Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  de câțiva ani, afectând 18 state membre.

Investigațiile epidemiologice, microbiologice și de urmărire a alimentelor au legat cazurile pozitive de consumul de ouă provenind din fermele de găini ouătoare ale unui consorțiu polonez.

O anchetă națională din Marea Britanie, a identificat legături epidemiologice între unele cazuri și consumul de ouă de masă sau produse din ouă cu origine în Polonia.

În ciuda măsurilor de control puse în aplicare, fermele consorțiului polonez au fost pozitive doi ani la rând, în 2018 și 2019, cu tulpini de focar, ceea ce sugerează o contaminare persistentă.

Riscul este prezent în continuare încă și, din moment ce nu a fost furnizată nicio dovadă că sursa de contaminare a fost eliminată, este de așteptat să apară noi focare.

La sfârșitul lunii ianuarie, Bulgaria a blocat 37.150 kg pui grill și 12.900 kg copane, controlate în direcția Samonella patogenă și diagnosticate pozitiv în laborator.

Statul membru a demarat un program de controale întărite pentru carnea de pasăre și produse din pasăre, cu proveniență Polonia dat fiind riscul major pentru consumatori.

În perioada 1 iulie – 3 august 2020, au fost notificate în sistemul  European RASFF, 27 de alerte serioase pentru carne de pasăre și produse din pasăre cu Salmonella patogenă, dintre care 52% sunt cu origine în Polonia.

Ultimele două alerte  raportate de Bulgaria – țară care face în continuare controale la destinație – sunt din data de 7 și 30 iulie, incluzând și carne pasăre separată mecanic congelată, pe lângă piept și pulpe, din care au fost livrate cantități și în Olanda, Slovacia.

La jumătatea lunii mai, serviciile veterinare române anunțau sechestrarea oficială a unei cantități de 21 tone carne pasăre de proveniență poloneză, pozitivă la Salmonella patogenă.

De atunci, nu au mai fost notificate alerte.

Ca urmare, A.C.E.B.O.P a solicitat rezultatul analizelor de laborator, județele controlate la destinație în direcția Salmonella – mai ales la achizițiile din Polonia și Ungaria – deoarece există suspiciunea și supărarea producătorilor autohtoni de carne de pasăre că se preferă achizițiile comunitare la limita valabilității, de o calitate necontrolată, în detrimentul producției proaspete interne.

Există mari suspiciuni și privind prețul de intrare în România al cărnii din Polonia, la o raportare Eurostat de aprox. 9,25 Ron pe kg greutate carcasă, prețul la “mâna a doua” la puiul grill polonez distribuit la noi  este de aprox. 4.11 Ron, fapt care crează concurență neloială și sufocă producătorul român, deja grav afectat de epidemie.

Ultimele articole adaugate

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]