A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”
Raportul evidențiază faptul că producția agricolă a UE continuă să fie afectată de consecințele războiului ruso-ucrainean prin creșterea prețurilor la energie, creșterea costurilor inputurilor și inflație alimentară în întreaga UE.
Publicat de Comisia Europeană la 5 octombrie 2022, raportul prezintă în detaliu tendințele și perspectivele sectoarelor agroalimentare.
Culturile de porumb, soia și floarea soarelui au fost afectate în această vară, iar animalele, pe lângă stresul termic, au avut mai puține furaje.
Cu toate acestea, disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în Europa. În plus, exporturile UE de cereale sunt de așteptat să ajungă 51 de milioane de tone, ceea ce este cu 6,5% față de anul trecut și cu 20,9% peste media pe cinci ani (conform Eurostat).
Benzile Solidarității stabilite de UE au contribuit la exportul a peste 12 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina cu trenul, camioane sau nave, începând cu luna mai 2022. În timp ce prețurile mărfurilor au scăzut în această vară, costurile de producție și prețurile de consum rămân istoric ridicate. Acest lucru se datorează prețurilor ridicate ale lanțului logistic de aprovizionare, de exemplu energie electrică, procesare, ambalare, transport, răcire și încălzire.
Disponibilitatea îngrășămintelor pentru sezonul viitor este o altă preocupare pentru sectorul agricol. Întrucât industriile de îngrășăminte au nevoie de gaze naturale pentru a produce amoniac și alte produse cu azot, ele reduc sau opresc producția atunci când prețurile gazelor sunt prea mari. O producție și o utilizare reduse de îngrășăminte ar putea avea un impact asupra producției de culturi în 2023.
Producția totală de cereale din UE este estimată să ajungă la 270,9 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 7,8% mai puțin decât anul trecut. Cea mai accentuată scădere se referă la porumb, cu 55,5 milioane de tone, o scădere de 23,7% față de anul 2021. Acest lucru se datorează în principal secetei. Comerțul cu cereale continuă să crească, exporturile UE de grâu sunt estimate să atingă 36 de milioane de tone, respective o creștere de 23% față de 2021.
Se estimează, conform Raportului, că producția de semințe de oleaginoase va crește cu 1,4%, ajungând la 4,32 milioane tone.
CARNEA DE PORC
(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat).
Producția de carne de porc din UE urmează să scadă cu 5% în 2022. Germania, Polonia, Belgia, România și Italia sunt cele mai afectate state. Pesta Porcină Africană (PPA) și creșterea prețurilor afectează producția.
Consumul intern al cărnii de porc din UE ar putea scădea cu 1,9% în 2022, cu o medie de 32,1 kg pe cap de locuitor. Se așteaptă să rămână stabil în 2023, în medie de 32 kg pe cap de locuitor.
Sprijinit de cererea puternică și oferta redusă, prețul cărnii de porc din UE continuă să evolueze rapid la niveluri record: la mijlocul lunii iulie-mijlocul lui septembrie 2022, acestea au fost cu 28% peste media 2017-2021. Acest lucru face ca carnea de porc exportată din UE să fie mai puțin competitivă.
Exporturile UE de carne de porc sunt redirecționate către alte destinații precum Japonia (+45% în ianuarie-iunie), Filipine (+40%), SUA (+35%) și Australia (+66%). În general, exporturile UE de carne de porc ar putea scădea cu 17% în 2022 și cu 3% în 2023.
CARNEA DE PASĂRE
(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat).
În ciuda cererii bune, în principalele țări producătoare se așteaptă doar o creștere moderată, din cauza costurilor ridicate ale inputurilor.
Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a avut efecte devastatoare asupra sectorului și se preconizează că producția va scădea sever, în special în Franța, Italia și Ungaria (minus 11% împreună).
Sectorul depinde în mare măsură de porumb ca sursă de hrană, cu o recoltă slabă în 2022, dar cu disponibilitatea volumelor din Ucraina.
În ansamblu, producția din UE urmează să scadă ușor cu 0,9% în 2022 și cu 0,4% în 2023.
Consumul intern de carne de pasăre din UE este de așteptat să crească în 2022, cu 1,1% și este probabil să rămână stabil la 23,4 kg pe cap de locuitor. În 2023, consumul intern al UE poate rămâne stabil, cu o medie de 23,3 kg pe cap de locuitor.
(Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza notificărilor statelor membre)
Combinația dintre cererea puternică, oferta strânsă, costurile ridicate ale inputurilor și inflația generală au condus la prețuri ridicate , cu peste media 2017-2021 de +38% la mijlocul lunii iulie-mijlocul lui septembrie.
Se așteaptă ca exporturile UE de carne de pasăre să scadă cu 2,2% în 2022 și să rămână aproape stabile în 2023.
Este previzionat ca Brazilia să exporte în UE cu 35% mai multă carne de pasăre în 2022, ceea ce va crea presiune pentru producătorii europeni.
Per ansamblu, se preconizează că importul european de carne de pasăre va crește cu 29% în 2022 și cu 7,7% în 2023.
Raportul in detaliu poate fi descărcat de aici: https://agriculture.ec.europa.eu/news/short-term-outlook-report-eu-agricultural-markets-remain-stable-despite-russian-invasion-ukraine-2022-10-05_en?pk_source=newsletter&pk_medium=link&pk_campaign=news-short-term-outlook-autumn_2022