Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice.

Bill Gates spunea în cartea sa: „națiunile bogate ar trebui să treacă în totalitate la carnea de vită sintetică”.

În 10 iunie 2022, a fost înregistrată la Comisia Europeană o nouă inițiativă: „Încheierea epocii sacrificării”/„Pentru o lume fără abatoare”.

Campania de strângere a minimum un milion de semnături va putea începe în următoarele șase luni.

Obiectivele inițiativei exprimate de organizatori sunt:

a) excluderea creșterii animalelor din activitățile eligibile pentru subvenții agricole și includerea unor alternative etice și ecologice, cum ar fi creșterea celulară, proteinele vegetale;

b) introducerea de stimulente pentru producerea și comercializarea produselor agricole de origine vegetală și celulară.

Organizatorii susțin că mii de oameni care lucrează în sectoarele de sacrificare a animalelor și de prelucrare a cărnii se confruntă cu condiții de muncă teribile și adesea ilegale.

Deoarece bunăstarea animalelor este o preocupare importantă pentru Uniune, nu mai există nicio justificare morală sau legală pentru a continua sacrificarea animalelor.

În plus, ei susțin că intensificarea agriculturii nedurabile și creșterea cererii de proteine ​​animale sunt doi factori majori care contribuie la riscul de boli zoonotice. În același timp, creșterea tradițională a animalelor este consumatoare de energie și de pământ și o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră.

Pe baza principiilor precauției și „poluatorul plătește”, organizatorii inițiativei susțin că este justificată o trecere a subvențiilor agricole din sectorul zootehnic la alternative ecologice, precum agricultura celulară și agricultura pe bază de proteine ​​vegetale.

 Comisia Europeană a considerat că:

(c) niciuna dintre părțile inițiativei nu se încadrează în mod evident în cadrul competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor;

(d) inițiativa nu este vădit abuzivă, frivolă sau vexatorie;

(e) inițiativa nu este în mod vădit contrară valorilor Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din TFUE și drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Este deosebit de îngrijorător faptul că Comisia Europeană ar putea face o astfel de declarație în timp ce inițiativa pune sub semnul întrebării întregul sector zootehnic european, tradiția și capacitatea cetățeanului european de a alege în mod liber ce consumă: carne produsă de animal sau carne produsă în laborator?

Această problemă merită o discuție și o strategie aprofundată și va fi trecută pe ordinea de zi a următoarei reuniuni MIS [Secțiunea Industriei Cărnii] programată din 10 iunie 2022,  la Bruxelles.

Pentru a avea succes, o inițiativă trebuie să adune cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii din cel puțin un sfert din statele membre, reprezentând un număr minim de locuitori așa cum prevede anexa la Regulamentul (UE) 2019/788.

Dacă se va depăși milionul de semnături din partea cetățenilor europeni, Comisia va fi obligată să transmită inițiativa către Parlamentul European, Consiliu, CESE, Comitetul Regiunilor și parlamentelor naționale.

În plus, în termen de 3 luni de la depunerea inițiativei, grupului de organizatori i se va oferi posibilitatea de a prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice organizate de Parlamentul European.

Aici puteți urmări anunțul înregistrării campaniei. 

Organizatorii sunt reprezentați de ONG-uri din Italia, Germania, Franța, Spania, Serbia și Muntenegru, Polonia, Slovenia și Ungaria.

„Carnea de cultură  este o carne produsă prin culturi celulare în vitro de celule animale. Este o formă de agricultură celulară, astfel de metode agricole fiind explorate în contextul cererii crescute de proteine de către consumatori.

Este produsă folosind tehnici de inginerie tisulară utilizate în mod tradițional în medicamentele regenerative. Conceptul de carne de cultură a fost introdus unui public mai larg de Jason Matheny la începutul anilor 2000, după ce a fost coautor al unei lucrări despre producția de carne de cultură și a creat New Harvest, prima organizație nonprofit din lume dedicată cercetării în vitro a cărnii.”

Ultimele articole adaugate

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]