Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP, AFR, AFISS și ACSAMB către Președintele României

“Legea mirosului”- respectiv modificarea OUG 195/2005, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în data de 17.06.2020, și urmează să fie înaintată, spre promulgare, Președintelui României.

În forma votată, Legea mirosurilor generează probleme importante pentru crescătorul român de animale,  industria cărnii, indiferent de dimensiunea instalațiilor.

Deși în motivare s-a speculat mult pe seama unui presupus ”vid legislativ” care ar împiedica Garda de Mediu să-i sancționeze pe poluatori, legislația națională de mediu, conformă cu standardele UE în domeniu, asigură cadrul necesar pentru monitorizarea și, după caz, sancționarea poluatorilor olfactivi. Autoritățile  de implementare sunt, în mod firesc, Agențiile de Mediu județene, Apele Române, Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Cunoaștem fermieri care au fost sancționați de Garda de Mediu – iar cuantumul amenzilor este impresionant.

Fermierii mari posedă autorizații integrate de mediu, efectul grav al acestor modificări va fi suportat de fermierul mic, cu trei-cinci vaci de lapte, câteva oi și purcei. Acești fermieri care astăzi nu sunt obligați să posede autorizație, vor fi aruncați în hățișul documentelor și vor fi nevoiți să renunțe, putând fi închiși ca activitate în orice moment.

Prin modificările introduse în noua Lege a mirosurilor, apare riscul subiectivismului în implementarea prevederilor acesteia, se dă liber la abuzuri, atât a primarilor în funcție, cât și a candidaților la primării, care deja se întrec în spațiul public cu promisiuni de închidere a fermelor mici, cu câteva vaci de lapte.

Modificările propuse nu aduc aduc nimic benefic și afectează în schimb sute de mii de crescători mici.

Șeptelul României a scăzut extrem de mult, aceste modificări nu vor face altceva decât să dea liber la abuzuri și să sperie și puținii crescători care au mai rămas.

Dacă până acum decizia se lua pe baza dezbaterilor publice, cu cetățenii comunei și primarul lor, în varianta adoptată și mai ales prin modificarea Articolelor 70, 72, 96 ale OUG Nr. 195/2005, se creează posibilitatea de respingere directă de către primar a activității unui fermier, se condiționează eliberarea certificatului de urbanism de Planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Există riscul ca, din diverse motive, răfuieli politice – care nu țin neapărat de disconfortul olfactiv, primarii să respingă solicitările, deși  nu are capacitatea tehnică de a decide.

Conectați la provocările cu care se confruntă producătorii români și la preocupările acestora de a răspunde în integralitate cerințelor normative care le definesc activitatea, dorim să aducem în atenție faptul că, pentru obținerea unei autorizații integrate de mediu, fermierul  trece prin avizări multiple.

De la Administrația Bazinală Regională, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară, plătește studii de impact: asupra sănătății cetățenilor, a mediului  și apelor. Apoi finanțează implementarea tuturor concluziilor din aceste studii, de la bataluri, lagune, analize de apă și sol, curenți de aer, mirosuri – respectiv analize pentru emisiile de hidrogen sulfurat și amoniac.

Ca să împrăștie dejecțiile pe câmp, trebuie să se conformeze unui program stabilit de Agenția de mediu. Eventualele încălcări ale planurilor de gestionare a dejecțiilor sunt detectate prin analizele de sol și sancționate de către Garda de Mediu. Au fost situații în care, pe lângă amenzile enorme, s-a decis suspendarea activității fermei, chiar și cu animale înăuntru!

În practica europeană, întâlnim exemple care ar fi drastic sancționate dacă s-ar aplica Legea mirosurilor recent votată! Francezii cresc porci în aer liber și câmpuri întregi miros a gunoi de grajd, cu care se face fertilizarea solului. Britanicii cresc peste 40% din scroafe în aer liber, ca să nu fie stresate, Polonia a renunțat anul trecut la aplicarea legii mirosului, care era în detrimentul crescătorilor de animale.

Nu în ultimul rând, menționăm faptul că Proiectul legislativ în discuție nu a trecut prin Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților care să antreneze un grup de lucru și dialog cu organizațiile de profil,  considerăm că Proiectul ar trebui întors, să fie discutat cu fermierii.

Pentru a nu ieși din ”normalul” european și constituționalitate, ne exprimăm convingerea că Președintele României va analiza cu maximă atenție textul legislativ și îl va întoarce în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților sau îl va respinge, cu argumente multiple, de la detaliile  tehnice, juridice, până la cele pragmatice, ce țin de imposibilitatea stabilirii ulterioare de norme de aplicare.

Ne exprimăm speranța că, în loc să gireze un abuz legislativ, Președintele românilor va insista pe sprijinul și stimulentele financiare care le pot fi acordate fermierilor, pentru a întări agricultura, zootehnia românească și industria autohtonă de procesare a cărnii.   

Cu deosebită considerație,

În numele

Asociației Fermierilor din România (AFR) – președinte Adrian Rădulescu

Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) – președinte Larisa Ene

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtohne Mangalița și Bazna (ACSAMB)

Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P),

semnează președinte Dr. Mary Pană.

Ultimele articole adaugate

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]