Statistică bovine și ovine

Comerț bovine

În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre abatorizare imediată 24.363 capete, dintre care mai bine de 14.000 capete spre Arabia Saudită și aprox. câte 2000 capete spre Kosovo și Liban. Alte state terțe au importat un număr mic de capete din România, de la 75 (Albania) la 1103 (Iran).

La carne, în primele trei luni ale anului, au fost comercializate spre alte state din  UE 1502 tone de carne și organe bovine, în creștere față de 2019.

Din punct de vedere al prețului în săptămâna 28, la vițeii de categorie lapte până în 4 săptămâni, România a raportat o medie de 65.33 euro/cap, mult sub prețul mediu de vânzare european, de 88.40 euro/cap.

În topul prețului de vânzare se află Irlanda (152.92 euro/cap) și Austria (146.36 euro/cap).

La vițeii de carne până în 4 săptămâni, România a comercializat peste prețul mediu european –  286.98 euro/cap, la o medie europeană de 211.99 euro/cap, cele mai bune prețuri înregistrând Belgia (305.28 euro/cap) și Austria (391.27 euro/cap).

Comerț ovine

Într-o perioadă de scădere a abatorizării europene la ovine (-3.4%), România a crescut, în primul trimestru 2020 față de aceeași perioadă de referință din 2019, cu 2.3%, ajungând la 41.500 tone, în timp ce Spania a scăzut cu 7% și Grecia cu 3.9%. Bulgaria este în topul scăderii abatorizării, cu 56%.

În primul trimestru 2020, singurele state membre cu creștere pe sectorul de abatorizare ovine, au fost Olanda (+24.9%), Irlanda (+3.9%) și România (+2.3%).

Pe plan comunitar, exportul de miei a crescut față de primul trimestru din 2019: 568.000 capete, față de 368.000 capete în 2019. La ovinele adulte, situația exporturilor în viu este aproximativ stabilă, respectiv 757.000 capete, față de 752.000 în ianuarie-martie 2019.

România a înregistrat o scădere normală la exportul în viu odată cu creșterea comerțului cu carcasă – produs cu valoare adăugată, care a făcut ca și profitul să fie superior.

Ultimele articole adaugate

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]