COMUNICAT DE PRESĂ – ACEBOP, 18.03.2020

Aflăm astăzi cu surprindere despre măsuri propuse a fi luate în contextul COVID-19, care vor afecta grav producătorii români pe termen scurt și mediu.

Un ultimatum dat pentru plafonarea prețurilor la alimente și nu oricum, ci la media pe ultimele trei luni – în contextul în care este o regulă de piață ca primele trei luni ale anului să aibă prețuri sub producție – fie că vorbim de porc sau pasăre.

În aprilie, prețurile încep să urce, practic această măsură de plafonare la nivelul celor mai proaste prețuri este împotriva producătorilor români.

Astăzi achiziționăm un purcel cu 120-125 de euro la 25 kg și îl vindem la 150-170 la 100 kg.  Suntem dependenți de piață comunitară și chiar la aceste prețuri imense, s-ar putea să nu mai avem de unde cumpăra purcei și pui de o zi.

Peste 60% din necesarul de consum carne de porc îl asigurăm din achiziții intracomunitare iar restul de 40% din achiziții de purcei comunitari la 25 kg, pe care îi îngrășăm – și pentru care depindem de burse străine – cum să plafonați prețul la produsul final?

Dependența de achizițiile intracomunitare duce la instabilitate în asigurarea siguranței alimentare, ca parte integrantă a siguranței naționale. Aici este problema majoră cu care ne confruntăm de ani de zile.

Dați drumul la legile reproducției și bugetați-le cum se cuvine, să ne facem singuri carnea!

Să fim primul stat European care oprește exporturile de produse alimentare?!

Ce se va  întâmpla dacă Germania, Franța, Spania  vor opri livrările alimentare către România? Știați că suntem  un stat dependent alimentar mai bine de 70% de piață comună?

Gazul plafonat la limita prețului mediu din ultimele trei luni, când în luna martie a scăzut cu aproximativ 35% ?! Îl plafonăm cu media pe ultimele trei luni în interesul cui?

Supermarketurile nu fac majorări de prețuri de pe o zi pe alta, DAR obligă producătorii să respecte cantitățile contractate – în caz contrar, le aplică penalități sau îi delistează.

Prețul nostru, al producătorilor de carne, se vrea plafonat, în contextul în care, doar pentru soia din furaje, de săptămâna trecută plătim cu 35% mai mult.

 Prin astfel de măsuri, nu poate fi menținut viabil sectorul agroalimentar românesc.

Solicităm guvernului să continue măsurile  de protecție pentru cetățenii României în raport cu COVID-19 dar și să acorde sprijin sectorului de producție agroalimentară.

Reconsiderarea sectorului zootehnic și al întregului lanț alimentar ar trebui să fie o prioritate, mai ales în această perioadă.

Modificarea art. 4 al propunerii de HG pentru acordarea de certificate de situații de urgență – este urgent necesară și solicităm, cu această ocazie,  introducerea sectorului strategic de producție alimentară, care este primordial pentru consumatorul român.

Iar piața trebuie lăsată liberă, pentru că, dacă nu există cerere afară, nu se știe ce se va întâmpla – așa cum s-a întâmplat la gaz, la care prețul a scăzut cu 35%.

Președinte ACEBOP,

Dr. Mary Pană.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]