Carnea de pasăre din Polonia, pericol pentru consumatorul European

Un instrument cheie pentru asigurarea  fluxului  de informații care să permită reacția rapidă atunci când sunt detectate riscuri pentru sănătatea publică în lanțul alimentar,  este RASFF – sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje.

Creat  în 1979, RASFF permite distribuirea informațiilor în mod eficient între membrii săi (autoritățile naționale de siguranță alimentară din statele membre ale UE, Comisia Europeană, EFSA, ESA, Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția) și oferă un serviciu permanent-  pentru a se asigura că  notificările sunt trimise urgent, primite și au răspuns eficient.

Datorită RASFF, multe riscuri privind siguranța alimentelor au fost evitate,  înainte că acestea să fi putut dăuna consumatorilor europeni.

Din dată de 2 aprilie și până în 12 mai 2020, Sistemul de alertă european pentru alimente (RASSF), a înregistrat 38 de alerte serioase alimentare pentru carnea de pasăre congelată provenită din Polonia.

Statele care au notificat prezența Salmonella patogenă pentru om, au fost:

Slovacia, Letonia, Lituania, Italia, Cehia, Franța, Bulgaria. Acestea au notificat alerte de  Salmonella patogenă de mai multe ori, pe mai multe loturi, în perioada amintită mai sus – cu mențiunea că aceasta reprezintă un risc serios pentru consumatori.

România a notificat prezența Salmonella enterica ser. Enteritidis – patogenă – în carne congelată de pasăre origine Polonia, în dată de 20 aprilie. Probele au fost recoltate în 6 aprilie, la o săptămână după începerea programului de control al cărnii de pasăre al  ANSVSA,  la solicitarea ACEBOP.

În România intră săptămânal sute de tone de carne pasăre din Polonia, sub diferite branduri.

Ultimele articole adaugate

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]