Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în laborator.

Cât de mult știu consumatorii despre aceste inovații alimentare și, mai important, dacă sunt dispuși să le încerce, este cheia evoluției în piață pentru astfel de produse.

Sondajul realizat de Ipsos SA (companie multinațională de cercetare de piață pe bază de chestionare online, prezentă în 90 de țări și numărul trei mondial în domeniul sondajelor de piață), între octombrie 2021 și ianuarie 2022, a fost completat de 5.796 de adulți din 4.026 de gospodării din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Rezultatele oferă detalii ale percepțiilor oamenilor cu privire la problemele legate de alimentație, securitatea alimentară, durabilitate, diete preferate.

Conform studiului, 60% dintre consumatori nu agreează carnea cultivată în laborator.

Carnea crescută celulă cu celulă într-o eprubetă a fost creată de mai mulți ani, acum laboratoarele care au creat-o caută să studieze piața pentru distribuție.

Există o procedură fără de care acest tip de „carne” nu poate exista: cultura celulelor în ser fetal de vițel, care costă în jur de 1000 $ per litru și care se pare că se obține din viței nefătați încă (fetuși), extrași din mamele lor și supuși morții lente prin scurgerea întregii cantități de sânge din corp.

Într-o Europă în care bunăstarea animalelor este la un nivel deosebit de înalt și in care procedurile de avizare pentru alimente este net superioară altor regiuni, ne îndoim că va fi posibilă pătrunderea în piața comună a unor astfel de produse.

În plus și sectorul vegetarian, care ar fi în primul rând vizat, cum ar putea accepta o carne care conține ser fetal de vițel?

Cetățenii europeni, în marea lor majoritate, nu ar fi de acord cu aceste practici care contravin unei culturi de generații bazată pe protecția animalelor.

Inițial, alternativa culturii celulelor de carne a fost bine primită de ecologiști, deoarece nu produc metan și nu implică tehnologii mari consumatoare de apă.

Pe măsură ce se avansează însă în cunoașterea tehnologiei, opiniile se vor schimba, cu siguranță.

Serul fetal bovin, pe lângă faptul că este obținut prin uciderea lentă a fetușilor, după cum afirmă specialiștii, este foarte scump, studiul sugerând că la 1.000 de dolari pe litru de plasmă, carnea crescută în laborator ar trebui să se vândă cu 200.000 de dolari, pentru a ajunge la rentabilitate.

Pentru ca aceste produse să devină rentabile și competitive cu carnea adevărată, ar trebui să aibe un preț apropiat, fapt care exclude utilizarea serului fetal bovin (studiu al Universității din California, 2020).

Potrivit Institutului Good Food, ar exista un tip alternativ de ser, dar și acesta costă mult, 400 $ per litru.

„Ar trebui să se formeze un lanț de aprovizionare complet nou”, a spus Christina Agapakis, biolog, într-un interviu cu Mother Jones, spunând că piața va produce ser ieftin, dar mai întâi trebuie să se întâmple o mulțime de inovații în spațiul de producție biologică”.

Este puțin probabil că acest tip de „carne” să fie disponibilă în viitorul apropiat, dar este la fel de adevărat că cercetarea continuă și este susținută cu fonduri importante.

Sursă: Extrase din Daily Mail online și Good meat

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]