Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP, AFR, AFISS și ACSAMB către Președintele României

“Legea mirosului”- respectiv modificarea OUG 195/2005, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în data de 17.06.2020, și urmează să fie înaintată, spre promulgare, Președintelui României.

În forma votată, Legea mirosurilor generează probleme importante pentru crescătorul român de animale,  industria cărnii, indiferent de dimensiunea instalațiilor.

Deși în motivare s-a speculat mult pe seama unui presupus ”vid legislativ” care ar împiedica Garda de Mediu să-i sancționeze pe poluatori, legislația națională de mediu, conformă cu standardele UE în domeniu, asigură cadrul necesar pentru monitorizarea și, după caz, sancționarea poluatorilor olfactivi. Autoritățile  de implementare sunt, în mod firesc, Agențiile de Mediu județene, Apele Române, Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Cunoaștem fermieri care au fost sancționați de Garda de Mediu – iar cuantumul amenzilor este impresionant.

Fermierii mari posedă autorizații integrate de mediu, efectul grav al acestor modificări va fi suportat de fermierul mic, cu trei-cinci vaci de lapte, câteva oi și purcei. Acești fermieri care astăzi nu sunt obligați să posede autorizație, vor fi aruncați în hățișul documentelor și vor fi nevoiți să renunțe, putând fi închiși ca activitate în orice moment.

Prin modificările introduse în noua Lege a mirosurilor, apare riscul subiectivismului în implementarea prevederilor acesteia, se dă liber la abuzuri, atât a primarilor în funcție, cât și a candidaților la primării, care deja se întrec în spațiul public cu promisiuni de închidere a fermelor mici, cu câteva vaci de lapte.

Modificările propuse nu aduc aduc nimic benefic și afectează în schimb sute de mii de crescători mici.

Șeptelul României a scăzut extrem de mult, aceste modificări nu vor face altceva decât să dea liber la abuzuri și să sperie și puținii crescători care au mai rămas.

Dacă până acum decizia se lua pe baza dezbaterilor publice, cu cetățenii comunei și primarul lor, în varianta adoptată și mai ales prin modificarea Articolelor 70, 72, 96 ale OUG Nr. 195/2005, se creează posibilitatea de respingere directă de către primar a activității unui fermier, se condiționează eliberarea certificatului de urbanism de Planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Există riscul ca, din diverse motive, răfuieli politice – care nu țin neapărat de disconfortul olfactiv, primarii să respingă solicitările, deși  nu are capacitatea tehnică de a decide.

Conectați la provocările cu care se confruntă producătorii români și la preocupările acestora de a răspunde în integralitate cerințelor normative care le definesc activitatea, dorim să aducem în atenție faptul că, pentru obținerea unei autorizații integrate de mediu, fermierul  trece prin avizări multiple.

De la Administrația Bazinală Regională, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară, plătește studii de impact: asupra sănătății cetățenilor, a mediului  și apelor. Apoi finanțează implementarea tuturor concluziilor din aceste studii, de la bataluri, lagune, analize de apă și sol, curenți de aer, mirosuri – respectiv analize pentru emisiile de hidrogen sulfurat și amoniac.

Ca să împrăștie dejecțiile pe câmp, trebuie să se conformeze unui program stabilit de Agenția de mediu. Eventualele încălcări ale planurilor de gestionare a dejecțiilor sunt detectate prin analizele de sol și sancționate de către Garda de Mediu. Au fost situații în care, pe lângă amenzile enorme, s-a decis suspendarea activității fermei, chiar și cu animale înăuntru!

În practica europeană, întâlnim exemple care ar fi drastic sancționate dacă s-ar aplica Legea mirosurilor recent votată! Francezii cresc porci în aer liber și câmpuri întregi miros a gunoi de grajd, cu care se face fertilizarea solului. Britanicii cresc peste 40% din scroafe în aer liber, ca să nu fie stresate, Polonia a renunțat anul trecut la aplicarea legii mirosului, care era în detrimentul crescătorilor de animale.

Nu în ultimul rând, menționăm faptul că Proiectul legislativ în discuție nu a trecut prin Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților care să antreneze un grup de lucru și dialog cu organizațiile de profil,  considerăm că Proiectul ar trebui întors, să fie discutat cu fermierii.

Pentru a nu ieși din ”normalul” european și constituționalitate, ne exprimăm convingerea că Președintele României va analiza cu maximă atenție textul legislativ și îl va întoarce în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților sau îl va respinge, cu argumente multiple, de la detaliile  tehnice, juridice, până la cele pragmatice, ce țin de imposibilitatea stabilirii ulterioare de norme de aplicare.

Ne exprimăm speranța că, în loc să gireze un abuz legislativ, Președintele românilor va insista pe sprijinul și stimulentele financiare care le pot fi acordate fermierilor, pentru a întări agricultura, zootehnia românească și industria autohtonă de procesare a cărnii.   

Cu deosebită considerație,

În numele

Asociației Fermierilor din România (AFR) – președinte Adrian Rădulescu

Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) – președinte Larisa Ene

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtohne Mangalița și Bazna (ACSAMB)

Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P),

semnează președinte Dr. Mary Pană.

Ultimele articole adaugate

Mary Pană, ACEBOP: Statul român a pierdut 90 de milioane euro!

Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care […]

China interzice comerțul cu carne de porc din Germania

China a publicat documentul oficial de interzicere a comerțului cu carne de porc, mistreț și produsele lor cu Germania, ca […]

Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului. Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate […]

AGRIFISH – etichetarea bunăstării animalelor pe carne – 30 august – 01 septembrie

La invitația Julia Klöckner, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat la Koblenz […]

Danemarca oferă expertiză pe eticheta de bunăstare a produselor

Danemarca oferă expertiza sa Germaniei care va propune o etichetă pentru bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene. Miniștrii agriculturii europeni […]

Etichetarea Bunăstării Animalelor – Webinar Organizat De Eurogroup For Animals

Președintele A.C.E.B.O.P., Dr. Mary Pană, va participa în data de 16 septembrie la webinarul „etichetarea produselor de origine animală:  actualizare […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]

Importul de carne de pasăre din Chile

Importul de carne de pasăre din Chile și alertele privind confirmările de calitate inferioară a cărnii de pasăre intrată sau […]

PAC 2021-2027: Planurile naționale strategice

Un obiectiv principal al Comisiei Europene este de a delega mai multe responsabilități statelor membre în planificarea investițiilor și Politicilor […]

Cercetare mediu – schimbări climatice

Un nou raport USDA se concentrează asupra modului în care sistemele agricole sunt afectate de schimbările climatice și enumeră 20 de […]

Situația sectorului de porcine în 20 iulie 2020

Sectorul de creștere a porcinelor este afectat încă masiv de pesta porcină africană (PPA), fiind active 218 focare în 132 […]

Statistică bovine și ovine

Comerț bovine În primele cinci luni ale anului, au plecat spre creștere în țări terțe 18.359 capete (Israel) și spre […]