Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra consumatorului. Prețul mediu al cărnii de vită de la jumătatea anului 2022 a crescut în toate statele membre UE, cu excepția Ungariei. Media europeană a fost de 485.8 euro/100 kg carcasă, cu 27.1% mai mare față de luna iulie 2021.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de Polonia, cu un preț mediu la carcasă cu aproape 40% mai mare față de luna iunie. Urmează Olanda, cu o creștere de 38%, Germania cu 25%, Franța cu aproape 20% și România, cu circa 15% preț mai ridicat/100 kg carcasă. Au crescut costurile de producție Potrivit datelor furnizate de către Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), vițeii masculi de carne au avut o medie de preț de 252 euro/cap, cu 6% mai mare față de aceeași perioadă din 2021. Costurile de producție au crescut, fapt care se reflectă în prețurile lunare, din ce în ce mai ridicate. Astfel, în România, prețul la 100 kg carcasă în iunie 2021 a fost de 320 euro, ajungând în iunie 2022 la 428 euro. Germania a pornit de la 390 euro/100 kg greutate carcasă și a ajuns la 458 euro, în timp ce Franța înregistra 380 euro/100 kg carcasă și a crescut la 510 euro în iunie 2022. „UE este un producător important de carne de vită și de mânzat. Comisia Europeană poate utiliza intervenția publică pentru a sprijini prețurile la carnea de vită dacă, pe parcursul unei perioade reprezentative, prețul mediu de piață într-o țară europeană sau într-o regiune dintr-o țară europeană scade sub 2.224 EUR/ tonă. Astfel, CE poate decide acordarea de ajutoare pentru depozitare private, în anumite situații: „scăderea prețurilor medii, modificări substanțiale la costurile de producție, alte elemente care produc modificări semnificative ale marjelor”, declară dr. Mary Pană, președintele ACEBOP.

Cât de bine este subvenționat sectorul de creștere a bovinelor

Sprijinul anunțat pentru taurinele de carne a fost de 315 euro/cap pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), la care se pot adăuga sprijinul pentru motorină și pentru pășune, ajungând la un total maxim posibil de aproximativ 1.039 euro/cap animal. Pentru vaca de lapte, cuantumul previzionat pentru ANT și SCZ este de 470 euro/cap animal, la care se pot adăuga sprijinul pentru acciza la motorină, sprijinul pentru suprafața de pășune aferentă, înființarea și menținerea registrului genealogic și controlul producției de lapte în total aproximativ 1.194 euro/cap animal. De asemenea, până în luna mai 2022, crescătorii de bovine, păsări și suine au depus la APIA cereri pentru ajutoarele de stat în cadrul schemei COVID în valoare totală de 91 milioane euro. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de aproximativ 453 milioane de lei, din care 170.250.000 lei pentru bovine, 167.649.000 lei pentru suine şi 116.000.000 lei pentru sectorul avicol, specificându-se că sprijinul nu poate depăși 290.000 euro pe beneficiar.

  • România se clasează astăzi pe locul 9 european la efectivele de bovine. Numărul de animale a scăzut constant din 2007 până în 2011, ajungând la aproximativ 2 milioane de capete, după care s-au menținut la un efectiv aproximativ constant, respectiv 65,1% în anul 2020 față de anul 2006 conform datelor INS.
  • România are de 3 ori mai puține bovine decât media mondială, care este de 987 milioane de capete. Media efectivului european este de 86 milioane de capete iar a României de aproximativ 1,9 milioane, însemnând 0,2% din efectivul mondial și 2% din șeptelul european.
  • Ce este și mai important: încărcătura de bovine/100 ha, care la noi reprezintă 22,2 capete/100 ha (Eurostat), pe când î n Europa este mai mult decât dublă: 48,8 capete/100 ha iar la nivel global, 62,7 capete/100 ha.

Plățile din această schemă au fost efectuate până în 30 iunie 2022 de către Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Președintele ACEBOP, dr. Mary Pană, arată care sunt formele de sprijin pe care le primesc crescătorii de bovine din Franța.

