Pesta porcină africană

Mary Pana, ACEBOP: Incidenta PPA este preponderenta acum in mediul silvatic.

Pesta porcina africana bate in retragere, in ultima perioada incidenta cazurilor fiind mai mica in gospodariile populatiei si mai crescuta in paduri, in randul mistretilor.

„In ultima perioada, numarul de cazuri s-a redus simtitor, iar de luni bune, cazurile in gospodariile populatiei sunt sporadice, la ferme nu am mai avut niciun caz. Si se vede clar acea difuzare a virusului preponderenta spre partea silvatica, incidenta azi fiind mult mai mare pe silvatic, decat pe domestic. Asta a permis autoritatilor sa inchida un numar mare de focare. Avantajele in momentul in care ai mai mult in silvatic pesta decat in domestic este ca reusesti sa iti inchizi focarele si sa derulezi mai devreme activitatile comerciale. Dezavantajul: in silvatic, boala ramane mult timp”, este de parere dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania.

Florica Barbuceanu, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, considera ca abia acum situatia pestei porcine africane incepe sa intre intr-o asa-zisa „normalitate”. „Vedem si situatia epidemiologica din celelalte tari in care evolueaza, in care numarul cazurilor din silvatic este mai mare decat in domestic. Asa este natural. Si asta se intampla acum in Romania. In ultima perioada constatam ca sunt aduse probe pozitive din mediul silvatic. Atentie cu masurile de biosecuritate!”, avertizeaza expertul.

Florica Barbuceanu spune ca si in Romania exista un proiect de cercetare in vederea obtinerii unui vaccine contra pestei porcine africane, insa sansele cele mai mari le are Spania. „Se cerceteaza, incearca si in Romania un astfel de proiect de cercetare, e depus de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice la Ministerul Agriculturii. Sunt incercari. Cred ca sunt sanse sa e gaseasca acest vaccin si cel mai probabil spaniolii vor reusi. Au incercari de 5 ani. Acolo exista Laboratorul European de referinta, au toate tulpinile. De aceea au sansele cele mai mari”, considera sefa IDSA.



Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]