Odată cu ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar, sunt voci care afirmă că ar fi posibilă o negociere cu SUA pentru posibilitatea importului de carne de pasăre tratată cu clor.
Dacă va fi permisă intrarea pe piața britanică a carcaselor tratate cu clor, considerate în Europa de calitate inferioară, va apare riscul unui sistem alimentar dual, inacceptabil de producătorii de carne de pasăre care includ aceste practici in concurență neloială.
Clorul este parte a unei metode de prelucrare care compensează standardele de bunăstare și igienă mai sărace în fermele de păsări care sacrifică igiena pentru creșterea prețului. Puiul este spălat cu clor și alte substanțe chimice pentru a ucide microorganisme dăunătoare, cum ar fi Salmonella, care pot fi prezente pe carcase.
Creșterea și abatorizarea păsărilor în Europa a ajuns la un sistem de calitate și protecție a consumatorului deosebit de exigent, un asemenea derapaj ar crea probleme.
Interzicerea spălării carcaselor cu clor a fost interzisă pe baza cercetărilor științifice, a avizelor EFSA.
Este suficient faptul că intră în Europa cantități mari de carcasă din Ucraina, care nu știm în ce condiții este obținută, dacă respectă standardele europene de calitate și dacă există un risc pentru consum.
Extinderea acestor practici dăunează în egală măsură consumatorului și producătorului european – care investește permanent în bunăstare și calitate.