Mesaj al Președintelui ACEBOP pentru fermieri și consumatori

Mesajul Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P) către fermierii și consumatorii din România.

Asociația noastră transmite un mesaj de susținere în aceste momente dificile tuturor fermierilor și consumatorilor din România.

Epidemia COVID-19 ne demonstrează tuturor valențe grave umane, sociale și economice.

Trebuie să facem față împreună, am fost și rămânem loviți din toate părțile – gripa sezonieră, COVID-19, pesta porcină africană, influența aviară.

În vârtejul evenimentelor umane și sociale, să nu uităm că siguranța alimentară este parte a siguranței naționale.

Vedem cu îngrijorare cum legumele de primăvară se aruncă, cum carnea nu mai încape în depozitele noastre în timp ce piața românească este sufocată de legume, carne și ouă din alte țări.

Pentru scăderea riscului de boală, țările afectate au închis restaurantele, fapt care afectează vânzările fermierilor, vorbim de un context european care se răsfrânge asupra fermierilor români. Să nu uităm faptul că restaurantul este locul unde se consumă preponderent carne, din toate speciile. Închiderea acestuia înseamnă o mare lovitură pentru fermierii UE.

Fermierii români sunt loviți și ei de această decizie a statului român, pentru că produsele lor nu mai ajung la consumatorul final.

Cum protejăm producătorii pentru liniștea consumatorilor?

Statele au ajuns să se canibalizeze între ele, să vândă la preț de dumping pentru că nu mai au unde depozita carnea.

Doar instituțiile europene pot rezolva situația, prin introducerea cărnii în rezervele naționale – sau orice altă măsură disponibilă.

Avem nevoie urgent de ajutorul Europei, boala va distruge comerțul mondial în lipsa măsurilor.

Fermierii trebuie protejați prin măsuri  rapide, să fie capabili să producă calitate și cantitate pentru 500 de milioane de consumatori europeni.

Mai avem mult până la intrarea în convalescență și vom reuși numai prin susținere reciprocă și responsabilitate crescută.

În numele Consiliului Director al A.C.E.B.O.P.,

Președinte

Dr. Mary PANĂ.

31.03.2020

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]