  • Ajutor pentru bovinele care alăptează: de la prima până la a 50-a vacă, în jur de 167 euro; de la a 51-a până la a 99-a vacă, circa 121 euro; de la a 100-a până la a 139-a vacă în jur de 62 euro.
  • Ajutor pentru bovinele de lapte: Pachetul pentru anul 2022 este de 84,6 milioane de euro, excluzând zonele montane. Valoarea ajutorului pe cap de animal este estimată la 41,30 euro, la un plafon de 40 de vaci/fermă.
  • Ajutor pentru viței sugari și viței „organici”: Pachetul total al acestui ajutor este de 4 milioane euro, din care ajutorul pentru vițeii sugari și vițeii din agricultură ecologică este estimat la 49 euro/cap, iar ajutorul pentru vițeii sugari „etichetați” și vițeii din agricultură ecologică comercializați prin intermediul unei organizații de producători este estimat la 69 euro.

Exportăm cu 50% mai puțină carne de vită

Conform platformei Selina Wamucii, România a exportat în 2020 peste 2.400 de tone de carne de vită, față de 7.800 de tone – nivelul exporturilor din anul anterior. Piața cărnii de vită din țara noastră a scăzut cu peste 29%, doar în 2019, comparativ cu 2018. Datele analiștilor agricoli mai arată că exporturile de carne de vită au scăzut cu aproape 50% între 2017 și 2019, înregistrând o valoare de 28 de milioane de dolari în 2019. În topul mondial al exportatorilor de carne de vită, România ocupă poziția a 43-a, cele mai importante piețe fiind Ungaria, Danemarca, Bulgaria, Portugalia și Germania. La capitolul importuri, în țară au ajuns peste 18.000 de tone de carne de vită în 2019. La nivel european, în perioada ianuarie – mai 2022, importurile au scăzut cu 7%, față de aceași perioadă din 2021. Europa a importat 120.682 tone în greutate carcasă, inclusiv grăsime, mai ales din Argentina (31,5%), Brazilia (30,2%), Uruguay (20,6%) și SUA (5,6%), conform Observatorului de piață al cărnii din iulie 2022. Importurile de carne și animale vii în tone carcasă au scăzut cu 16,1%, respectiv 249.302 tone, comparativ cu ianuarie – mai 2021. Principalele destinații au fost Israel (10,5%), Ghana (6,6%), Filipine (6,1%) Bosnia-Herțegovina (5,6%), Elveția (5,5%), Liban (4,2%). Exporturile către Japonia au reprezentat 3,6% din total, în creștere cu 46,5% față de 2021, aceeași perioadă.

Sector abandonat, cu potențial important de redresare

Creșterea bovinelor este o activitate durabilă care poate asigura stabilitatea forței de muncă în mediul rural și zonele montane.

Aceasta presupune mai puține cheltuieli de producție, mai ales de energie și furaje, iar folosirea pășunilor ca sursă de hrană ar putea fi însoţită de o etichetă specială de calitate, care să aducă animalelor plus valoare și gospodarilor o sursă sigură de venit. Potrivit specialiștilor, prin dezvolta – rea raselor specializate de carne, România poate asigura necesarul intern de consum și poate exporta mai mult pro – dusul cu valoare adăugată, renunțând la vânzarea animalului în viu, ca materie primă. În plus, creșterea greutății la tăiere este un factor important pentru un randament mai mare de carne în carcasă. Acest obiectiv ar trebui să includă o schemă de sprijin, astfel încât fermierii să fie interesați să păstreze animalele până la o greutate care să le aducă un profit mai mare.

„România are un potențial enorm pentru creșterea bovinelor, activitate tradițională timp de multe generații. Din păcate, îmbătrânirea în mediul rural, lipsa interesului manifestat de generațiile tinere pentru creșterea animalelor de rentă, magia locurilor de muncă din alte țări, au dus treptat la un adevărat abandon al sectorului. Sunt esențiale ameliorarea efectivelor de bovine în direcția producției de carne, conservarea și dezvoltarea raselor autohtone și a celor deja aclimatizate în România, dar și stimularea creşterii efectivelor în zonele montane. La fel de important este și sprijinul financiar pentru organizarea fermierilor în asociaţii, în vederea reprezentării intereselor în relaţie cu furnizorii de inputuri şi beneficiari ai produselor realizate”, mai constată dr. Mary Pană. Pe segmentul de vaci pentru lapte, se impune refacerea centrelor de colectare din mediul rural pentru ca valorificarea laptelui materie primă să fie mai eficientă. De asemenea, investiţiile în retehnologizarea activităţii pentru realizarea de produse lactate sigure, de calitate și întărirea sectorului de produse tradiționale vor face activitatea sectorului mai eficientă și mai profitabilă.

