ACEBOP și ACSAMB au semnat un protocol de colaborare pe filiera cărnii de porc.

Având în vedere necesitatea unei colaborări strânse pe filiera cărnii de porc, în contextul situatiei comerciale globale, marii crescători de suine din ACEBOP și-au exprimat intenția de a susține creșterea raselor autohtone de suine.

În acest sens sprijinul clar a venit astazi 14 iunie 2019, prin semnarea prococolului de colaborare între Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) și Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna (ACSAMB).

La eveniment au participat dna Dr. Mary-Eugenia Pană, președinte ACEBOP, dna Maria Dan, Secretar general al ACSAMB,  dl Balla I. Levente, vice-președinte ACSAMB și reprezentanți media, alături de invitatul special, dna dr. Florica Barbuceanu, directorul Institutului Național de Diagnostic Sănătate Animală (IDSA). Cele două asociații speră să se concretizeze în cel mai scurt timp concluziile întâlnirii, si anume:

-Valorificarea, în interesul ambelor asociații, a potențialului profesional comun existent;

-Promovarea calității cărnii românești și accesarea de piețe noi comerciale;

-Realizarea de manifestări comune pentru informarea consumatorilor;

-Sprijinirea initațivelor legislative în beneficiul membrilor;

-Intervenții comune în caz de afectare a intereselor legitime și legale ale

celor două organizații.

„Trăim într-o perioadă de frământări globale în filiera cărnii de porc, pe care nu o putem depăși decât dacă suntem uniți.Suntem români, trăim românește, mâncăm românește și avem valorile noastre românești la care ținem împreună și pe care trebuie să le transmitem generațiilor viitoare” – au mai concluzionat președinții celor doua asociații.

Dr. Mary Pană-Presedinte ACEBOP

Dr. Ioan Cleja-Președinte ACSAMB

ACEBOP

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]