preferințele fiecărei grupe de consumatori.

Mai jos, etichetele pe bunăstare utilizate pentru porci și puiul broiler:

Ultimele articole adaugate

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]