A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

Raportul evidențiază faptul că producția agricolă a UE continuă să fie afectată de consecințele războiului ruso-ucrainean  prin creșterea prețurilor la energie, creșterea costurilor inputurilor și inflație alimentară în întreaga UE.

Publicat de Comisia Europeană la 5 octombrie 2022, raportul prezintă în detaliu tendințele și perspectivele sectoarelor  agroalimentare.

Culturile de porumb, soia și floarea soarelui au fost afectate în această vară, iar animalele, pe lângă stresul termic, au avut mai puține furaje.

Cu toate acestea, disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în Europa. În plus, exporturile UE de cereale sunt de așteptat să ajungă 51 de milioane de tone, ceea ce este cu 6,5% față de anul trecut și cu 20,9% peste media pe cinci ani (conform Eurostat).

Benzile Solidarității stabilite de UE au contribuit  la exportul a peste 12 milioane de tone de cereale  și semințe oleaginoase din Ucraina cu trenul, camioane sau nave, începând cu luna mai 2022. În timp ce prețurile mărfurilor au scăzut în această vară, costurile de producție și prețurile de consum rămân istoric ridicate. Acest lucru se datorează prețurilor ridicate ale lanțului logistic de aprovizionare, de exemplu energie electrică, procesare, ambalare, transport, răcire și încălzire.

Disponibilitatea îngrășămintelor pentru sezonul viitor este o altă preocupare pentru sectorul agricol. Întrucât industriile de îngrășăminte au nevoie de gaze naturale pentru a produce amoniac și alte produse cu azot, ele reduc sau opresc producția atunci când prețurile gazelor sunt prea mari. O producție și o utilizare reduse de îngrășăminte ar putea avea un impact asupra producției de culturi în 2023.

Producția totală de cereale din UE este  estimată să ajungă la 270,9 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 7,8% mai puțin decât anul trecut. Cea mai accentuată scădere se referă la porumb, cu 55,5 milioane de tone, o scădere de 23,7% față de anul 2021. Acest lucru se datorează în principal secetei. Comerțul cu cereale continuă să crească, exporturile UE de grâu sunt estimate să atingă 36 de milioane de tone, respective o creștere de 23% față de 2021.

Se estimează, conform Raportului, că producția de semințe de oleaginoase va crește cu 1,4%, ajungând  la 4,32 milioane tone.

CARNEA DE PORC

(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat).

Producția de carne de porc din UE urmează să scadă cu 5% în 2022. Germania, Polonia, Belgia, România și Italia sunt cele mai afectate state. Pesta Porcină Africană (PPA) și creșterea prețurilor afectează producția.

Consumul intern al cărnii de porc din UE ar putea scădea cu 1,9% în 2022, cu o medie de 32,1 kg pe cap de locuitor. Se așteaptă să rămână stabil în 2023, în medie de 32 kg pe cap de locuitor.

Sprijinit de cererea puternică și oferta redusă, prețul cărnii de porc din UE continuă să evolueze rapid la niveluri record: la mijlocul lunii iulie-mijlocul lui septembrie 2022, acestea au fost cu 28% peste media 2017-2021. Acest lucru face ca carnea de porc exportată din UE să fie  mai puțin competitivă.

Exporturile UE de carne de porc sunt redirecționate către alte destinații precum Japonia (+45% în ianuarie-iunie), Filipine (+40%), SUA (+35%) și Australia (+66%). În general, exporturile UE de carne de porc ar putea scădea cu 17% în 2022 și cu 3% în 2023.

CARNEA DE PASĂRE

(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat).

În ciuda cererii bune, în principalele țări producătoare se așteaptă  doar o creștere moderată, din cauza costurilor ridicate ale inputurilor.

Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a avut efecte devastatoare asupra sectorului și se preconizează că producția va scădea sever, în special în Franța, Italia și Ungaria (minus 11% împreună).

Sectorul depinde în mare măsură de porumb ca sursă de hrană, cu o recoltă slabă în 2022, dar cu disponibilitatea volumelor  din Ucraina.

În ansamblu, producția  din UE urmează să scadă ușor cu 0,9% în 2022 și cu 0,4% în 2023.

Consumul intern de carne de pasăre din UE este de așteptat să crească  în 2022, cu 1,1% și este probabil să rămână stabil la 23,4 kg pe cap de locuitor. În 2023, consumul intern al UE poate rămâne stabil, cu o medie de 23,3 kg pe cap de locuitor.

(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza notificărilor statelor membre)

Combinația dintre cererea puternică, oferta strânsă, costurile ridicate ale inputurilor și inflația generală au condus la prețuri  ridicate , cu peste media 2017-2021 de +38% la mijlocul lunii iulie-mijlocul lui septembrie.

Se așteaptă ca exporturile UE de carne de pasăre să scadă cu 2,2% în 2022 și să rămână aproape stabile în 2023.

Este previzionat ca Brazilia să exporte în UE cu 35% mai multă carne de pasăre în 2022, ceea ce va crea presiune pentru producătorii europeni.

Per ansamblu, se preconizează că importul european de carne de pasăre va crește  cu 29% în 2022 și cu 7,7% în 2023.

Raportul in detaliu  poate fi descărcat de aici: https://agriculture.ec.europa.eu/news/short-term-outlook-report-eu-agricultural-markets-remain-stable-despite-russian-invasion-ukraine-2022-10-05_en?pk_source=newsletter&pk_medium=link&pk_campaign=news-short-term-outlook-autumn_2022

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]