Românii preferă calitatea, și nu cantitatea

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică indică o creștere constantă a consumului de carne în țara noastră, iar românii, și mai ales tinerii, preferă carnea de pasăre și vită. În perioada 2013-2018, s-a înregistrat o creștere de 40% (de la 54 de kilograme la 77 de kilograme pe cap de locuitor), apoi a continuat, până în 2022. Conform unui studiu realizat de compania de cercetări de piață Nielsen, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână. În România se consumă anual aproximativ 20 de kilograme de carne de vită pe cap de locuitor. Printre bucăţile cele mai populare se numără antricotul, T-bone, muşchiul şi Picanha. Achiziția de carne de vită se face mai mult din carmangerii sau particulari, iar locuitorii de la oraș sunt dispuși să ofere cu 20% mai mult. O tendință importantă este cea a consumului de carne de calitate, care a determinat o creștere a efectivelor de rase specializate pentru carne. Cercetătorii europeni se așteaptă ca în următorii 10 ani consumul de carne să scadă cu 1,1 kg/an/cap locuitor, ca urmare a noii politici de mediu. Se pune mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate, iar cei care vor produce carne „mai sănătoasă” vor câștiga mai mult. Pact pentru reducerea emisiilor de metan Statele Uniunii Europene vor avea dificultăți în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Global Methane Pledge, respectiv de a reduce emisiile cu 30% până în anul 2030 pentru metan, care este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, potrivit raportului companiei de consultanță EC Delft pentru ONG Changing Markets Foundation. Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar ar reuși să convingă 10% dintre cetățeni să treacă la o dietă cu mai puțină carne și produse lactate, atunci s-ar obține o reducere estimativă de 34%. „Creșterea animalelor, în special a vitelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol, arată studiul. Europa preferă însă astăzi să se concentreze pe reducerea emisiilor de metan din combustibili fosili și din producția de deșeuri. Privind comparativ situația globală, cea europeană și a României bazată pe datele FAO și Eurostat, România nu se află în cea mai dezastruoasă situație, din punctul de vedere al emisiilor de metan”, adaugă președintele ACEBOP. Peste 100 de țări au semnat Global Methane Pledge în noiembrie 2021în cadrul sumitului COP26 desfășurat la Glasgow, în Scoția. În schimb, reglementările anunțate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au exclus deocamdată sectorul agricol, concentrându-se pe emisiile de metan din producția de petrol și gaze. Participanții care s-au alăturat Angajamentului Global sunt de acord să întreprindă acțiuni voluntare de reducere a emisiilor de metan de la nivel global cu cel puțin 30% în 2030 față de nivelurile din 2020, ceea ce ar putea elimina o încălzire de peste 0,2°C până în anul 2050.

Sursa: Industria cărnii

Ultimele articole adaugate

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

După o întrerupere de cinci ani, societatea internațională a cărnii se reunește în Olanda, la Maastricht, în perioada 11-13 octombrie 2023

Tema Congresului o reprezintă “întâlnirea dintre societatea cărnii și consumator”. Vor fi abordate teme de actualitate, cum ar fi: schimbări, […]

Bunăstare – 9 m² per vacă în adăpost

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă  o suprafață minimă pentru adăpostirea vacilor în adăposturi, respectiv o suprafață de 9 […]

Deputații europeni călătoresc în România pentru a investiga gestionarea pădurilor și populațiile de urși bruni

În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni vor călători în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și […]

Decret Regal privind castrarea purceilor

Datorită unui Decret Regal, fermierii belgieni pot face singuri anestezie locală pentru castrarea purceilor. Castrarea chirurgicală a purceilor masculi realizată […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor Avizul a fost solicitat de Comisia Europeană în […]

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT În date de 24 martie 2023, a fost publicat raportul DG SANTE […]

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi Industria locală de carne de pasăre a evoluat constant […]

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și mărească operațiunile pe drumurile Uniunii Europene (UE) cu aproximativ 40%.

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și […]

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole.

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole. Pe 5 iunie […]

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării.

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării. În urma rezultatelor testelor realizate în  […]

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA). Departamentul pentru Agricultură al SUA […]

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]