Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în laborator.
Cât de mult știu consumatorii despre aceste inovații alimentare și, mai important, dacă sunt dispuși să le încerce, este cheia evoluției în piață pentru astfel de produse.
Sondajul realizat de Ipsos SA (companie multinațională de cercetare de piață pe bază de chestionare online, prezentă în 90 de țări și numărul trei mondial în domeniul sondajelor de piață), între octombrie 2021 și ianuarie 2022, a fost completat de 5.796 de adulți din 4.026 de gospodării din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Rezultatele oferă detalii ale percepțiilor oamenilor cu privire la problemele legate de alimentație, securitatea alimentară, durabilitate, diete preferate.
Conform studiului, 60% dintre consumatori nu agreează carnea cultivată în laborator.
Carnea crescută celulă cu celulă într-o eprubetă a fost creată de mai mulți ani, acum laboratoarele care au creat-o caută să studieze piața pentru distribuție.
Există o procedură fără de care acest tip de „carne” nu poate exista: cultura celulelor în ser fetal de vițel, care costă în jur de 1000 $ per litru și care se pare că se obține din viței nefătați încă (fetuși), extrași din mamele lor și supuși morții lente prin scurgerea întregii cantități de sânge din corp.
Într-o Europă în care bunăstarea animalelor este la un nivel deosebit de înalt și in care procedurile de avizare pentru alimente este net superioară altor regiuni, ne îndoim că va fi posibilă pătrunderea în piața comună a unor astfel de produse.
În plus și sectorul vegetarian, care ar fi în primul rând vizat, cum ar putea accepta o carne care conține ser fetal de vițel?
Cetățenii europeni, în marea lor majoritate, nu ar fi de acord cu aceste practici care contravin unei culturi de generații bazată pe protecția animalelor.
Inițial, alternativa culturii celulelor de carne a fost bine primită de ecologiști, deoarece nu produc metan și nu implică tehnologii mari consumatoare de apă.
Pe măsură ce se avansează însă în cunoașterea tehnologiei, opiniile se vor schimba, cu siguranță.
Serul fetal bovin, pe lângă faptul că este obținut prin uciderea lentă a fetușilor, după cum afirmă specialiștii, este foarte scump, studiul sugerând că la 1.000 de dolari pe litru de plasmă, carnea crescută în laborator ar trebui să se vândă cu 200.000 de dolari, pentru a ajunge la rentabilitate.
Pentru ca aceste produse să devină rentabile și competitive cu carnea adevărată, ar trebui să aibe un preț apropiat, fapt care exclude utilizarea serului fetal bovin (studiu al Universității din California, 2020).
Potrivit Institutului Good Food, ar exista un tip alternativ de ser, dar și acesta costă mult, 400 $ per litru.
„Ar trebui să se formeze un lanț de aprovizionare complet nou”, a spus Christina Agapakis, biolog, într-un interviu cu Mother Jones, spunând că piața va produce ser ieftin, dar mai întâi trebuie să se întâmple o mulțime de inovații în spațiul de producție biologică”.
Este puțin probabil că acest tip de „carne” să fie disponibilă în viitorul apropiat, dar este la fel de adevărat că cercetarea continuă și este susținută cu fonduri importante.
Sursă: Extrase din Daily Mail online și Good meat