Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene.
Miniștrii agriculturii europeni vor examina propunerea Germaniei din Consiliul informal Agrifish.
Danemarca a introdus prima etichetă pentru bunăstarea animalelor în anul 2017, inițial doar pentru carne de porc. Rapid, eticheta a fost extinsă la carnea de pasăre, vită, vițel și produse lactate.
Astăzi, în jur de 1.000 de fermieri produc alimente acreditate cu eticheta de bunăstare.
Ministrul agriculturii din Danemarca, Mogens Jensen, a cerut Comisiei Europene să îndeplinească angajamentul luat în strategia Farm to Fork, de a îmbunătăți regulile comunitare privind bunăstarea animalelor, adăugând că Comisia ar trebui să vină cu o propunere concretă pentru o etichetă de bunăstare a animalelor – cât mai curând posibil.
Intenția etichetei daneze este de a îmbunătăți bunăstarea animalelor a cât mai multor porci și pui de carne. Eticheta privind bunăstarea animalelor permite consumatorilor să identifice ce produse îndeplinesc cerințele pentru o bună bunăstare a animalelor. Prin selectarea produselor cu bunăstare animală mai bună la un cost puțin mai ridicat, consumatorul contribuie la asigurarea producerii unui număr mai mare de animale în condiții îmbunătățite. Este bunăstarea animalelor conduse de piață, un concept interesant care se dorește a fi implementat la nivel european, în strategia Farm to Fork.
Eticheta privind bunăstarea animalelor se bazează pe cerințele centrale selectate de experții în bunăstarea animalelor. Aceste cerințe de bază îndeplinesc condiții care depășesc cu mult cerințele legale actuale:
Eticheta de bunăstare a animalelor are trei niveluri, cu cerințe crescătoare de bunăstare a animalelor. Cerințele mai stricte duc la costuri și la prețuri mai mari – aceasta înseamnă că vor exista produse etichetate pentru toate buzunarele și preferințele fiecărei grupe de consumatori.
Mai jos, etichetele pe bunăstare utilizate pentru porci și puiul broiler: