Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  de câțiva ani, afectând 18 state membre.

Investigațiile epidemiologice, microbiologice și de urmărire a alimentelor au legat cazurile pozitive de consumul de ouă provenind din fermele de găini ouătoare ale unui consorțiu polonez.

O anchetă națională din Marea Britanie, a identificat legături epidemiologice între unele cazuri și consumul de ouă de masă sau produse din ouă cu origine în Polonia.

În ciuda măsurilor de control puse în aplicare, fermele consorțiului polonez au fost pozitive doi ani la rând, în 2018 și 2019, cu tulpini de focar, ceea ce sugerează o contaminare persistentă.

Riscul este prezent în continuare încă și, din moment ce nu a fost furnizată nicio dovadă că sursa de contaminare a fost eliminată, este de așteptat să apară noi focare.

La sfârșitul lunii ianuarie, Bulgaria a blocat 37.150 kg pui grill și 12.900 kg copane, controlate în direcția Samonella patogenă și diagnosticate pozitiv în laborator.

Statul membru a demarat un program de controale întărite pentru carnea de pasăre și produse din pasăre, cu proveniență Polonia dat fiind riscul major pentru consumatori.

În perioada 1 iulie – 3 august 2020, au fost notificate în sistemul  European RASFF, 27 de alerte serioase pentru carne de pasăre și produse din pasăre cu Salmonella patogenă, dintre care 52% sunt cu origine în Polonia.

Ultimele două alerte  raportate de Bulgaria – țară care face în continuare controale la destinație – sunt din data de 7 și 30 iulie, incluzând și carne pasăre separată mecanic congelată, pe lângă piept și pulpe, din care au fost livrate cantități și în Olanda, Slovacia.

La jumătatea lunii mai, serviciile veterinare române anunțau sechestrarea oficială a unei cantități de 21 tone carne pasăre de proveniență poloneză, pozitivă la Salmonella patogenă.

De atunci, nu au mai fost notificate alerte.

Ca urmare, A.C.E.B.O.P a solicitat rezultatul analizelor de laborator, județele controlate la destinație în direcția Salmonella – mai ales la achizițiile din Polonia și Ungaria – deoarece există suspiciunea și supărarea producătorilor autohtoni de carne de pasăre că se preferă achizițiile comunitare la limita valabilității, de o calitate necontrolată, în detrimentul producției proaspete interne.

Există mari suspiciuni și privind prețul de intrare în România al cărnii din Polonia, la o raportare Eurostat de aprox. 9,25 Ron pe kg greutate carcasă, prețul la “mâna a doua” la puiul grill polonez distribuit la noi  este de aprox. 4.11 Ron, fapt care crează concurență neloială și sufocă producătorul român, deja grav afectat de epidemie.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]