Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 de localități – în data de 20.07.2020. Efectivele ucise au ajuns la 512.717 în exploatațiile comerciale și 110.574 în gospodării.

Comparativ cu porcul domestic, numărul mistreților uciși și morți este de 3839 capete, din care doar 375 în exploatații private – deși virusul a fost depistat în fonduri de vânătoare din 39 de județe.

Acțiunile pentru lichidarea bolii din mediul silvatic sunt insuficiente, PPA fiind intreținută de circulația prin păduri și de răspândire a virusului către gospodării.

Regulile de biosecuritate bine aplicate au făcut ca exploatațiile comerciale afectate să fie puține. Implementarea unor reguli de igienă, biosecuritate în gospodării, vor duce la o mai bună protecție a acestora și, treptat, la eradicarea bolii – care totuși nu va fi posibilă fără lichidarea sursei de virus, mistrețul din mediul silvatic.

Continuăm să achiziționăm purcei pentru creștere din spațiul comunitar, săptămâna trecută la prețul de bursă de 45.1 euro/cap, preț cu 20% mai mic față de aceeași perioadă din 2019.

Prețul la carcasa de porc a urcat din săptămâna 4 până în săptămâna 8, menținându-se în platou două săptămâni. A urmat o perioadă de cădere bruscă – până în 17 iulie – de la 182,8 euro/100 kg greutate carcasă în săptămâna 10, la 154,2 euro (Clasa E)/100 kg greutate carcasă și 159,2 euro la clasa S.

Abatorizarea este și ea în declin. România a scăzut, față de aceeași perioadă din 2019, cu 14,7%, ajungând al treilea stat European în cădere, după Bulgaria (-25%) și Italia (- 15,5%).

Epidemia de Covid-19, văzută ca una dintre cauzele declinului sectorului de porc prin închiderea HORECA, își întărește efectul dezastruos prin apariția de cazuri în abatoare, unități de tranșare, ferme, care sunt nevoite să închidă porțile.

Greu de imaginat cum și când își va reveni filiera porcului românesc.

În situația actuală, depozitarea privată a cărnii de porc ca măsură de piață, este tardivă.

Numai măsurile directe de sprijin ar putea reinventa sistemul de creștere a porcului românesc, alături de dezvoltarea rapidă și susținută financiar a fermelor de reproducție.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]