PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor Agricole Comune (PAC).

Statele membre vor fi acum responsabile direct de PAC – proiectarea, implementarea și evaluarea acesteia – permițând o abordare mai flexibilă și orientată.

Prin aceste planuri, țările vor prezenta modul în care intenționează să îndeplinească cele 9 obiective la nivelul UE, folosind instrumente PAC, răspunzând în același timp nevoilor specifice ale fermierilor și comunităților rurale.

În acest fel, Comisia își propune să simplifice și să modernizeze PAC, mutând accentul de la respectarea normelor către rezultate și performanță.

Procesul elaborării unui plan strategic începe cu doi pași.

În primul rând, o analiză SWOT (o evaluare a punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunităților și a amenințărilor) pe baza unei evaluări și a prioritizării nevoilor. Este obligatoriu un feedback de la părțile interesate, prin diferite mecanisme.

În al doilea rând, trebuie ales un evaluator ex-ante care este obligat să evalueze  nevoile, inclusiv procedurile utilizate pentru implicarea părților interesate.

În prezent, statele membre sunt supuse acestui proces și urmează să transmită la Bruxelles proiectele de planuri strategice până la sfârșitul anului 2020. Aceste planuri urmează să fie prezentate pe parcursul anului 2021 și, în principiu, vor fi puse în aplicare începând cu 2022.

Ultimele articole adaugate

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]