Un instrument cheie pentru asigurarea fluxului de informații care să permită reacția rapidă atunci când sunt detectate riscuri pentru sănătatea publică în lanțul alimentar, este RASFF – sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje.
Creat în 1979, RASFF permite distribuirea informațiilor în mod eficient între membrii săi (autoritățile naționale de siguranță alimentară din statele membre ale UE, Comisia Europeană, EFSA, ESA, Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția) și oferă un serviciu permanent- pentru a se asigura că notificările sunt trimise urgent, primite și au răspuns eficient.
Datorită RASFF, multe riscuri privind siguranța alimentelor au fost evitate, înainte că acestea să fi putut dăuna consumatorilor europeni.
Din dată de 2 aprilie și până în 12 mai 2020, Sistemul de alertă european pentru alimente (RASSF), a înregistrat 38 de alerte serioase alimentare pentru carnea de pasăre congelată provenită din Polonia.
Statele care au notificat prezența Salmonella patogenă pentru om, au fost:
Slovacia, Letonia, Lituania, Italia, Cehia, Franța, Bulgaria. Acestea au notificat alerte de Salmonella patogenă de mai multe ori, pe mai multe loturi, în perioada amintită mai sus – cu mențiunea că aceasta reprezintă un risc serios pentru consumatori.
România a notificat prezența Salmonella enterica ser. Enteritidis – patogenă – în carne congelată de pasăre origine Polonia, în dată de 20 aprilie. Probele au fost recoltate în 6 aprilie, la o săptămână după începerea programului de control al cărnii de pasăre al ANSVSA, la solicitarea ACEBOP.
În România intră săptămânal sute de tone de carne pasăre din Polonia, sub diferite branduri.