Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP, AFR, AFISS și ACSAMB către Președintele României

“Legea mirosului”- respectiv modificarea OUG 195/2005, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în data de 17.06.2020, și urmează să fie înaintată, spre promulgare, Președintelui României.

În forma votată, Legea mirosurilor generează probleme importante pentru crescătorul român de animale,  industria cărnii, indiferent de dimensiunea instalațiilor.

Deși în motivare s-a speculat mult pe seama unui presupus ”vid legislativ” care ar împiedica Garda de Mediu să-i sancționeze pe poluatori, legislația națională de mediu, conformă cu standardele UE în domeniu, asigură cadrul necesar pentru monitorizarea și, după caz, sancționarea poluatorilor olfactivi. Autoritățile  de implementare sunt, în mod firesc, Agențiile de Mediu județene, Apele Române, Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Cunoaștem fermieri care au fost sancționați de Garda de Mediu – iar cuantumul amenzilor este impresionant.

Fermierii mari posedă autorizații integrate de mediu, efectul grav al acestor modificări va fi suportat de fermierul mic, cu trei-cinci vaci de lapte, câteva oi și purcei. Acești fermieri care astăzi nu sunt obligați să posede autorizație, vor fi aruncați în hățișul documentelor și vor fi nevoiți să renunțe, putând fi închiși ca activitate în orice moment.

Prin modificările introduse în noua Lege a mirosurilor, apare riscul subiectivismului în implementarea prevederilor acesteia, se dă liber la abuzuri, atât a primarilor în funcție, cât și a candidaților la primării, care deja se întrec în spațiul public cu promisiuni de închidere a fermelor mici, cu câteva vaci de lapte.

Modificările propuse nu aduc aduc nimic benefic și afectează în schimb sute de mii de crescători mici.

Șeptelul României a scăzut extrem de mult, aceste modificări nu vor face altceva decât să dea liber la abuzuri și să sperie și puținii crescători care au mai rămas.

Dacă până acum decizia se lua pe baza dezbaterilor publice, cu cetățenii comunei și primarul lor, în varianta adoptată și mai ales prin modificarea Articolelor 70, 72, 96 ale OUG Nr. 195/2005, se creează posibilitatea de respingere directă de către primar a activității unui fermier, se condiționează eliberarea certificatului de urbanism de Planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Există riscul ca, din diverse motive, răfuieli politice – care nu țin neapărat de disconfortul olfactiv, primarii să respingă solicitările, deși  nu are capacitatea tehnică de a decide.

Conectați la provocările cu care se confruntă producătorii români și la preocupările acestora de a răspunde în integralitate cerințelor normative care le definesc activitatea, dorim să aducem în atenție faptul că, pentru obținerea unei autorizații integrate de mediu, fermierul  trece prin avizări multiple.

De la Administrația Bazinală Regională, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară, plătește studii de impact: asupra sănătății cetățenilor, a mediului  și apelor. Apoi finanțează implementarea tuturor concluziilor din aceste studii, de la bataluri, lagune, analize de apă și sol, curenți de aer, mirosuri – respectiv analize pentru emisiile de hidrogen sulfurat și amoniac.

Ca să împrăștie dejecțiile pe câmp, trebuie să se conformeze unui program stabilit de Agenția de mediu. Eventualele încălcări ale planurilor de gestionare a dejecțiilor sunt detectate prin analizele de sol și sancționate de către Garda de Mediu. Au fost situații în care, pe lângă amenzile enorme, s-a decis suspendarea activității fermei, chiar și cu animale înăuntru!

În practica europeană, întâlnim exemple care ar fi drastic sancționate dacă s-ar aplica Legea mirosurilor recent votată! Francezii cresc porci în aer liber și câmpuri întregi miros a gunoi de grajd, cu care se face fertilizarea solului. Britanicii cresc peste 40% din scroafe în aer liber, ca să nu fie stresate, Polonia a renunțat anul trecut la aplicarea legii mirosului, care era în detrimentul crescătorilor de animale.

Nu în ultimul rând, menționăm faptul că Proiectul legislativ în discuție nu a trecut prin Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților care să antreneze un grup de lucru și dialog cu organizațiile de profil,  considerăm că Proiectul ar trebui întors, să fie discutat cu fermierii.

Pentru a nu ieși din ”normalul” european și constituționalitate, ne exprimăm convingerea că Președintele României va analiza cu maximă atenție textul legislativ și îl va întoarce în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților sau îl va respinge, cu argumente multiple, de la detaliile  tehnice, juridice, până la cele pragmatice, ce țin de imposibilitatea stabilirii ulterioare de norme de aplicare.

Ne exprimăm speranța că, în loc să gireze un abuz legislativ, Președintele românilor va insista pe sprijinul și stimulentele financiare care le pot fi acordate fermierilor, pentru a întări agricultura, zootehnia românească și industria autohtonă de procesare a cărnii.   

Cu deosebită considerație,

În numele

Asociației Fermierilor din România (AFR) – președinte Adrian Rădulescu

Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) – președinte Larisa Ene

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtohne Mangalița și Bazna (ACSAMB)

Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P),

semnează președinte Dr. Mary Pană.

Ultimele articole adaugate

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]