Schimb de informații în criza COVID-19 între miniștrii agriculturii europene

Schimb de informații în criza COVID-19 între miniștrii agriculturii europene – videoconferință ieri, 25 martie 2020, la inițiativa ministrului croat al agriculturii.

Siguranța alimentară prin aprovizionarea cu alimente a fost unul dintre subiectele principale.

Principalele probleme identificate de statele membre au fost:

– restricțiile în circulația mărfurilor;

– modificările apărute în funcționarea sistemelor de producție agroalimentară;

– forța de muncă insuficientă mai ales din cauza închiderilor  frontierelor, a cerințelor de distanță socială, a izolării obligatorii și a carantinei.

Comisia a adus în discuție la inițiativa de investiții “Corona Response” pentru a direcționa rapid 37 de miliarde de euro din investiții publice europene, cu scopul atenuării crizei COVID-19.

Privind ajutorul de stat pe care il vor antrena statele membre,  sumele sunt de până la 120 000 EUR/întreprindere activă în sectorul pescuitului și acvaculturii și 100 000 EUR/întreprindere activă în producția primară de produse agricole.

Procesarea și comercializarea produselor agricole dispune de sume mai consistente, pragul maxim fiind stabilit la 800 000 EUR.

Este un moment profitabil care nu trebuie ratat și care poate reduce din dependența noastră față de produsele alimentare finite și uriașul pas pe care va trebui să îl facem către comerțul de produse cu valoare adăugată.

În plus, Comisia a anunțat o prelungire cu 1 lună a termenului limită pentru a depune cererea unică pentru plățile directe.

Miniștrii agriculturii și Comisia europeană și-au confirmat disponibilitatea de a căuta măsuri suplimentare – pentru sprijinul producătorilor europeni.

Măsurile propuse deja de Comisia Europeană în  sectorul de transport prin introducerea „culoarelor verzi” pentru aprovizionarea cu alimente, sectorul de sănătate și securitate socială, precum și flexibilitatea  ajutoarelor de stat, împreună cu alte măsuri pe care le vor propune statele membre, vor ameliora cu siguranță situația de criză.

A fost propusă o flexibilitate sporită și în implementarea măsurilor PAC, respectiv posibilitatea transferului de fonduri  între măsuri, precum și facilitarea plăților în avans și activarea măsurilor de intervenție și de criză prevăzute în Regulamentul de organizare a pieței comune.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]