Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  de câțiva ani, afectând 18 state membre.

Investigațiile epidemiologice, microbiologice și de urmărire a alimentelor au legat cazurile pozitive de consumul de ouă provenind din fermele de găini ouătoare ale unui consorțiu polonez.

O anchetă națională din Marea Britanie, a identificat legături epidemiologice între unele cazuri și consumul de ouă de masă sau produse din ouă cu origine în Polonia.

În ciuda măsurilor de control puse în aplicare, fermele consorțiului polonez au fost pozitive doi ani la rând, în 2018 și 2019, cu tulpini de focar, ceea ce sugerează o contaminare persistentă.

Riscul este prezent în continuare încă și, din moment ce nu a fost furnizată nicio dovadă că sursa de contaminare a fost eliminată, este de așteptat să apară noi focare.

La sfârșitul lunii ianuarie, Bulgaria a blocat 37.150 kg pui grill și 12.900 kg copane, controlate în direcția Samonella patogenă și diagnosticate pozitiv în laborator.

Statul membru a demarat un program de controale întărite pentru carnea de pasăre și produse din pasăre, cu proveniență Polonia dat fiind riscul major pentru consumatori.

În perioada 1 iulie – 3 august 2020, au fost notificate în sistemul  European RASFF, 27 de alerte serioase pentru carne de pasăre și produse din pasăre cu Salmonella patogenă, dintre care 52% sunt cu origine în Polonia.

Ultimele două alerte  raportate de Bulgaria – țară care face în continuare controale la destinație – sunt din data de 7 și 30 iulie, incluzând și carne pasăre separată mecanic congelată, pe lângă piept și pulpe, din care au fost livrate cantități și în Olanda, Slovacia.

La jumătatea lunii mai, serviciile veterinare române anunțau sechestrarea oficială a unei cantități de 21 tone carne pasăre de proveniență poloneză, pozitivă la Salmonella patogenă.

De atunci, nu au mai fost notificate alerte.

Ca urmare, A.C.E.B.O.P a solicitat rezultatul analizelor de laborator, județele controlate la destinație în direcția Salmonella – mai ales la achizițiile din Polonia și Ungaria – deoarece există suspiciunea și supărarea producătorilor autohtoni de carne de pasăre că se preferă achizițiile comunitare la limita valabilității, de o calitate necontrolată, în detrimentul producției proaspete interne.

Există mari suspiciuni și privind prețul de intrare în România al cărnii din Polonia, la o raportare Eurostat de aprox. 9,25 Ron pe kg greutate carcasă, prețul la “mâna a doua” la puiul grill polonez distribuit la noi  este de aprox. 4.11 Ron, fapt care crează concurență neloială și sufocă producătorul român, deja grav afectat de epidemie.

Ultimele articole adaugate

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]