Transparența pieței produselor agroalimentare

Corectitudinea în lanțul de aprovizionare cu produse alimentare: Comisia salută sprijinul statelor membre pentru o mai mare transparență a prețurilor.

Comisia va adopta acum măsuri  pentru a introduce o mai mare transparență, prin raportarea îmbunătățită a prețurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare.

După interzicerea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea condițiilor de cooperare a producătorilor, în luna mai, Comisia a prezentat cel de-al treilea element pentru îmbunătățirea corectitudinii în lanțul de aprovizionare cu alimente: intensificarea colectării prețurilor produselor agroalimentare în diferite etape de-a lungul lanțului de aprovizionare.

O mai mare transparență va permite diferiților actori să facă alegeri informate și să îmbunătățească înțelegerea  prețurilor și a dezvoltării tendințelor de-a lungul lanțului alimentar.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat:

„Creșterea transparenței pieței înseamnă a oferi mai multe informații, mai multe produse, mai des. Procedând astfel, vom oferi un echilibru mai mare lanțului și vom asigura o luare a deciziilor mai eficientă. Creșterea transparenței se referă și la corectitudine: permitem accesul egal la informațiile despre prețuri, ceea ce va aduce o mai mare claritate asupra funcționării lanțului de aprovizionare cu produse alimentare. Suplimentată de directiva recent adoptată care interzice practicile comerciale neloiale, precum și de îmbunătățirea legislației privind organizarea de producători din 2017, aceste reguli vor consolida rolul fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, un obiectiv esențial pentru Comisie. „


„Creșterea transparenței pieței înseamnă a oferi mai multe informații, mai multe produse, mai des. Procedând astfel, vom oferi un echilibru mai mare lanțului și vom asigura o luare a deciziilor mai eficientă. Creșterea transparenței se referă și la corectitudine: permitem accesul egal la informațiile despre prețuri, ceea ce va aduce o mai mare claritate asupra funcționării lanțului de aprovizionare cu produse alimentare. Suplimentată de directiva recent adoptată care interzice practicile comerciale neloiale, precum și de îmbunătățirea legislației privind organizarea de producători din 2017, aceste reguli vor consolida rolul fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, un obiectiv esențial pentru Comisie. ”

În urma discuțiilor de astăzi în cadrul Comitetului pentru organizarea pieței comune, măsurile vor fi adoptate de Comisie în săptămânile următoare și se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021.

Deși există deja o cantitate semnificativă de informații cu privire la piețele agricole (inclusiv prețurile la producție și consum, volumele de producție și comerț, etc.), există puține informații disponibile pe piețele care operează între fermieri și consumatori, cum ar fi prelucrarea alimentelor sau vânzarea cu amănuntul. Aceasta creează o asimetrie a informațiilor între fermieri și alți actori ai lanțului de aprovizionare cu alimente și poate pune fermierii într-un dezavantaj semnificativ atunci când fac afaceri cu alții.

Măsurile convenite astăzi se vor aplica sectorului cărnii, produselor lactate, vinului, cerealelor, semințelor oleaginoase și proteice, fructelor și legumelor, uleiului de măsline și zahărului. Colectarea de date se va baza pe sistemele și procedurile deja existente, utilizate de operatori și de statele membre pentru a raporta informațiile de piață Comisiei. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor privind prețurile și piața. Prețurile reprezentative vor fi raportate pentru a obține rentabilitatea și a limita povara administrativă.

Statele membre vor transmite datele Comisiei, care va pune apoi la dispoziție informațiile pe portalul său de date agroalimentare și observatoarele de piață ale UE.

Un sondaj de opinie la nivelul UE publicat în februarie 2018 a arătat că:

88%

consideră că este importantă consolidarea rolului fermierilor în lanțul de aprovizionare cu produse alimentare.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]