Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 de localități – în data de 20.07.2020. Efectivele ucise au ajuns la 512.717 în exploatațiile comerciale și 110.574 în gospodării.

Comparativ cu porcul domestic, numărul mistreților uciși și morți este de 3839 capete, din care doar 375 în exploatații private – deși virusul a fost depistat în fonduri de vânătoare din 39 de județe.

Acțiunile pentru lichidarea bolii din mediul silvatic sunt insuficiente, PPA fiind intreținută de circulația prin păduri și de răspândire a virusului către gospodării.

Regulile de biosecuritate bine aplicate au făcut ca exploatațiile comerciale afectate să fie puține. Implementarea unor reguli de igienă, biosecuritate în gospodării, vor duce la o mai bună protecție a acestora și, treptat, la eradicarea bolii – care totuși nu va fi posibilă fără lichidarea sursei de virus, mistrețul din mediul silvatic.

Continuăm să achiziționăm purcei pentru creștere din spațiul comunitar, săptămâna trecută la prețul de bursă de 45.1 euro/cap, preț cu 20% mai mic față de aceeași perioadă din 2019.

Prețul la carcasa de porc a urcat din săptămâna 4 până în săptămâna 8, menținându-se în platou două săptămâni. A urmat o perioadă de cădere bruscă – până în 17 iulie – de la 182,8 euro/100 kg greutate carcasă în săptămâna 10, la 154,2 euro (Clasa E)/100 kg greutate carcasă și 159,2 euro la clasa S.

Abatorizarea este și ea în declin. România a scăzut, față de aceeași perioadă din 2019, cu 14,7%, ajungând al treilea stat European în cădere, după Bulgaria (-25%) și Italia (- 15,5%).

Epidemia de Covid-19, văzută ca una dintre cauzele declinului sectorului de porc prin închiderea HORECA, își întărește efectul dezastruos prin apariția de cazuri în abatoare, unități de tranșare, ferme, care sunt nevoite să închidă porțile.

Greu de imaginat cum și când își va reveni filiera porcului românesc.

În situația actuală, depozitarea privată a cărnii de porc ca măsură de piață, este tardivă.

Numai măsurile directe de sprijin ar putea reinventa sistemul de creștere a porcului românesc, alături de dezvoltarea rapidă și susținută financiar a fermelor de reproducție.

Ultimele articole adaugate

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]