Statistică bovine și ovine

Comerț bovine

În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre abatorizare imediată 24.363 capete, dintre care mai bine de 14.000 capete spre Arabia Saudită și aprox. câte 2000 capete spre Kosovo și Liban. Alte state terțe au importat un număr mic de capete din România, de la 75 (Albania) la 1103 (Iran).

La carne, în primele trei luni ale anului, au fost comercializate spre alte state din  UE 1502 tone de carne și organe bovine, în creștere față de 2019.

Din punct de vedere al prețului în săptămâna 28, la vițeii de categorie lapte până în 4 săptămâni, România a raportat o medie de 65.33 euro/cap, mult sub prețul mediu de vânzare european, de 88.40 euro/cap.

În topul prețului de vânzare se află Irlanda (152.92 euro/cap) și Austria (146.36 euro/cap).

La vițeii de carne până în 4 săptămâni, România a comercializat peste prețul mediu european –  286.98 euro/cap, la o medie europeană de 211.99 euro/cap, cele mai bune prețuri înregistrând Belgia (305.28 euro/cap) și Austria (391.27 euro/cap).

Comerț ovine

Într-o perioadă de scădere a abatorizării europene la ovine (-3.4%), România a crescut, în primul trimestru 2020 față de aceeași perioadă de referință din 2019, cu 2.3%, ajungând la 41.500 tone, în timp ce Spania a scăzut cu 7% și Grecia cu 3.9%. Bulgaria este în topul scăderii abatorizării, cu 56%.

În primul trimestru 2020, singurele state membre cu creștere pe sectorul de abatorizare ovine, au fost Olanda (+24.9%), Irlanda (+3.9%) și România (+2.3%).

Pe plan comunitar, exportul de miei a crescut față de primul trimestru din 2019: 568.000 capete, față de 368.000 capete în 2019. La ovinele adulte, situația exporturilor în viu este aproximativ stabilă, respectiv 757.000 capete, față de 752.000 în ianuarie-martie 2019.

România a înregistrat o scădere normală la exportul în viu odată cu creșterea comerțului cu carcasă – produs cu valoare adăugată, care a făcut ca și profitul să fie superior.

Ultimele articole adaugate

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]