Statistică bovine și ovine

Comerț bovine

În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre abatorizare imediată 24.363 capete, dintre care mai bine de 14.000 capete spre Arabia Saudită și aprox. câte 2000 capete spre Kosovo și Liban. Alte state terțe au importat un număr mic de capete din România, de la 75 (Albania) la 1103 (Iran).

La carne, în primele trei luni ale anului, au fost comercializate spre alte state din  UE 1502 tone de carne și organe bovine, în creștere față de 2019.

Din punct de vedere al prețului în săptămâna 28, la vițeii de categorie lapte până în 4 săptămâni, România a raportat o medie de 65.33 euro/cap, mult sub prețul mediu de vânzare european, de 88.40 euro/cap.

În topul prețului de vânzare se află Irlanda (152.92 euro/cap) și Austria (146.36 euro/cap).

La vițeii de carne până în 4 săptămâni, România a comercializat peste prețul mediu european –  286.98 euro/cap, la o medie europeană de 211.99 euro/cap, cele mai bune prețuri înregistrând Belgia (305.28 euro/cap) și Austria (391.27 euro/cap).

Comerț ovine

Într-o perioadă de scădere a abatorizării europene la ovine (-3.4%), România a crescut, în primul trimestru 2020 față de aceeași perioadă de referință din 2019, cu 2.3%, ajungând la 41.500 tone, în timp ce Spania a scăzut cu 7% și Grecia cu 3.9%. Bulgaria este în topul scăderii abatorizării, cu 56%.

În primul trimestru 2020, singurele state membre cu creștere pe sectorul de abatorizare ovine, au fost Olanda (+24.9%), Irlanda (+3.9%) și România (+2.3%).

Pe plan comunitar, exportul de miei a crescut față de primul trimestru din 2019: 568.000 capete, față de 368.000 capete în 2019. La ovinele adulte, situația exporturilor în viu este aproximativ stabilă, respectiv 757.000 capete, față de 752.000 în ianuarie-martie 2019.

România a înregistrat o scădere normală la exportul în viu odată cu creșterea comerțului cu carcasă – produs cu valoare adăugată, care a făcut ca și profitul să fie superior.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]