În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice.
Bill Gates spunea în cartea sa: „națiunile bogate ar trebui să treacă în totalitate la carnea de vită sintetică”.
În 10 iunie 2022, a fost înregistrată la Comisia Europeană o nouă inițiativă: „Încheierea epocii sacrificării”/„Pentru o lume fără abatoare”.
Campania de strângere a minimum un milion de semnături va putea începe în următoarele șase luni.
Obiectivele inițiativei exprimate de organizatori sunt:
a) excluderea creșterii animalelor din activitățile eligibile pentru subvenții agricole și includerea unor alternative etice și ecologice, cum ar fi creșterea celulară, proteinele vegetale;
b) introducerea de stimulente pentru producerea și comercializarea produselor agricole de origine vegetală și celulară.
Organizatorii susțin că mii de oameni care lucrează în sectoarele de sacrificare a animalelor și de prelucrare a cărnii se confruntă cu condiții de muncă teribile și adesea ilegale.
Deoarece bunăstarea animalelor este o preocupare importantă pentru Uniune, nu mai există nicio justificare morală sau legală pentru a continua sacrificarea animalelor.
În plus, ei susțin că intensificarea agriculturii nedurabile și creșterea cererii de proteine animale sunt doi factori majori care contribuie la riscul de boli zoonotice. În același timp, creșterea tradițională a animalelor este consumatoare de energie și de pământ și o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră.
Pe baza principiilor precauției și „poluatorul plătește”, organizatorii inițiativei susțin că este justificată o trecere a subvențiilor agricole din sectorul zootehnic la alternative ecologice, precum agricultura celulară și agricultura pe bază de proteine vegetale.
Comisia Europeană a considerat că:
(c) niciuna dintre părțile inițiativei nu se încadrează în mod evident în cadrul competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor;
(d) inițiativa nu este vădit abuzivă, frivolă sau vexatorie;
(e) inițiativa nu este în mod vădit contrară valorilor Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din TFUE și drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Este deosebit de îngrijorător faptul că Comisia Europeană ar putea face o astfel de declarație în timp ce inițiativa pune sub semnul întrebării întregul sector zootehnic european, tradiția și capacitatea cetățeanului european de a alege în mod liber ce consumă: carne produsă de animal sau carne produsă în laborator?
Această problemă merită o discuție și o strategie aprofundată și va fi trecută pe ordinea de zi a următoarei reuniuni MIS [Secțiunea Industriei Cărnii] programată din 10 iunie 2022, la Bruxelles.
Pentru a avea succes, o inițiativă trebuie să adune cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii din cel puțin un sfert din statele membre, reprezentând un număr minim de locuitori așa cum prevede anexa la Regulamentul (UE) 2019/788.
Dacă se va depăși milionul de semnături din partea cetățenilor europeni, Comisia va fi obligată să transmită inițiativa către Parlamentul European, Consiliu, CESE, Comitetul Regiunilor și parlamentelor naționale.
În plus, în termen de 3 luni de la depunerea inițiativei, grupului de organizatori i se va oferi posibilitatea de a prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice organizate de Parlamentul European.
Aici puteți urmări anunțul înregistrării campaniei.
Organizatorii sunt reprezentați de ONG-uri din Italia, Germania, Franța, Spania, Serbia și Muntenegru, Polonia, Slovenia și Ungaria.
„Carnea de cultură este o carne produsă prin culturi celulare în vitro de celule animale. Este o formă de agricultură celulară, astfel de metode agricole fiind explorate în contextul cererii crescute de proteine de către consumatori.
Este produsă folosind tehnici de inginerie tisulară utilizate în mod tradițional în medicamentele regenerative. Conceptul de carne de cultură a fost introdus unui public mai larg de Jason Matheny la începutul anilor 2000, după ce a fost coautor al unei lucrări despre producția de carne de cultură și a creat New Harvest, prima organizație nonprofit din lume dedicată cercetării în vitro a cărnii.”