Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman.

In cadrul Conferintei SIIC`2019- INDUSTRIA CARNII, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aprox. 40%.

Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%.

Pe unele sectoare, am ramas  dependenti de achizitiile dinafara Romaniei.

Marii producatori din Statele Membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat!

Putini purcei mai sunt vanduti catre Romania si la preturi exorbitante, care vor atinge saptamana viitoare 80 euro/cap – in timp ce necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.

Aceasta criza se datoreaza in principal lipsei capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare.

Daca Romania avea astazi o capacitate normala de productie pasare si porc, nu ne-am mai fi gasit in situatia de a cumpara carne la un pret pe care buzunarul cetateanului roman nu si-l pemite. 

Atragem atentia ca NU fermierii sunt cauza exploziei preturilor, ei raman tributari unor politici de piata necontrolate si speculatiilor unor carteluri comerciale.

Singurii profitori ai crizei sunt comerciantii de purcei si o parte din abatoare – care fac pretul in tara.

Solicitam de urgenta sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea constructiei de ferme  de reproductie, ca actiune impotriva celui mai mare risc – de prabusire a productiei de carne din Romania.

Consiliul Director ACEBOP,

 19.04.2019


Ultimele articole adaugate

RAPORTUL PE ANUL 2018 – PUNEREA ÎN APLICARE a Acordurilor de Liber Schimb (ALS)

Raportul anual privind punerea în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb (ALS) pentru anul 2018 a fost publicat de Comisia […]

ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP 15 OCT. 2019 După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României […]

Pesta porcină africană: o epidemie globală

Pestea porcină africană (PPA) se extinde  în toată lumea și distruge industria cărnii de porc. China a fost una dintre […]

Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele […]