Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 de localități – în data de 20.07.2020. Efectivele ucise au ajuns la 512.717 în exploatațiile comerciale și 110.574 în gospodării.

Comparativ cu porcul domestic, numărul mistreților uciși și morți este de 3839 capete, din care doar 375 în exploatații private – deși virusul a fost depistat în fonduri de vânătoare din 39 de județe.

Acțiunile pentru lichidarea bolii din mediul silvatic sunt insuficiente, PPA fiind intreținută de circulația prin păduri și de răspândire a virusului către gospodării.

Regulile de biosecuritate bine aplicate au făcut ca exploatațiile comerciale afectate să fie puține. Implementarea unor reguli de igienă, biosecuritate în gospodării, vor duce la o mai bună protecție a acestora și, treptat, la eradicarea bolii – care totuși nu va fi posibilă fără lichidarea sursei de virus, mistrețul din mediul silvatic.

Continuăm să achiziționăm purcei pentru creștere din spațiul comunitar, săptămâna trecută la prețul de bursă de 45.1 euro/cap, preț cu 20% mai mic față de aceeași perioadă din 2019.

Prețul la carcasa de porc a urcat din săptămâna 4 până în săptămâna 8, menținându-se în platou două săptămâni. A urmat o perioadă de cădere bruscă – până în 17 iulie – de la 182,8 euro/100 kg greutate carcasă în săptămâna 10, la 154,2 euro (Clasa E)/100 kg greutate carcasă și 159,2 euro la clasa S.

Abatorizarea este și ea în declin. România a scăzut, față de aceeași perioadă din 2019, cu 14,7%, ajungând al treilea stat European în cădere, după Bulgaria (-25%) și Italia (- 15,5%).

Epidemia de Covid-19, văzută ca una dintre cauzele declinului sectorului de porc prin închiderea HORECA, își întărește efectul dezastruos prin apariția de cazuri în abatoare, unități de tranșare, ferme, care sunt nevoite să închidă porțile.

Greu de imaginat cum și când își va reveni filiera porcului românesc.

În situația actuală, depozitarea privată a cărnii de porc ca măsură de piață, este tardivă.

Numai măsurile directe de sprijin ar putea reinventa sistemul de creștere a porcului românesc, alături de dezvoltarea rapidă și susținută financiar a fermelor de reproducție.

Ultimele articole adaugate

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]