Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP către Ministrul Agriculturii

Nr. 44/11.05.2020

SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE ȘI PORCINE DIN ROMÂNIA

CĂTRE

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Domnului Ministru Nechita Adrian OROS,

Ref.: sectorul cărnii de pasăre și de porc.

Stimate Domnule Ministru,

Am fost informați asupra faptului că în data de 13 mai, Președinția Croată organizează o videoconferință cu miniștrii agriculturii din Statele Membre pentru a fi prezentat un nou pachet de sprijin pentru sectoare agroalimentare, în contextul epidemiei COVID-19.

Din discuțiile organizate în data de 30 aprilie în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, am înțeles că România va solicita un sprijin direct pentru producătorii din sectorul vini-viticol.

Înțelegem că sectorul are nevoie de sprijin, fiind afectat de sancțiunile din SUA. Pachetul oferit pentru acest sector este deja generos: distilare în condiții de criză, stocare privată, măsuri de recoltare în verde.

Filierele cărnii de pasăre și porc rămân cele mai afectate sectoare din România – fapt subliniat și de dumneavoastră frecvent, în ultima perioadă. Nu au nicio măsură de sprijin iar MADR sprijină o măsură care oricum va fi aprobată!

Pasărea și porcul trebuie sprijinite, chiar dacă Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski se împotrivește, pentru că, poate are dumnealui un alt plan.

Dacă ne uităm astăzi  la rafturile marilor magazine, vedem că Polonia inundă piața noastră de carne la prețuri foarte mici. Poate guvernul polonez sau Comisarul, polonez și el, au găsit o formă de sprijin pentru producătorii polonezi și se dorește falimentarea celorlalți producători europeni, nu vorbim doar de România. Cum să spui că nu ajuți producătorii de carne de pasăre și de porc?!

Uitați-vă la prețul porcului, ajuns astăzi pe la 5 lei/kg în viu, iar fermierii au cumpărat purceii cu 110 euro la 25 de kg și îl vând astăzi tot cu 110 euro, la 100 de kg – în situația în care ne mai asigurăm 40% din producția internă!

Carnea de pasăre se produce astăzi pe stoc, care ne costă enorm, nu avem unde vinde. Din informațiile pe care le avem, sunt astăzi peste 20.000 de tone carne congelată la principalii producători de carne de pasăre în România!

Prin închiderea HORECA europeană, pieptul nu a mai fost comercializat- partea cea mai costisitoare din pui, vândută bine în restaurantele europene.

Numai într-o lună, de la 14 lei/kg produs refrigerat, s-a ajuns la 11 lei/kg produs congelat. Costul de congelare este de cel puțin 150 euro/tonă/lună iar depozitarea încă 30 euro/tonă/lună.

Și nu în ultimul rând, vorbim de contracte pe care le au producătorii pentru achiziția de pui de o zi, se importă milioane de pui lunar din UE în România, reproducția este pe butuci și mai avem și spaima influenței aviare la graniță!

Dacă nu vindem, nu avem măsuri de sprijin, ce vom face cu furnizorii noștri, într-o piață în care legea reproducției nu funcționează?

Pe lângă depozitarea privată, o măsură solicitată de alte state membre, a fost sprijinul pentru încetinirea producției și pentru diferența de preț  la furaj, măsuri agreate și de noi, care ar trebui susținute cu toată tăria de Guvern.

Prin măsuri targetate, poate fi acoperită diferența de preț, la fel și depozitarea privată acum, pentru când se va redeschide HORECA – dar trebuie să luptăm să le avem, domnilor!

Acestea sunt solicitările noastre, pe care vă rugăm să le luați în considerare pentru reuniunea din 13 mai.

Susținerea celor două sectoare, alături de alte state membre care o fac deja, pentru al doilea pachet de sprijin, este imperios necesară, domnule Ministru.

Lupta pentru extinderea bugetului  sectorului de agricultură prin utilizarea rezervei europene pentru situații de criză – 478 milioane, este importantă pentru sectorul strategic alimentar, din care facem parte și noi.

Așteptăm cu interes să vedem rezultate, domnule Ministru!

Președinte ACEBOP,

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]