Nr. 44/11.05.2020
SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE ȘI PORCINE DIN ROMÂNIA
CĂTRE
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Domnului Ministru Nechita Adrian OROS,
Ref.: sectorul cărnii de pasăre și de porc.
Stimate Domnule Ministru,
Am fost informați asupra faptului că în data de 13 mai, Președinția Croată organizează o videoconferință cu miniștrii agriculturii din Statele Membre pentru a fi prezentat un nou pachet de sprijin pentru sectoare agroalimentare, în contextul epidemiei COVID-19.
Din discuțiile organizate în data de 30 aprilie în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, am înțeles că România va solicita un sprijin direct pentru producătorii din sectorul vini-viticol.
Înțelegem că sectorul are nevoie de sprijin, fiind afectat de sancțiunile din SUA. Pachetul oferit pentru acest sector este deja generos: distilare în condiții de criză, stocare privată, măsuri de recoltare în verde.
Filierele cărnii de pasăre și porc rămân cele mai afectate sectoare din România – fapt subliniat și de dumneavoastră frecvent, în ultima perioadă. Nu au nicio măsură de sprijin iar MADR sprijină o măsură care oricum va fi aprobată!
Pasărea și porcul trebuie sprijinite, chiar dacă Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski se împotrivește, pentru că, poate are dumnealui un alt plan.
Dacă ne uităm astăzi la rafturile marilor magazine, vedem că Polonia inundă piața noastră de carne la prețuri foarte mici. Poate guvernul polonez sau Comisarul, polonez și el, au găsit o formă de sprijin pentru producătorii polonezi și se dorește falimentarea celorlalți producători europeni, nu vorbim doar de România. Cum să spui că nu ajuți producătorii de carne de pasăre și de porc?!
Uitați-vă la prețul porcului, ajuns astăzi pe la 5 lei/kg în viu, iar fermierii au cumpărat purceii cu 110 euro la 25 de kg și îl vând astăzi tot cu 110 euro, la 100 de kg – în situația în care ne mai asigurăm 40% din producția internă!
Carnea de pasăre se produce astăzi pe stoc, care ne costă enorm, nu avem unde vinde. Din informațiile pe care le avem, sunt astăzi peste 20.000 de tone carne congelată la principalii producători de carne de pasăre în România!
Prin închiderea HORECA europeană, pieptul nu a mai fost comercializat- partea cea mai costisitoare din pui, vândută bine în restaurantele europene.
Numai într-o lună, de la 14 lei/kg produs refrigerat, s-a ajuns la 11 lei/kg produs congelat. Costul de congelare este de cel puțin 150 euro/tonă/lună iar depozitarea încă 30 euro/tonă/lună.
Și nu în ultimul rând, vorbim de contracte pe care le au producătorii pentru achiziția de pui de o zi, se importă milioane de pui lunar din UE în România, reproducția este pe butuci și mai avem și spaima influenței aviare la graniță!
Dacă nu vindem, nu avem măsuri de sprijin, ce vom face cu furnizorii noștri, într-o piață în care legea reproducției nu funcționează?
Pe lângă depozitarea privată, o măsură solicitată de alte state membre, a fost sprijinul pentru încetinirea producției și pentru diferența de preț la furaj, măsuri agreate și de noi, care ar trebui susținute cu toată tăria de Guvern.
Prin măsuri targetate, poate fi acoperită diferența de preț, la fel și depozitarea privată acum, pentru când se va redeschide HORECA – dar trebuie să luptăm să le avem, domnilor!
Acestea sunt solicitările noastre, pe care vă rugăm să le luați în considerare pentru reuniunea din 13 mai.
Susținerea celor două sectoare, alături de alte state membre care o fac deja, pentru al doilea pachet de sprijin, este imperios necesară, domnule Ministru.
Lupta pentru extinderea bugetului sectorului de agricultură prin utilizarea rezervei europene pentru situații de criză – 478 milioane, este importantă pentru sectorul strategic alimentar, din care facem parte și noi.
Așteptăm cu interes să vedem rezultate, domnule Ministru!
Președinte ACEBOP,
Dr. Mary-Eugenia PANĂ